Doliu în sportul românesc. Primul campion mondial al gimnasticii românești a murit la 74 de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.12.2024 - 08:55
Doliu în sportul românesc. Primul campion mondial al gimnasticii românești, a murit la 74 de ani - Foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român
Doliu în sportul românesc. Primul campion mondial al gimnasticii românești, a murit la 74 de ani - Foto: Facebook/ Comitetul Olimpic și Sportiv Român

Dan Grecu, o legendă a gimnasticii românești și primul campion mondial al țării noastre, a decedat la vârsta de 74 de ani.

SHARE

Lumea sportului românesc a fost marcată de vestea tristă a dispariției lui Dan Grecu. Fiul său, Alex, a anunțat decesul cu un mesaj emoționant: „Odihnește-te în pace, dragul meu tată! Noi te iubim”.

Doliu în sportul românesc. Primul campion mondial al gimnasticii românești, a murit la 74 de ani

Fost gimnast, antrenor și arbitru, Grecu a lăsat o moștenire de neprețuit în sportul românesc, cu realizări remarcabile precum aurul mondial și european și o medalie olimpică la Montreal 1976.

Grecu a fost un exemplu de seriozitate, disciplină și respect, iar carierele sale de gimnast, antrenor și arbitru au fost întotdeauna caracterizate de un profesionalism desăvârșit.

A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice – Munchen 1972, Montreal 1976 și Moscova 1980 – câștigând medalia de bronz la inele în 1976, în ciuda unei accidentări care l-a forțat să primească o injecție cu anestezic pentru a putea concura.

„O seringă mare cu xilină, strâns bine la mână. Am mers la inele, am făcut mai slăbuț și am luat locul trei. Bun și ăsta”, povestea el.

Grecu a fost primul campion mondial al României

La Jocurile Olimpice de la Moscova 1980, o ruptură musculară de biceps i-a încheiat prematur cariera competițională, dar realizările sale au rămas de neșters în istoria gimnasticii. Grecu a fost primul campion mondial al României, în 1974, la Varna, și a câștigat alte medalii importante, printre care argintul la Fort Worth 1979 și bronzul la Strasbourg 1978.

De asemenea, a devenit primul campion european al României în 1975, la Berna, după ce obținuse argintul în 1973, la Grenoble.

Talentul său excepțional la inele l-a consacrat ca unul dintre cei mai buni gimnaști din lume.

„Am început gimnastica la 8 ani, la Iași. Tata era grănicer, la granița de la Prut. Aveam ceva aptitudini și, dintr-o joacă, am ajuns la un club unde se făcea gimnastică. Am început cu antrenorul Octavian Ungureanu. Apoi, tata a ieșit la pensie și ne-am mutat la București, iar aici l-am avut antrenor pe domnul Mircea Bădulescu”, își amintea el într-un interviu din aprilie 2024, la Sport Total FM.

Antrenoul unei generații de aur

În 1984, Grecu a devenit antrenor coordonator al lotului național masculin de gimnastică de la Reșița, iar sub îndrumarea sa, gimnaștii români au cucerit numeroase medalii la Campionate Mondiale, Europene și Jocuri Olimpice.

Printre realizările sale deosebite se numără titlul olimpic al lui Marius Urzică la Sydney 2000 și bronzul echipei la Atena 2004.

Recent, Dan Grecu a fost recompensat cu Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic și Sportiv Român, potrivit GSP.ro.

„Am participat la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice și am văzut în sală sportivi care au realizat rezultate de excepție. Gimnastica a fost viața mea, iar munca și dedicarea au fost cheia succesului”, declara Grecu la primirea distincției.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te