De ce este judecat ÎPS Teodosie de Biserica Ortodoxă Română. Ce a făcut în ultimii doi ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.02.2024 - 14:57
De ce este judecat ÎPS Teodosie de Biserica Ortodoxă Română Foto: INQUAM Photos/ Costin Dincă
De ce este judecat ÎPS Teodosie de Biserica Ortodoxă Română Foto: INQUAM Photos/ Costin Dincă

Controversatul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este judecat de Biserica Ortodoxă Română. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani.

SHARE

Controversatul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este judecat de Biserica Ortodoxă Română. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani. 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române discută  „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, informează Agerpres.

De ce este judecat ÎPS Teodosie de Biserica Ortodoxă Română

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 - 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

Citește și: ÎPS Teodosie, atac furibund la adresa bărbaților fără barbă: "Sunt ciuntiți. Asta ține de bărbăție"

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic.

Citește și: ÎPS Teodosie, implicat într-un nou scandal. Îl dă în judecată pe Vasile Bănescu. De ce îl acuză

De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

Citește și: ÎPS Teodosie, inculpat în dosarul de cumpărare de influență. Promisiunea făcută unui om de afaceri

De asemenea, potrivit sursei citate, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

Citește și: Reacția lui Vasile Bănescu de la BOR după ce ÎPS Teodosie a ”interzis” agheasma pentru fumători

Tulburarea păcii din viața Bisericii

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai preciza sursa citată.

Pe 12 februarie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că IPS Teodosie „rămâne în deplină ascultare” faţă de patriarhul Daniel şi Sfântul Sinod al BOR, accentuând că „zbaterile” unora de a provoca un conflict între Patriarhia Română şi arhiepiscopia de la malul mării sunt „nepotrivite şi lipsite de temei”.

„Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform sursei citate, „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului” nu va fi lăsat să fie trecut „în uitare”. „În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, reiese din comunicat.

 

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te