De ce Italia și Spania vor avea, curând, cea mai mare speranță de viață? Ce rol au dieta și familia?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 25.06.2024 - 14:30
De ce Italia și Spania vor avea, curând, cea mai mare speranță de viață? Ce rol au dieta și familia? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Există anumite țări din Europa unde sănătatea și relaxarea sunt puse pe primul plan, iar acest lucru se vede în cifre când vorbim despre speranța de viață.

SHARE

Calle de jordán, o stradă scurtă din centrul Madridului, cuprinde întregul ciclu al vieții umane. La un bloc se află o clinică de fertilitate, o prezență din ce în ce mai frecventă în comunitate având în vedere faptul că Spania se confruntă cu o natalitate mică.

La un bloc mai jos se află un centru de zi pentru pensionari, care oferă servicii cum ar fi pregătirea memoriei și kinetoterapie. Este obișnuit să vezi femei de 60 de ani conducându-și ușor mamele de 90 de ani până la ușă.

În Spania locuiesc peste un milion de români care s-au stabilit în principalele orașe pentru a avea un trai mai bun. Mai departe vom vedea ce înseamnă un stil de viață mai sănătos și cum vor reuși spaniolii să crească în următorii 20 de ani speranța de viață.

De ce Italia și Spania vor avea, curând, cea mai mare speranță de viață? Ce rol au dieta și familia?

Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington a publicat recent previziuni privind longevitatea în funcție de țară în 2050.

Printre primele 20 de țări care trăiesc până la o vârstă înaintată se numără țări bogate precum Elveția și Singapore. Asia de Est este, de asemenea, reprezentată de Coreea de Sud și Japonia, lideri de lungă durată în materie de longevitate.

Citește și: Topul longevităţii: care sunt judeţele cu cea mai mare speranţă de viaţă

Dar un grup geografic de țări relativ mai sărace au o speranță de viață mai lungă, precum: Spania, Italia, Franța și Portugalia. (Trei micro-state din apropiere, San Marino, Malta și Andorra, se află, de asemenea, în top 20).

Cea mai vârstnică persoană în viață este o femeie spaniolă, Maria Branyas Morera (117 ani). Sănătatea și durata lungă de viață sunt corelate fără surprize cu PIB-ul pe cap de locuitor.

De ce Europa de Sud depășește legătura obișnuită dintre bogăție și sănătate? Studiile sociologice arată că durata medie a vieții în Spania va fi de 85,5 ani în 2050, mai mare decât cea a danezului mediu - 83,5 ani.

Care este secretul?

Mulți indică "dieta mediteraneană" - pește, cereale integrale, fructe proaspete, legume și ulei de măsline. Criticii, însă, atrag atenția asupra faptului că dietele diferă foarte mult de la Portugalia la Grecia.

Citește și: Câți români și-au cumpărat case în Spania? E de doua ori mai ieftin ca în România

În plus, cercetătorii au constatat că mediteraneenii de astăzi nu respectă dieta omonimă.

Piețele din Spania sunt pline de oameni care mănâncă pește prăjit și șuncă sărată, stropite cu bere la ore pe care unii le-ar putea considera nepotrivite.

Spaniolii consumă mai multă băutură și fumează puțin mai mult decât media europeană și sunt printre cei mai mari consumatori de cocaină din Europa.

Cum a evoluat stilul de viață

Dan Buettner, care a scris mai multe cărți despre zonele în care oamenii trăiesc mult, remarcă faptul că, pentru a înțelege de ce îmbătrânesc oamenii, trebuie să ne uităm nu la obiceiurile de astăzi, ci la cele de acum o jumătate de secol, când oamenii mâncau "mâncare țărănească", dominată de cereale, fasole și cartofi.

Un studiu recent efectuat în "zona albastră" (o denumire pentru zonele în care există mulți centenari) din Sardinia a arătat că dieta includea "alimente de foamete", cum ar fi pâinea făcută din ghindă și lut și o brânză făcută din larve de insecte.

Cel mai notabil produs din pește era icrele sărate și uscate; păstorii din interiorul țării mâncau rar pește proaspăt.

Dietele de astăzi includ din ce în ce mai multe alimente procesate occidentale, dar "inerția culturală" le menține oarecum mai sănătoase, spune dl Buettner.

