Documentar pe TVR1: misiunea serviciilor secrete britanice pe teritoriul ţării noastre în anii '40

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 05.03.2021 - 13:43
Misiunea serviciilor secrete britanice pe teritoriul ţării noastre, subiectul emisiunii „Omul și Timpul”/FOTO: News.ro

În cel de-al treilea episod al seriei documentare „Omul şi timpul”, care va fi difuzat de TVR 1 pe 7 martie, subiectul este misiunea specială a serviciilor secrete britanice pe teritoriul ţării noastre la începutul anilor ‘40.

SHARE

În preajma celui de-al Doilea Război Mondial, principalele puteri europene se arătau preocupate de România. Poziţia geografică şi geostrategică, precum şi terenurile petrolifere pe care le deţinea făceau din România un partener important în războiul care bătea la uşă. În acest context internaţional tulbure, în care se încheiau şi se destrămau alianţe, România s-a trezit prinsă în mijlocul unor jocuri periculoase care îi ameninţau integritatea şi independenţa.

Despre „Operaţiunea Autonomous” vorbeşte cel de-al treilea episod al emisiunii „Omul şi timpul” de la TVR 1, difuzat în premieră pe 7 martie, de la ora 16:30.

Misiunea specială a serviciilor secrete britanice pe teritoriul ţării noastre la începutul anilor ‘40, în seria documentară „Omul şi timpul”

Germania, Marea Britanie, Franţa şi URSS au încercat fiecare, pe rând, să atragă România în sferele lor de influenţă sau să împiedice alianţe de tot felul. În ciuda acestor frământări, România s-a alăturat Germaniei. După ce această alianţă a fost parafată, dincolo de demersurile oficiale, Marea Britanie, URSS şi Franţa, până la un moment dat, au încercat prin toate mijloacele să o destrame. Au fost acordate ajutoare băneşti substanţiale, înfiinţate ziare, reţele ample de agenţi, planuri minuţioase de sabotaj. Eroii principali ai acestui război subteran care se petrecea în Bucureştii anilor 1938 - 1942 erau jurnalişti străini, corespondenţi ai marilor jurnale europene, profesori universitari, angajaţi ai institutelor culturale, ingineri petrolişti, guvernante şi actriţe de cabaret, dar şi români care nu au acceptat vreodată o apropiere de Hitler şi cel de al III-lea Reich.

Misiunea Serviciilor Executive Speciale, pe scurt SOE, pentru România avea ca scop găsirea unor soluţii pentru încheierea unui armistiţiu şi, implicit, pentru scurtarea războiului. Astfel, Alfred de Chastelain, Ivor Porter şi Silviu Meţianu, cunoscători ai realităţilor româneşti, aveau de pus în aplicare „Operaţiunea Autonomous”, potrivit News.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.