Directorul DSP Alba, despre testarea COVID: Este de remarcat faptul că nu s-a finanțat haotic

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 27.11.2020 - 12:16
Testare pentru virusul SARS-CoV-2/FOTO: G4 Media

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a spus că Ministerul Sănătății pune la dispoziție fondurile iar laboratoarele care fac teste COVID se ocupă de achiziția kiturilor. Banii se dau în funcție de cât se testează, a scris G4 Media.

SHARE

Județul Alba are în prezent 4 linii de testare funcționale. Trei la DSP și una la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Numărul de teste zilnice în acest județ cu circa 380.000 de locuitori ajunge în total la 700-1000, în funcție de zi și, pentru că se testează relativ mult, au fost descoperite multe infectări, incidența este mare, iar județul are 5 orașe (printre care și reședința județului) și o comună în carantină.

La început, angajații DSP au făcut teste încrucișate cu alte centre de testare din țară, în special cele din orașele mari, acolo unde exista o oarecare experiență, pentru a-și calibra munca. Județul Alba a fost al cincilea centru din țară care a început testarea PCR.
 
DSP a început testarea din bugetul propriu, însă treptat, lucrurile s-au reglat, spun reprezentanții instituției. În prezent, Ministerul Sănătății transmite la nivel local banii pentru testele realizate, prevăzuți în Programul Național de Testare (aproximativ 200 de lei pentru fiecare test, care acoperă prețul testelor și consumabilelor). Din acești bani, direcțiile de sănătate publică din țară cumpără alte teste, necesare pentru perioada următoare.
 
”Nu s-a pus problema să nu deconteze ministerul bani pentru testare. Ceea ce este de remarcat este faptul că nu s-a finanțat haotic. Banii sunt în concordanță cu capacitatea de testare, cu istoricul de testare și cu capacitatea de personal”, spune directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
 
Acest lucru înseamnă că un județ care testează mult, primește mai mulți bani. Spre exemplu, la DSP Alba există 3 linii de testare cu ajutorul cărora sunt realizate aproximativ 500-600 de teste zilnic (alte 300-400 de teste sunt realizate în laboratorul Spitalului Județean Alba). Există și situația în care un județ realizează teste pentru un alt județ. În aceste condiții, laboratorul din județul în care se face testul este cel care face și raportarea la minister iar finanțarea se realizează direct către acesta, pentru a fi evitată o birocrație care ar presupune plimbarea fondurilor între DSP-uri.
 
România va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR efectuate la nivel național. Anunțul vine chiar de la Ministerul Sănătății, care a depus spre finanțare 4 proiecte europene în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19 lansat în luna mai 2020 de Ministerul Fondurilor Europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, potrivit g4media.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te