Acest trecut al păstoritului indică un alt factor: mișcarea. Potrivit unui studiu din 2017, spaniolii conduc Europa de Vest la numărul de pași pe zi, cu 5 936. (Italia, Franța și Portugalia sunt mai puțin impresionante.)

Mersul pe jos face bine

Țările în care toată lumea se mișcă într-o măsură rezonabilă, precum Spania, au înregistrat rate scăzute de obezitate. Acest lucru a redus în mod evident mortalitatea cauzată de bolile legate de obezitate.

Patru dintre cele mai circulabile orașe din lume se află în Spania. Vedeți clasamentul nostru complet al celor mai active și mai puțin active orașe din lume.

De ce se deplasează spaniolii atât de mult? Orașele spaniole, și chiar și micile pueblos, sunt dens populate; dacă ieșiți din limitele orașului, vă aflați adesea într-o zonă rurală pustie.

Citește și: O familie de români a ocupat casa unei bătrâne, în Spania. ”O lună nu a răspuns nimeni la sonerie”

Nici cultura, nici regulamentul nu favorizează suburbiile întinse, astfel încât, chiar și cu terenuri abundente, spaniolii locuiesc unii peste alții. Parisul și alte orașe care își propun să creeze "orașe de 15 minute", în care cele mai multe necesități sunt accesibile pe jos, ar putea învăța multe de la Spania.

Același studiu care a analizat "inegalitatea în materie de activitate" a examinat America urbană, constatând că orașele dense precum New York și Boston aveau niveluri de activitate mai ridicate (și distribuite mai uniform) decât localitățile întinse precum Atlanta și Phoenix.

Însă, dacă se pune accentul pe dietă și exerciții fizice, se pierde o parte din puzzle. Faptul că în Spania se poate merge pe jos este benefic și pentru viața socială. Orașele sunt construite în jurul unor piețe unde prietenii, familia și colegii de muncă stau, mănâncă, beau și vorbesc.

Acest lucru se dovedește a fi benefic pentru dumneavoastră, chiar dacă sorbiți vermut și mâncați chipsuri la prânz. Numeroase studii arată că contactul social este esențial pentru bunăstarea fizică și psihologică.

Conform unui sondaj recent realizat de Gallup și Meta, o companie de social-media, 76% dintre spanioli spun că se simt "foarte" sau "destul" susținuți social. Această cifră se situează peste medie, deși nu în fruntea clasamentului.

Jon Clifton, șeful Gallup, spune că studiile firmei sale arată că spaniolii sunt destul de nefericiți și dezangajați la locul de muncă.

El glumește spunând că un titlu din ziarul El País a avut mai mult sau mai puțin dreptate: Spania este "cea mai bună țară în care să trăiești și cea mai rea în care să lucrezi".

Dar munca nu este totul. Spaniolii sunt pe locul patru în lume atunci când sunt întrebați dacă și-au văzut prietenii sau rudele care locuiesc în apropiere sau împreună cu ei în ultima săptămână (Grecia a fost pe locul doi).

Aceasta poate fi o consecință neașteptată a faptului că mulți tineri sud-europeni nu pot obține locuri de muncă suficient de bune pentru a-și permite să se mute din casele părinților.
Citește și: Cum pot ieși femeile mai repede la pensie? A fost redusă vârsta de pensionare în anumite condiții 

Legăturile familiale rămân strânse, inclusiv în perioade dificile precum criza financiară și pandemia.

Țările sud-europene nu sunt cele mai fericite - acest titlu este deținut de mult timp de Danemarca și Finlanda.

Dar evaluările fericirii pun mai mult accent pe satisfacția pe termen lung decât pe zâmbetul și râsul pe termen scurt. Aceste tipuri de emoții vesele sunt raportate cel mai des de latino-americani.

Și, metaforic și fizic, o linie trasată de la Helsinki la Buenos Aires ar trece prin Spania. Această țară are niveluri europene de bogăție (cel mai bun predictor al fericirii) și de asistență medicală (care menține oamenii în viață), împărtășind totodată trăsături culturale cu latino-americanii: trăirea clipei și prețuirea prieteniilor și a familiilor. Acestea nu sunt doar bune în sine. Ele te mențin și pe tine în viață.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te