Avocatul Adian Cuculis face publice rezultatele expertizei produs în Secția ATI a spitalului de Boli Infecțioase Constanța în octombrie 2021. 9 oameni au murit atunci.
El este de părere că se prelungește nejustificat ancheta.
Detalii cutremurătoare în cazul incendiului de la ATI Constanța, din pandemie. 9 oameni au murit
Citește și: GALERIE FOTO Cum s-a făcut intervenția la incendiul de la spitalul din Constanța
”La 4 ani distanță de la incendiul produs în Secția ATI a spitalului de Boli Infecțioase Constanța, expertiza arată detaliile tragediei de acolo: oxigenul în concentrații de peste 50 unități % vol. oxigen, lipsa aerisirii cât și lipsa senzorilor care să alerteze personalul, toate au dus la tragedia ce a produs mai multe victime umane și distrugeri materiale.
Imaginile surprinse sunt de asemenea de groază. Practic se vede cum un pacient izbucnește în flacări în timp ce este intubat.
Nici circuitele electrice de facto nu erau similare cu cele din planșele desenate deținute de către spital.
Familiile de asemenea așteaptă de ani de zile un rezultat care pare că nu - și mai găsește locul și asta pentru că pare că inclusiv un expert a formulat opinie separată.
Între timp viii își plâng morții și așteaptă un răspuns de la justiție.
Amintesc că am formulat și plângere pentru constatarea faptului că UP se prelungește nejustificat iar judecătoria a apreciat că “suntem în termenele normale”(după 4 ani)”, a transmis Avocatul Adrian Cuculis.
Incendii la Piatra Neamț și București
Tragedia de la Constanța a avut loc la aproape un an după incendiul de la Piatra Neamț. 10 oameni au murit acolo, în secția ATI. Toți aveau COVID-19 și erau conectați la aparate de oxigen. Concentrația de oxigen în aer era foarte mare, iar o flacără deschisă a produs instantaneu un incendiu.
Inițial a fost luată în considerare varianta producerii unui scurtcircuit, din cauza numeroaselor aparte electrice care funcționau în același timp.
Medicul de gardă, care a încercat să își salveze pacienții intubați și care a suferit arsuri pe 80% din corp, a fost dus la spitalul militar Regina Astrid din Bruxelles.
Citește și: Managerul spitalului ars din Constanța, numit pe vremea lui Mazăre. Spitalul, căpușat din 2011
După această tragedie, procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cazul incendiului din 2020 de la spitalul din Neamţ. De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
La București, pe 29 ianuarie 2021 un incendiu devastator a cuprins pavilionul V al Spitalului Matei Balș. 20 de oameni au murit atunci. Patru pe loc, ceilalți în zilele următoare, în spitalele unde fuseseră transferați.