VIDEO Care sunt dronele militare ce vor apăra România și ar putea fi produse la noi

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.03.2022 - 22:05
Trei companii s-au arătat interesate de a-și produce dronele în România Foto: profit.ro

Eficiența dronelor militare a fost dovedită în războiul din Ucraina. România a demarat un program de achiziție pentru sisteme de aparate de zbor fără pilot care să poată fi echipate cu rachete.

SHARE

Competiţia pentru achiziționarea dronele pentru Armata Română a fost demarată oficial după ce Hotărârea de Guvern Nr. 912 din 19 august 2021 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Citește și: Fabuloasa avere a Patriarhului Kirill al Moscovei pentru care se închină la Putin

România vrea să achiziționeze până la șapte sisteme în variantă trestră și navală contra sumei de 300 de milioane de euro. 

Citește și: Experții, șocați de incompetența armatei ruse. A pierdut blindate cât să echipeze armata Germaniei

Una dintre principalele condiții este ca  producţia de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea şi mentenanţa pe durata ciclului de viaţă să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare „astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”.  

Citește și: Florin Salam și Dani Mocanu vor cânta la Milano pentru Mircea Nebunu care e urmărit internațional

Trei mari firme producătoare de echipamente militare și-au arătat deja interesul pentru acest contract. Toate trei se angajează să și producă în România drone militare.

Citește și: Super-forța care ne apără din Mediterana: Portavionul Charles de Gaulle cu 3 fregate și un submarin

Hermes 450

Israelienii de la Elbit propun drona Hermes 450 pe care să o şi producă în România. Avioane Craiova şi Romaero au semnat, în 2020, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achiziţiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor româneşti.  

Hermes 450 are o autonomie de zbor de 30 de ore şi are ca misiuni principale recunoaşterea, desemnarea de ţinte şi supravegherea, dar poate fi transformată şi într-un releu de comunicaţii.

Hermes 450 poate fi utilizată ca aeronavă de atac prin instalarea la bord a două rachete aer-sol Hellfire, special concepute pentru lovituri de mare precizie.   

Oficial, UAS-urile Hermes 450 au fost folosite în Afganistan de militarii din Regimentul 32 Artilerie Regală a Armatei Britanice. Mai exact, militarii britanici au operat 52 de drone Hermes care au ajuns la 70.000 de ore de zbor, echivalentul a 8 ani de zbor fără oprire. Între altele, UAS-urile Hermes 450 sunt în dotarea militarilor israelieni, americani, britanici, georgieni, brazilieni şi mexicani.   

Hermes 450 este propulsată de un modern motor rotativ Wankel, iar autonomia extinsă poate atinge 30 de ore într-un singur zbor. Viteza maximă este de 176 kilometri pe oră şi un plafon de zbor de 5.500 de metri. 

Watchkeeper X 

Compania Thales a comunicat deja că propune României drona tactică Watchkeeper X, dezvoltată din drona Hermes 450 al israelienilor de la Elbit conform specificaţiilor armatei britanice, la standarde NATO. Aparatele vor fi fabricate într-un consorţiu de compania românească Aerostar Bacău, britanicii de la U-TacS, Thales Systems Romania şi Romaero, dar şi Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli” (INCAS).  

Watchkeeper operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Drona poate fi echipată şi cu diverse tipuri de rachete.   

Tactical Heron 

Isarel Aerospace Industries propune MApN drona Tactical Heron, un model pe care compania vrea să-l şi producă în România. Motorul său Rotax asigură o altitudine maximă de 24.000 feet, o viteză de 120 de noduri şi suportă sarcini utile de până la 180 kg. Tactical Heron a fost testat în 1.700.000 de ore de zbor în luptă de peste 50 de clienţi operaţionali din întreaga lume. Dronele Tactical Heron dispun de decolare, aterizare şi control de la distanţă complet automatizate, eliminând necesitatea suportului sistemelor de la sol.
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te