Acum câteva luni am mai urmărit ultima dată o dronă NATO Phoenix, așa că reapariția sa a fost o surpriză (deși merită menționat că lipsa urmăririi nu înseamnă neapărat că dronele nu au zburat).
La scurt timp după intrarea în spațiul aerian grecesc (FIR), drona a început o serie de orbite - indicând posibil o problemă tehnică. Cu toate acestea, și-a continuat misiunea și a ajuns la Marea Neagră, unde se aștepta să opereze. Cu toate acestea, la scurt timp după sosire, drona a emis un semnal sonor de 7600, indicând o defecțiune a comunicațiilor radio, și a abandonat misiunea, întorcându-se în Sicilia.
Citește și: Puternica dronă RQ-4B revine în Marea Neagră. Mișcările militarilor ruși în vizor
În timp ce traversa înapoi Marea Ionică, problema părea rezolvată. Drona – cu indicativul MAGMA – s-a îndreptat apoi spre sud și a început o nouă patrulă în largul coastei libiene, o misiune care era încă în desfășurare la ora 19:00 CEST, conform itamilradar.com.
Interesant este că Libia a fost, de asemenea, în centrul unei misiuni îndelungate de astăzi, desfășurată de un avion Northrop Grumman MQ-4C Triton al Marinei SUA.
Citește și: VIDEO Atac în premieră cu racheta dronă ucraineană Palyanitsa. A făcut prăpăd în Crimeea
Global Hawk, care costă 220 de milioane de dolari o unitate, este operată de la sol de trei oameni, are o autonomie de peste 32 de ore şi este dotată cu mai multe radare şi senzori optici care permit monitorizarea ţintelor aflate în aer, la sol sau pe mare.
Surse rusești au comunicat că o dronă de cercetare strategică a NATO de tip RQ-4D Phoenix care a fost deasupra Mării Negre a fost forțată să se întoarcă la baza de dislocare permanentă din Sicilia.