Deputații români au ajuns ținta unei grupări globale de spionaj a Chinei. Ce le trimiteau hackerii?

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.03.2024 - 20:27
Deputații români au ajuns ținta unei grupări globale de spionaj a Chinei. Ce le trimiteau hackerii? - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Deputații români au ajuns ținta unei grupări globale de spionaj a Chinei. Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez și acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia.

SHARE

Trei parlamentari din România au fost vizați de un grup de hackeri susținut de guvernul chinez. SUA și Marea Britanie spun că grupul a acționat la nivel global, ca să strângă date despre guverne, politicieni sau alegători. Cei trei deputați din România fac parte dintr-un grup internațional ostil Beijingului.

Deputații români au ajuns ținta unei grupări globale de spionaj a Chinei. Ce le trimiteau hackerii?

Autoritățile de la Washington, Londra și Wellington au acuzat, în ultimele două zile, că hackeri susținuți de China le-ar fi vizat populația sau guvernele pentru a obține informații despre alegeri, politicieni sau mediul de afaceri.

Printre politicienii vizați în această campanie globală de spionaj cibernetic sunt și trei din România, reiese dintr-un rechizitoriu întocmit de Departamentul de Justiție al SUA. În urma raportului, publicat luni (25 martie) seară, șapte hackeri chinezi sunt dați în urmărire internațională de FBI și au fost trimiși în judecată.

Deputații Cătălin Teniță (REPER), Alexandru Muraru (PNL) și fostul deputat Pavel Popescu (PNL) sunt politicenii români intrați în atenția hackerilor chinezi.

Cei trei ar fi căzut victime ale unei campanii de spionaj pusă la cale de un grup de hackeri intitulat APT31 împotriva Alianței Interparlamentare pentru China, un grup internațional din care fac parte mai mulți parlamentari și care se preocupă de modul în care țările democratice ar trebui să se raporteze la China.

Citește și: Cu cât va crește salariul minim de la 1 iulie? Ce spune Comisia Europeană

Acest grup a intrat în vizorul Beijingului pentru discursurile critice la adresa regimului comunist chinez și acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului aduse acestuia.

„În sau în jurul anului 2021”, hackerii din grupul vizat de justiția americană – pe nume APT31 – au luat la țintă Alianța interparlamentară pentru China (IPAC). Grupul fusese fondat în 2020, la aniversarea protestelor din 1989 din Piața Tiananmen, înăbușite cu brutalitate de regimul chinez.

În preajma sau în luna ianuarie 2021, hackerii au înregistrat zece conturi de e-mail, de pe care au trimis peste 1.000 de e-mailuri către mai mult de 400 de conturi ale persoanelor asociate cu IPAC.

Nu e clar câți dintre destinatarii acelor emailuri le-au deschis, însă cei care au făcut-o au livrat, fără să își dea seama, date despre IP-urile dispozitivelor lor, locația de unde au deschis emailul, ce tipuri de browsere sau sisteme de operare folosesc.

„Țintele au inclus fiecare membru al Uniunii Europene al IPAC și 43 de parlamentari din Regatul Unit, dintre care majoritatea erau membri ai IPAC sau fuseseră menționați în subiecte legate de Guvernul RPC (Republica Populară Chineză)”, scrie în rechizitoriul Departamentului american de Justiție.

Ce au declarat deputații despre atacurile hackerilor?

Potrivit unor surse Europa Liberă, unii dintre politicienii români din IPAC au fost contactați de serviciile secrete din România, care voiau să verifice dacă au primit email-uri de la hackerii chinezi.

Contactat de Europa Liberă, deputatul liberal Alexandru Muraru spune că nu își amintește să fi primit sau să fi deschis un astfel de email, dar că nu e surprins că membri IPAC au fost ținte ale hackerilor susținuți de guvernul de la Beijing.

Citește și: Misterul muntelui care nu a fost escaladat niciodată. Se spune că cei care au încercat au îmbătrânit

„În întâlnirile noastre, care au loc de câteva ori pe an, în diferite formule, am fost avertizați în repetate rânduri despre ceea ce încearcă oficialii statului chinez să facă. Începând cu trimiterea de mesaje, e-mailuri, sub destinatari falși, care seamănă aparent cu IPAC, ceea ce reprezintă, de fapt, o targetare iminentă, directă și constantă noastră”, a declarat Alexandru Muraru.

„Nu pot accepta că un stat totalitar, care suprimă orice libertate individuală și drepturile omului, vine în instituțiile românești și intimidează oficiali ai statului român. Ce s-ar întâmpla dacă Federatia Rusă, prin ambasada sa la București, și-ar permite să facă așa ceva? Ar ieși un scandal imens”, adaugă deputatul liberal, potrivit Europa Liberă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te