Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,18 %
100,00 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,86 %
Click aici pentru rezultate complete

Dosarul „Sparanghel“, clasat pentru că îmbulzeala de la Aeroportul din Cluj nu a răspândit virusul

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 24.07.2020 - 12:35

Principalul motiv pentru care procurorii de la Parchetul din Cluj au închis dosarul “Sparanghel” este legat de faptul că niciuna dintre cele aproape 2000 de persoane care s-au înghesuit în aprilie pe Aeroportul Cluj nu a dus la răspândirea infecţiei cu COVID 19.

SHARE

“În cursul urmăririi penale, a fost verificată situaţia celor 1962 de persoane, care la dat de 09.04. 2020 s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca şi s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, constantându-se că niciuna nu a fost spitalizată sau plasat în carantina definită de textul de lege menţionat. Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca din data de 09.04.2020 nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, prev. de art 352 alin 1 C.pen., deoarece fapta sesizată nu există. “ notează procurorii în ordonanţa de clasare.

“Din probele administrate mai rezultă că în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de Ordonanţa Militară nr 1/2020, însă, încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. (…) în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art 352 alin 2. C. pen, întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni“ conform ordonanței citate de G4media.

Potrivit ordonanţei de clasare a Parchetului, nepăstrarea distanţei fizice constituie contravenţie şi a fost „iertată” de Curtea Constituţională a României.

„Încălcarea măsurilor de distanţare fizică prevazute de art. 3, alineatul 1 din Ordonanţa militara nr. 1/2020 şi de articolul 7 alineatul 1 din Ordonanţa militară nr. 3/2020, constituie contravenţia prevazută de art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, a cărui neconstituţionalitate a fost însă constatată de Curtea Constituţională a României prin decizia nr. 152/2020.” explică procurorii.

În plină stare de urgență, când toată România era supusă unor drastice condiții pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19, imaginile cu aglomerația de la Aeroportul Cluj făceau înconjurul lumii. Sute de persoane s-au îmbulzit în incinta Aeroportului clujean, fără a respecta minime condiții de distanțare, așteptând să fie preluate de cursele charter petru a ajunge la muncă, la fermele de Sparanghel din Germania.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te