Doi muncitorii români, forțați să bea și să se spele cu apă din fântâni publice în Italia

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 20.06.2021 - 10:21
Muncitorii români sunt ținuți în condiții grele în Italia Foto: rotalianul.ro

Un sindicat italian a denunțat cazul a doi români care au lucrat la renovarea unui hotel și au fost nevoiți să doarmă acolo unde lucrau și să scoată apă de la o fântână publică pentru a bea și a se spăla.

SHARE

Sindicatul CGIL (Confederația Generală a Muncii din Italia), a denunțat mai multe situații în care drepturile muncitorilor au fost grav încălcate.  

Citește și: Doi români cu nouă copii au ocupat ilegal o casă din Franța. Proprietara stă pe unde apucă de 2 ani

"Vrem reguli puține, dar sigure. Avem muncitori străini ilegali cazați în garaje sau în aceleași clădiri în care lucrează, angajați ai unor firme clasificate ca metalurgice, care fac în schimb construcții. Există o lipsă controalelor la locul de muncă chiar și în cazul contractelor care implică organisme publice, salarii în care nu apar niciodată orele suplimentare și rambursarea cheltuielilor de deplasare ale muncitorilor“, au reclamat sindicaliștii.

Citește și: VIDEO Ce drone militare vrea MApN să facă în România. Au fost în Irak și Afganistan

Muncitori români, forțați să folosească apa din fântâni publice pentru igiena personală și amenințați

Cel mai grav caz este cel în care doi muncitori români au fost forțați să lucreze în condiții greu de imaginat. Ei au fost salvați din intrevenția sindicalistului român, Constantin Pascu. Cei doi erau plătiți ilegal, fără să fie resepctată vreo grilă de salarizare. 

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

"Acești doi români  au lucrat la renovarea unui hotel din Urbino și a unui șantier de construcții din Osimo  și au fost adesea lăsați să doarmă la locul de muncă, folosind apă din fântânile publice.

Datorită eforturilor lui Pascu am reușit, chiar și trecând peste amenințări personale, să scoatem acești români dintr-o situație grea, iar acum, datorită unei firme de construcții din Macerata, au o locuință decentă și un salariu regulat pentru munca pe care o fac“, a explicat Matteo Ferretti, lider al CGIL din Macerata. 

 „Se pare că cei doi muncitori au fost puternic amenințați de compania pentru care lucrau“, mai spun sindicaliștii, potrivit  cronachemaceratesi.it.

Exploatați de un agricultor italian

Cazul celor doi muncitori nu este singular. În martei, un antreprenor agricol din localitatea italiană Orvieto, din provincia Terni, a fost denunțat pentru exploatarea unor muncitori români pe care nu numai că-i punea să muncească zilnic din zori și până la apusul soarelui, dar i-a cazat și în condiții igienice de neimaginat. Mai mult, bărbatul italian îi împrumuta la muncă și altor agricultori din zonă, iar de multe ori conaționalii noștri nici măcar nu erau remunerați cu bani, ci cu mâncare.

Conform celor relatate de Poliția de Stat italiană, antreprenorul a exploatat doi cetățeni români la societatea sa agricola, fără niciun fel de contract de muncă, plătiți cu mult sub limita prevăzută de lege și fără a le acorda timp de odihnă sau concediu.

„Zilele de lucru începeau în zori și continuau fără întrerupere toată ziua, până la apusul soarelui. Asta se întâmpla șapte zile din șapte”, au precizat polițiștii italieni în comunicat.

La încheierea lungii zile de muncă, cei doi lucrători români erau cazați într-o veche construcție dărăpănată aflată pe teritoriul localității Parrano și care-i aparținea agricultorului italian.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te