"Primul mesaj pe care vreau să-l transmit către toată lumea este că această industrie minunată încă trăieşte, încă există, chiar dacă este decimată şi afectată profund. În fiecare zi se mai adaugă antreprenori care nu fac faţă acestei situaţii şi sunt obligaţi să abandoneze. Un mesaj pe care îl transmitem tuturor autorităţilor şi colegilor noştri din industrie este să strângă rândurile şi să găsească soluţii pentru ca oxigenul atât de necesar să nu vină după deces.
Nimeni nu mai are nevoie de oxigen după ce a închis ochii... Pandemia va trece şi în aceste moment trebuie ca împreună să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după... Toate aceste lucruri trebuie făcute azi, ieri, alaltăieri. Este destul de târziu şi mesajul nostru este de urgentare.
Nu arătăm cu degetul, nu trebuie să facă autorităţile singure, nu trebuie să facem noi singuri. Nu putem decât împreună", a spus Anastasiu, în cadrul unei conferințe organizate de Grupul de Lucru pentru Turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi Alianţa pentru Turism (APT).
Acesta a menţionat, totodată, că dialogul industriei cu autorităţile a fost unul intens, însă există probleme în privinţa implementării soluţiilor propuse.
"Industria turismului, care cuprinde dincolo de restaurante, hoteluri şi agenţii de turism, ghizii şi tot ce înseamnă evenimente a fost mai mult decât afectată şi este în continuare. Un an complicat în spatele nostru. Se pare că şi în faţa noastră va fi un an nu foarte simplu. Din punctul acesta de vedere, trebuie să recunosc să sunt mândru de modul în care industria a reuşit să supravieţuiască până în acest moment.
Din fericire, dialogul cu autorităţile a fost unul extrem de intens. Am avut tot felul de schimburi de idei şi de soluţii. Au fost foarte multe propuneri din partea noastră puse pe masă şi preluate de autorităţi atât la nivel central, cât şi la nivel local, dar sunt probleme cu implementarea. Lucrurile vin destul de greu şi chiar dacă la nivel de miniştri deschiderea este maximă, atunci când discutăm despre detalii lucrurile se complică", a atenţionat preşedintele CDR.
De asemenea, Anastasiu a estimat că „dacă se schimbă modul de calcul al incidenţei, la finalul săptămânii restaurantele din Bucureşti închid din nou. Dacă se schimbă sistemul de calcul, e moarte. Moarte clară. Ideea e să decuplăm HoReCa 30% de aceste cifre care, oricum, au multe semne de întrebare”.
„Nu trebuie luate alte măsuri înainte să fim consultaţi”, a completat el.