Dosarul lucrărilor plătite, dar nerealizate de la Institutul Socola: Un om cheie a recunoscut tot

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.01.2023 - 20:29
Fostul manager de la Socola - Foto: ZDI

Fostul director al Institutului de Psihiatrie, Adrian Bogdan Şaramet, a fost trimis în judecată în octombrie anul trecut, împreună cu doi angajaţi ai spitalului şi cu administratorul unei firme din Suceava, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

SHARE

Scandalul lucrărilor plătite dar nerealizate de la Institutul Socola ajunge la o primă concluzie. Magistraţii Tribunalului au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei întocmit de procurorii DNA cu unul dintre membrii comisiei de recepţie care, deşi a semnat de finalizare, nu „văzuse” şanţurile neastupate din curtea spitalului. Alin Atanasiu a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Procesul propriu-zis de corupţie este însă abia la început.

„În decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi şi SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect «Reabilitare şi modernizare reţea alimentare cu apă potabilă», inculpaţii Şaramet Adrian Bogdan şi Mihalache Ionuţ ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condiţiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanţia de bună execuţie nu fusese constituită de către executant.

Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat şi membrii comisiei de recepţie a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian şi Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condiţiile în acestea nu erau finalizate”, a transmis DNA la acea dată. Procesul este abia la început. În urmă cu trei zile, unul dintre magistraţii completului a declarat că se abţine de la judecarea cauzei, dosarul urmând să fie repartizat aleatoriu din nou.

Trei kilometri de reţea de înlocuit: încredinţare fără licitaţie

Contractul încheiat în noiembrie 2020 de Institutul Socola cu SC Cao Cons Suceava viza înlocuirea a 2,9 km din reţeaua de distribuţie a apei. 

Lucrările au fost încredinţate direct, fără licitaţie. Aspectul nu a fost abordat de procurori, întrucât valoarea contractului era suficient de mică pentru a nu fi necesară o procedură de selecţie.

Termenul de realizare a lucrărilor a fost de doar o lună, durată apreciată de anchetatori ca mult prea redusă pentru a permite îndeplinirea corectă a contractului. Procesul-verbal de recepţie a fost încheiat pe 29 decembrie 2020, iar a doua zi Institutul a plătit întreaga sumă către Cao Cons SRL, cu toate că lucrările nu erau încheiate.

Deşi garanţia de bună execuţie a lucrărilor ar fi trebuit constituită de la începutul lunii decembrie, Cao Cons SRL a depus cei 41.200 lei abia după ce primise contravaloarea întregului contract. Până la urmă, lucrarea a fost finalizată de o altă firmă. Şi cu alţi bani, fireşte.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te