DSU îi sare în apărare lui Arafat, spălându-l de orice responsabilitate pentru Colectiv și Apuseni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.11.2020 - 23:23
Raed Arafat. Sursa foto: Inquam Photos - George Călin

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), folosește instituția ca să îi dea replica fostului președinte Traian Băsescu.

SHARE

Fostul președinte l-a acuzat pe Arafat de proasta gestionare a locurilor disponibile la ATI pentru bolnavii COVID. Iar ditamai instituția s-a făcut scut.

Într-un comunicat de presă al DSU, instituția îi ia apărarea lui Arafat, acuzându-l pe Traian Băsescu de fake news și susținând că în situația celor șase pacienți de la Timișoara, care ar fi murit pentru că nu mai erau locuri la terapie intensivă, nu ar fi cerut nimeni ajutorul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (condus tot de Raed Arafat). 

Inițial, medicul Virgul Musta a declarat, luni, pentru news.ro, că „s-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”. 

Apoi, președintele Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, că „am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală”. 

Ulterior, și Musta a revenit asupra declarației, spunând că de fapt nu a mai fost timp pentru a muta pacienții în terapie intensivă. 

Citește și: Traian Băsescu, pe Facebook: Nu lăsaţi ţara şi viaţa oamenilor pe mâna lui Arafat

În același comunicat de presă, DSU mai susține și că Raed Arafat nu are nici un fel de vină în gestionarea a trei tragedii - Siutghiol, Apuseni, Colectiv - deși, cel puțin în cazul Colectiv, există o filmare de 22 de minute, publicată de Libertatea în 2019, care arată cât de haotic s-a intervenit la club. Filmarea respectivă filmarea fusese ținută ascunsă de către conducerea IGSU și nu fusese prezentată procurorilor care anchetau incendiul.

Ce susține DSU în comunicatul în care îl apără pe Raed Arafat: 

- „Fostul președinte al României, domnul Traian Băsescu, începe seria atacurilor, dezinformând populația prin prezentarea unui Fake News, legat de cazul Timișoara, respectiv incapacitatea Departamentului pentru Situații de Urgență de a muta pacienții, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impuneau acestora. Precizăm opiniei publice dar și fostului președinte că la nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) NU s-a solicitat ajutorul în vederea găsirii unui/unor locuri la ATI, în aria Timișoarei și nici NU existat o informare în acest sens.”

- „Totodată, pe această cale dorim să reamintim atât opiniei publice cât și domnului Traian Băsescu, fost președinte al României de repercusiunile pe care le-a avut decizia de tăiere a salariilor din perioada 2010-2011, în sectorul medical, deși ministrul sănătății de atunci și subsecretarul de stat au avertizat in mod repetat că această decizie ar putea prefigura un exod al medicilor specialiști, rezidenți de ATI, urgență, radiologie, etc., situație care s-a și întâmplat, asistând la o lipsă masivă de personal medical de specialitate, cu care azi, în 2020, ne confruntăm.”

Citește și: Dr. Arafat, imposibil de destituit

- „Cazul Apuseni: În anul 2014, la momentul tragicului accident aviatic amintim faptul că Departamentul pentru Situații de Urgență nu exista, iar dr. Raed Arafat îndeplinea funcția de subsecretar de stat, în cadrul Ministerului Sănătății, neavând competența în rezolvarea problemelor de localizare sau de derulare a acțiunilor de Căutare-Salvare în munți. Mai mult de atât, la acel moment, dr. Raed Arafat, nu era în țară. În decursul anilor, chiar și astăzi, o parte a presei dar și alte persoane publice au continuat seriile de dezinformări, chiar dacă în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție prin sentința definitivă a demonstrat faptul că dr. Raed Arafat, NU este vinovat.”

- „Cazul Siutghiol: În anul 2015, Raed Arafat, în urma tragicului eveniment din Constanța, conform celor relatate de o parte a presei dar și a anumitor persoane publice, a fost “vinovat” de faptul că sistemul de urgență condus de șeful DSU nu a reușit să salveze victimele din Lacul Siutghiol.  De această dată, procurorii clasează dosarul după cinci ani concluzionând că eventualii vinovați nu se mai află în viață. Însă în continuare, chiar la momentul anunțării sentinței, au continuat acuzațiile și denigrările, lucru care se întâmplă și astăzi.”

- „Cazul Colectiv: În anul 2015, după tragicul incendiu de la clubul Colectiv, atât șeful DSU cât și IGSU sunt responsabili de “modul haotic de intervenție”. În acest sens au fost date mai multe precizări inclusiv realizarea unor interviuri cu specialiști care au explicat intervenția din seara de 30 octombrie 2015, precum Kobi Peleg, profesor în managementul dezastrelor la Universitatea din Tel Aviv și director al Centrului Național de Traumă și Medicina Dezastrelor din Israel, Henry Jullien, medic, general în rezervă, specialist ATI, Președintele Societății Franceze de Medicină pentru Dezastre, dar și Ian Cameron, jurnalist, producător, editor de știri cu experiență de peste 35 de ani la BBC, expert în comunicarea de risc și mass-media în cadrul NATO.”

Citește dosarul Newsweek România despre Raed Arafat aici: Cum a ajuns Raed Arafat unul din cei mai puternici oameni din România. Cheltuie sute de milioane €

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te