Economist-șef BCR: Leul este supraevaluat, corecția se va petrece treptat

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 26.11.2020 - 23:28
Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR/FOTO: Hotnews

Revenirea economică se va tempera în ultimul trimestru, vom asista la o creștere ”accelerată” a raportului datorie publică /PIB pe termen scurt, iar leul este supraevaluat, urmând ca o corecție să aibă loc treptat, a spus economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu.

SHARE

Dascălu a mai spus că în această perioadă nu se mai folosesc modelele economice clasice ci mai degrabă unele mai puțin convenționale. ”Am creat un indice al activității economice cu frecvență ridicată cu scopul de a urmări în timp real starea economiei și de a ne ajuta să identificăm orice schimbare a trendului, îmbunătățind în final calitatea prognozelor”, precizează acesta. Potrivit acestui indice, activitatea din noiembrie s-a aflat la 75% din capacitatea pre criză, similar cu octombrie.

Indicele activității economice cuprinde șase indicatori cu frecvență zilnică starea pieței muncii (utilizând datele pe contractele de muncă suspendate/încheiate pe care le am completat cu datele cautate despre ajutorul de șomaj de pe Google Trends), indicele activității pentru economia germane pe baza consumul ui de electricitate consumul de electricitate din Romania nivelul poluării aerului, indicele tranzacțiilor cu carduri BCR și mobilitatea către locurile de muncă, a mai explicat economiștul șef al BCR.
 
Economia va avea o revenire economică mai lentă față de celelalte țări din Europa Centrală și de Est, crede Ciprian Dascălu, în principal datorită spațiului fiscal redus. ”Prognozăm o contracție economică de -5,2% în 2020. La ultima actualizare din 25 martie, prognoza de -4,7% părea optimistă comparativ cu celelalte estimări; între timp, “consens-ul” din piață s-a aliniat prognozei noastre”, arată el. Cât despre estimarea de +2,7% creștere pentru 2021, aceasta depinde în mare măsură de orientarea politicii fiscale și de mix-ul de politici.

Consolidarea fiscală este constrânsă de riscul de downgrade din partea agențiilor de rating și de costurile ridicate de finanțare. ”Consolidarea fiscală nu mai poate fi amânată ; șocul pandemic complică ajustarea din moment ce statul român ar trebui adopte măsuri anticiclice”, explică Dascălu

O veste proastă este dată de cheltuielile guvernamentale rigide compuse din salarii sector public + pensii, care ca procent din veniturile bugetare sensitive la ciclul economic (venituri fiscale + contribuții sociale) sunt la peste 97 % după nouă luni, de la un nivel de 81% anul trecut, potrivit hotnews.ro.

Cele 8 concluzii trase de Ciprian Dascălu:

Revenirea economică se va tempera;

Spațiu fiscal limitat pentru stimularea economiei comparativ cu vecinii din ECE;

Creștere accelerată a raportului datorie publică/PIB pe termen scurt;

Cheltuielile cu dobânzile ridicate comparativ cu veniturile fiscale;

Consolidarea fiscală este inevitabilă;

Spațiu de relaxare a politicii monetare , limitat de viteza de corecție a deficitelor gemene;

Opinia generală este că leul este supraevaluat, corecția se va petrece treptat;

Randamentele tilurilor de stat în lei: convergență lentă către media vecinilor din ECE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te