Deschiderea școlilor primare, însoțită de măsuri restrictive, recomandată de experții Babeș-Bolyai

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 02.12.2020 - 16:06
Copii cu mască de protecție la orele de curs/FOTO: oradesibiu.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prezintă patru ghiduri destinate comunității și autorităților, documente menite să ofere posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19. Specialiștii UBB recomandă inclusiv deschiderea școlilor primare.

SHARE

În ghidul general, UBB recomandă continuarea măsurilor generale de control al pandemiei și o campanie de informare care să determine o scădere a reticenței la vaccinare. Specialiștii universității recomandă, totodată, deschiderea școlilor până în clasa a IV-a, combinată cu restricții mai severe care să compenseze această măsură.

UBB – “Ghid general – ce trebuie făcut”:

“Continuarea măsurilor generale de control al pandemiei (ex. purtarea măștilor, igiena constantă, distanțarea fizică).

Prevenirea și controlul problemelor psihologice asociate pandemiei.

Creșterea acceptabilității petrecerii Crăciunului și Revelionului în solitudine (fără petreceri și colindat, cu interacțiune socială minimă).

Scăderea reticenței la vaccinare COVID-19 / Creșterea intenției de vaccinare printr-o campanie de informare adaptată pentru diferite segmente de populație.

Creșterea acceptabilității unui potențial lockdown după alegerile parlamentare din 2020.

Deschiderea școlilor până în clasa a IV-a, combinată cu restricții mai severe care să compenseze prezența fizică a copiilor și profesorilor și cu măsuri de suport (ventilație, distanță, mască și în pauze).

Introducerea testării periodice de masă cu teste rapide, care să permită redeschiderea economiei cât mai repede.”

Rectorul UBB, Daniel David:

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are și responsabilitatea socială de a sprijini autoritățile și societatea în condiții de criză, așa cum este și condiția de pandemie. Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei. Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică. Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație. Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice. Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB, potrivit Edupedu.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.