Ce e „frigul arctic” ce va lovi România cu furtuni de zăpadă și frig extrem? Ce zone sunt afectate?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.11.2023 - 09:30
Ce e „frigul Arctic” ce va lovi România cu furtuni de zăpadă și frig extrem? Ce zone sunt afectate? - Foto: Profimedia / iagine cu caracter ilustrativ

„Frigul arctic” va lovi România cu furtuni de zăpadă și frig extrem. Iată care sunt zonele afectate și ce spun specialiștii despre valul de vreme ca la Polul Nord, care va lovi România încă din acest weekend.

SHARE

Un val puternic de vreme polară va lovi România în acest weekend. Specialiștii au spus deja care sunt zonele vizate și ce înseamnă „frigul arctic”, care va lovi România în zilele ce urmează.

„Frigul arctic” care lovește România

În acest weekend, un val semnificativ de frig arctic se îndreaptă spre estul, centrul și sud-estul Europei. Cel mai rece vreme a sezonului va sufla în sud, introducând o puternică furtună de iarnă în Peninsula Balcanică, aruncând cantități uriașe de zăpadă din România până în Ucraina.

Specialiștii în meteorologie susțin că o vreme mult mai rece este prognozată să se extindă până la sfârșitul lunii noiembrie.

Citește și: Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori și vânt puternic în aproape toată țara. Zonele vizate

După o vreme neobișnuit de caldă în ultimele săptămâni, este în curs o schimbare semnificativă a vremii. Un model de dipol ca la carte se accentuează în Europa și în Atlanticul de Nord, cu un puternic blocaj pe mare la vest și un adânc curent rece la est.

Se preconizează că acest model va introduce un val de frig arctic spre estul și centrul Europei, în cursul zilei de sâmbătă și duminică, extinzându-se și mai mult spre sud, în Peninsula Balcanică, duminică și la începutul săptămânii viitoare, potrivit severe-weather.

Furtună de zăpadă, formată după ce valul cald și valul rece de temperaturi se ciocnesc

O vreme mult mai rece venind dinspre Arctica se va ciocni cu o vreme mult mai caldă în Marea Mediterană și în regiunea Mării Negre. O furtună puternică de iarnă va avea loc deasupra Greciei. Aceasta se va consolida apoi rapid și se va transforma într-un viscol major în Bulgaria, România, Moldova și Ucraina la sfârșitul zilei de sâmbătă spre duminică.

O mare cantitate de zăpadă e prognozată să acopere zone de la Sofia prin București spre Odesa și Kiev, Ucraina. Cu acumulări locale de zăpadă de până la aproximativ 50 cm în aproximativ 36-48 de ore de ninsori intense, combinate cu vânturi puternice în jurul nucleului furtunii de iarnă.

În urma furtunii de iarnă, o mare masă de aer mult mai rece decât în mod normal se va răspândi în Europa Centrală, fiind prognozate multe ninsori în nordul Alpilor.

Temperaturile vor fi foarte scăzute

Vremea va fi cu 8-12 °C mai rece decât în mod normal și frigul se va răspândi sâmbătă în estul și centrul Europei.

În timp ce temperaturile vor rămâne apropiate de cele normale în vest, bazinul rece arctic se va intensifica în Europa de Est, în special în Peninsula Balcanică, până duminică și luni.

Cum va fi vremea în România?

În intervalul 24 noiembrie, ora 18:00 – 26 noiembrie, ora 18:00, aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă însemnate de 25-30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40-50 l/mp.

Vor fi ploi, dar treptat începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica îndeosebi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi rafale în general de 60-75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Citește și: Oraș cu 300.000 locuitori, mobilizare pentru zăpezi masive. Pensionarii monitorizați. Apa protejată

În intervalul 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00 în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75-85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m. Meteorologii anunță un cod portocaliu de ninsori și viscol pentru aceste județe.

Iată cum va fi vremea în București:

În intervalul 26.11.2023 ora 08:00 – 26.11.2023 ora 18:00, vremea va fi mai rece decât normal în această perioadă din an. Cerul va avea înnorări în primele ore, când vor mai fi precipitații slabe, mixte, apoi va deveni variabil. Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 45-50 km/h.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te