După profesori, și polițiștii anunță proteste: „Nu apucăm pensia”. De ce sunt nemulțumiți

DE Alin Crișan | 30.05.2023 - 21:22
Polițiștii au anunțat că intră în grevă - Foto: SNPPC

După profesori și angajații CFR, și polițiștii vor ieși în stradă. Aceștia sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare cât și de salariile actuale din domeniu.

SHARE

Marius Ionescu, vicepreşedinte în cadrul Sindicatului Naţional al Poliţistilor şi Personalului Contractual (SNPPC), anunţă că poliţiştii ies în data de 6 iunie în stradă, urmând să picheteze Ministerul de Interne şi Ministerul Muncii.

După profesori, și polițiștii anunță proteste

Poliţiştii sunt nemulţumiţi, pe lângă salarizare, de introducerea pensiilor militare în PNRR, dar şi de majorarea vârstei de pensionare în sistem până la 65 de ani.

El a arătat că în urma unei discuţii cu ministrul de Interne li s-a promis o ordonanţă prin care se va aplica grila de salarizare.

”Sunt mii de poliţişti dispuşi să îşi dea demisia. Noi nu mai apucăm pensia”, a atras atenţia Ionescu.

”Începând cu data de 6 iunie, vom picheta MAI şi Ministerul Muncii”, a spus reprezentantul sindicatului poliţiştilor.

El a arătat că nemulţumirile ţin de amendamentele depuse la Camera Deputaţilor de către coaliţie, cu privire la pensiile militarilor şi aplicarea legii de salarizare.

”Această lege cu privire la salarizare a fot adoptatîă în 2017, când nu se ştia nici de războiul din Ucraina nici de inflaţia care a fost în fiecare an iar actualul guvern nu a aplicat nici măcar ce trebuia să aplice integral, până anul trecut. Pe de altă parte, acum 7 ani de zile la noi în sistem a crescut vârsta de pensionare cu 5 ani, de la 55 de ani la 60 de ani. Acum asistăm la o proiecţie cu privire la încă o creştere cu 5 ani, de la 60 de ani la 65 de ani a vârstei de pensionare în sistemul poliţienesc”, a arătat Marius Ionescu.

El a mai spus că de asemenea se propune un fel sistem de contributivitate.

”Practic, noi ajungem chiar să fim discriminaţi faţă de orice cetăţean. În timp ce în statutul poliţistului noi avem o serie de incompatibilităţi în sensul în care nu pot avea un al doilea serviciu, nu pot să am pilonul 2 de pensii, nu pot să îmi fac o pensie privată şi eu trebuie să trec pe contributivitate. Uitaţi-vă că nu mai vine nimeni în sistemul poliţienesc şi o să ajungem să nu mai avem Poliţie. Infractori, bucuraţi-vă că profesia de poliţist nu mai e atractivă”, a precizat vicepreşedintele sindicatului.

Marius Ionescu a mai spus că poliţiştii sunt solidari cu profesorii care ies în stradă.

Citește și: Republica Moldova găzduiește summitul Comunităţii Politice Europene. Vor participa zeci de lideri

”Noi suntem solidari cu ei, pentru că i-am văzut, sunt oameni amărâţi cărora le-a ajuns cuţitul la os. În România se trăieşte foarte greu. În România se moare de foame. Pensionarii, profesorii, poliţiştii, oameni cu salarii, pensii de 2.500 de lei, mor de foame. Cu 2.500 de lei în România nu poţi să trăieşti”, a arătat el. 

Ionescu a afirmat că sindicatele din Poliţie cer să se scoată pensiile militare din PNRR.

”Am citit PNRR şi nu se face vorbire la pensiile militare. Avem răspuns de la Comisie, document că nu e treba Comisiei Europene pensia militară, este apanajul şi problema Guvernului Româiei. Eu nu înţeleg de ce actuala coaliţie se lasă manipulată de către acest USR care vorbeşte de pensii de 7.000 sau 8.000 de lei ca pensii nesimţite.  Pensiile militare nu trebuie să fie incluse în PNRR, noi, Poliţia, Pompierii, Armata, noi suntem militari, noi suntem într-un război zi de zi. Nu are rost să pomenesc de poliţiştii care mor la datorie, viaţa lor le este pusă în pericol permanent”, a explicat acesta. 

Sindicalistul a precizat că poliţiştii vor ieşi în stradă pe 6 iunie, în faţa sediului MAI şi la Ministerul Muncii. 

El a mai spus că a fost o discuţie a colegilor săi cu ministrul de Interne, Lucian Bode.

Citește și: Cât de închisă poate fi folia neagră de pe geamuri sau stopuri? Proces de referinţă pentru şoferi

”Ni s-a promis că va fi o Ordonanţă de urgenţă prin care se va aplica măcar grila de salarizare. La noi nu există sporuri şi asta este o mare prpblemă. Şi salariul de bază minim brut practic toţi bugetarii ar trebui să aibă salariul raportat la salariul minim şi nu se întâmplă. (..) Noi am spus că nu mai avem încredere până nu vedem ordonanţa”, a spus Ionescu.

Reprezentantul sindicatului a continuat:

”Majoritatea poliţiştilor, având în vedere ce se întâmplă, au spus că îşi dau demisia, sunt mii de poliţişti dispuşi să îşi dea demisia. Noi nu mai apucăm pensia, pentru că în MAI, la 62 de ani se moare”, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te