Fapta de „eroism” a comisarului șef Marian Iorga a avut loc pe 29 aprilie 2017, atunci când se afla la șefia Inspectoratului de Poliție al Județului Călărași.
Newsweek România a dezvăluit că, în acea perioadă, comisarul șef Marian Iorga a participat la o chermeză împreună cu mai mulți polițiști, petrecere la care au luat parte mai mulți evazioniști din județul Călărași.
Control judiciar pentru 60 de zile
Direcția Națională Anticorupție a transmis, la solicitarea Newsweek România, că, în data de 8 iulie 2021, comisarul șef Marian Iorga a fost pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile pentru infracțiunea de luare de mită.
Citește și: Nu plătești taxe la stat, stai cu șefi din Poliție la masă
Motivul? În urmă cu patru ani, atunci când se afla „în funcția de inspector șef al I.P.J. Călărași, la data de 29 aprilie 2017, ar fi primit un ceas de lux, în valoare de 4.350 lei (aprox. 900 euro - n.r.), de la o persoană (suspect în cauză), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, respectiv, cu soluționarea favorabilă a unei sesizări pe care persoana o formulase anterior. (…) În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală față de o persoană fizică fără calitate specială, pentru infracțiunea de dare de mită”.
Petrecere cu evazioniștii
În urmă cu aproximativ patru ani, comisarul șef Nicolae Tase și-a serbat ziua de naștere la localul „Monica“, din zona Chiciu, din Călărași. La petrecere au participat mai mulți afaceriști controversați, evazioniști și polițiști, inclusive șeful IPJ Călărași de atunci, comisarul șef Marian Iorga. Acestuia i-a fost rezervat un loc chiar lângă lângă evazionistul Marius Răzvan Popa. La finalul petrecerii, Marius Popa a postat pe contul său de socializare un video cu cei prezenți la onomastică.
Citește și: Toate aberațiile lui Pițurcă despre Euro2020: „La fotbal, cel mai frumos lucru este să marchezi”
Dar relația comisarului șef Nicolae Tase cu familia Popa este de notorietate în Călărași. De exemplu, Tase era nelipsit de la reședința acestora de pe malul Dunării, unde au un punct de colectare cereale și încărcare pe barje. Aici, comisarul șef a fost fotografiat la masă alături de Jan Taban (un controversat afacerist care deține un punct de colectare a fierului vechi), Marius Popa (condamnat la șase ani cu executare) și Florin Popa.
Cariera comisarului Marian Iorga
Comisarul șef Iorga și-a început cariera ca agent de poliție în Prahova, în 1995. În acel an, tocmai absolvise Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina. În paralel cu munca de polițist, agentul Iorga s-a apucat și de Facultatea de Drept. La Universitatea Ecologică. Această unitate de învățământ este cunoscută pentru numărul mare de studenți proveniți din rândul agenților de poliție care s-au specializat în Drept. A terminat facultatea în 1998, dar nu și-a dat licența.
Ba chiar a mai așteptat cinci ani pentru a-și da licența la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“. Cu diploma în mână, a intrat în corpul ofițerilor de poliție. În perioada 2006-2009, a fost șeful Serviciului Investigații Criminale pe Sectorul 5 al Capitalei. Apoi a fost avansat ca șef serviciu la Furturi Auto la Poliția Capitalei.
În mai 2013, a fost pus la conducerea Serviciului Investigații Criminale, pe București, funcție pe care a stat până în septembrie 2014. De acolo a fost împuternicit la șefia Inspectoratului de Poliție Județean Călărași până în martie 2019.
Ministrul Carmen Dan, de la PSD, l-a adus pentru o perioadă de cinci luni șefia Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, apoi l-a trimis înapoi la șefia Poliției Județului Călărași. În urma scandalurilor din Călărași, Marian Iorga a fost împuternicit pe 30 aprilie 2020 la șefia Poliției Prahova, județ cunoscut ca raiul evazioniștior cu produse petroliere.
În urma scandalului de corupție în care este anchetat Marian Iorga, șefii Poliției Române au decis să îl numească temporar la șefia Poliției Prahova pe comisarul șef de poliție Mihai Ginel Preda.