De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți"

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 08.10.2024 - 16:59
De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți" FOTO forter.ro
De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți" FOTO forter.ro

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți". După Forțele pentru Operații Speciale, alături de parașutiști sau infanteria marină, vânătorii de munte sunt catalogați ca fiind în elita Armatei Române.

SHARE

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți". După Forțele pentru Operații Speciale, alături de parașutiști sau infanteria marină, vânătorii de munte sunt catalogați ca fiind în elita Armatei Române.

Citește și: VIDEO „Jocuri de război” SUA și Filipine au tras rachete și au scufundat nave. China a deschis focul

Arma a fost înființată la 3 noiembrie 1916, când Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 234, a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în „Corpul Vânătorilor de Munte”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat activ la luptele de pe Frontul de Răsărit și, după 23 august 1944, la cele de pe Frontul de Vest.

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți"

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a urmat o perioadă mult mai grea pentru vânătorii de munte, confruntarea cu un adversar mult mai puternic, „aliatul sovietic” care îsi propusese lichidarea acestor trupe de elită. Rușii nu acceptau să mai aibă lângă ei astfel de trupe specializate mai ales după ce în cel de-Al Doilea Război Mondial fosta Armată Roșie a fost umilită de vânătorii de munte din Finlanda. Pur și simplu generalii ruși nu suportau o astfel de armă.

Drept urmare, în perioada 1946 - 1961, trupele de vânători de munte au fost restructurate, ajungându-se la 14 aprilie 1961, la desființarea și ultimei structuri de Vânători de Munte, Bg. 2 V.M. Însă, în anul 1964 la 14 octombrie, prin ordin al Ministerului Apărării Nationale s-a reînfiintat Bg. 2 V.M. În perioada 1964 - 1969 au mai fost înfiintate trei brigăzi (1,4 și 5), iar în perioada 1990 - 1991, alte două (7 și 61).

Misiunile

Având în vedere că 1/3 din teritoriul României este teren muntos - împădurit, batalioanele și brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea acțiunilor în teren muntos - împădurit, actionând în subordinea Corpului de armată de arme întrunite. Ele duc acțiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si-n cooperare cu alte trupe, în teren muntos - împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot actiona.

Citește și: De ce sunt de temut pușcașii marini ai României? „Acoperă” cea mai sălbatică zonă a Europei

„De asemenea prin actiuni de hărtuire permanentă (tip „comando”) asupra inamicului ce duce actiuni ofensive în zona montană, îi poate fractiona dispozitivul , perturba logistica actiunilor si chiar îi creează o stare de nesigurantă în zona respectivă, ducând la scăderea gravă a moralului trupelor”, arată MApN.

Perioada NATO

În perioada 1995 - 2001, trupele de vânători de munte au desfăsurat exercitii de instruire în comun la nivel pluton sau companie cu forte speciale din armatele următoarelor state: S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Franta și Italia, făcându-se un schimb util de cunostinte privind ducerea actiunilor de luptă în teren muntos - împădurit, procedeele tehnice de escaladare a masivilor muntosi cât și a salvării rănitilor din abrupturi montane.

FOTO Inquam Photos / Marian Calestru

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a participat la operațiuni în străinătate de pace și criza internațională din Kosovo, Irak și Afghanistan. Opt militari ai acestei brigăzi și-au pierdut viața în Afghanistan.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te