Misterele pădurii Hoia-Baciu: OZN-uri, apariții bizare și fenomene stranii ”. Se crede că e bântuită

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.03.2023 - 17:03
Pădurea Hoia-Baciu, imagine ilustrativă - Foto: Cluj.com

În inima Ardealului, într-o zonă cu aparență atemporală, se găsește, probabil, cel mai misterios loc din România. Pădurea Hoia-Baciu a primit titulatura de „Triunghiul Bermudelor de România”.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Multă cerneală a curs pe marginea subiectului pădurii Hoia-Baciu, la fel cum mulți pași ai curioșilor au străbătut această poartă între lumi, în speranța surprinderii unei fărâme de paranormal.

Misterele pădurii Hoia-Baciu

Unii dintre ei au avut într-adevăr parte de experiențe inexplicabile care provoacă fiori reci chiar și celor curajoși.

Cercetătorii nu au încotro și ridică neputincioși din umeri, lăsând loc liber celor mai diverse speculații care înflăcărează imaginația amatorilor de fenomene paranormale.

Misterele pădurii Hoia-Baciu

Renumita pădure din Cluj, Hoia-Baciu, a căpătat reputația de Triunghiul Bermudelor al Transilvaniei.

Legenda spune că acum mulți ani, un cioban pe nume Hoia ar fi mers în pădure cu oile, dar nu s-a mai întors.

Nu s-au găsit rămășițe umane sau animale după dispariția sa, monitorulcj.ro

Fenomenele paranormale din pădurea Hoia-Baciu au început să devină cunoscute publicului larg abia din anul 1968.

Este practic anul în care se năştea acest fenomen, pădurea Hoia Baciu. Anterior localnicii din zona Floreşti, Baciu şi chiar Cluj Napoca, aveau totuşi propriile legende despre această pădure.

Citește și: La coada Europei: Două din trei cele mai puțin competitive regiuni din UE sunt în România

De altfel se fereau să intre în acest codru şi îl evitau pe cât posibil. Spuneau despre el că este blestemat şi că odată intrat între copaci, omului îi ies la iveală cele mai cumplite frici ale sale.

Ca şi cum pădurea ţi-ar simţi şi exploata temerile. Se vorbea de asemenea despre dispariţii şi apariţii la fel de stranii.

Toate aceste lucruri anterior anului 1968 erau cunoscute mai ales de localnici şi considerate superstiţii şi folclor, ca în multe alte cazuri. La finele anilor 50 prin pădurea Hoia Baciu a început însă să se aventureze un cercetător care nu ţinea cont de superstiţiile oamenilor. 

Se numea Alexandru Sift şi era un cunoscut biolog. Acesta a petrecut aproape un deceniu studiind această pădure.

El a fost primul care a început să constate faptul că localnicii aveau dreptate şi că într-adevăr era ciudat cu aceea pădure. Sift a studiat fiecare colţ al pădurii, biologul fiind şi un pionier al studierii paranormalului, pe baze ştiinţifice.

Tot acesta a cules poveşti ale localnicilor şi a remarcat că oamenii locului spuneau că odată intraţi între copaci, simt senzaţii ciudate de teamă , greaţă, dureri de cap şi chiar arsuri în zona tegumentelor.  De altfel Sift a observat la rândul său umbre bizare care-l însoţeau peste tot în pădure.

Citește și: FOTO Povestea bisericii din Vâlcea care a fost ctitorită de haiduci: Pictura e intactă de 200 de ani

Biologul a reuşit chiar să pozeze umbrele respective iar la developarea filmului a costat şi alte fenomene stranii care nu erau percepute însă de ochiul uman. Sift a fost cel care a deschis drumul aventurilor paranormale în pădurea Hoia Baciu.

Pădurea OZN-urilor

Aşa cum aminteam faima pădurii s-a răspândit în toată ţara dar şi în Europa după 1968. Atunci a avut un loc eveniment straniu care a atras atenţia în special pasionaţilor de OZN-uri şi extratereştrii.

Mai precis în luna august a anului 1968, tehnicianul-militar Emil Barnea, un bărbat de 45 de ani s-a aventurat alături de câţiva prieteni în pădurea Baciu. Nu era un supertiţios şi a ignorat poveştile localnicilor. În timp ce căuta lemne de foc prin pădure Barnea a văzut deasupra copacilor un obiect zburător ciudat, foarte luminat care zbura fără zgomot la înălţime mică.

Imediat aparatul de zbor a accelerat cu o viteză fantastică şi a dispărut. Barnea a reuşit să-l fotografieze, iar după developare, fotografiile sale au fost considerate cele mai clare poze ale unui OZN.

De altfel toţi erau convinşi că era vorba de un OZN. Emil Barnea oferise pozele unor astfel de pasionaţi de fenomenul OZN din aceea perioadă, Florin Gheorghiţă şi Ion Hobana care la rândul au făcut cunoscute imaginile în Europa. 

În anul 1977 profesorul Vonkeviziczky prezenta pozele cu OZN-uri din pădurea Baciu în cadrul Congresului Internaţional de Ozenologie din Acapulco.

Din acel moment pădurea Hoia Baciu a pusă pe harta zonelor frecventate de OZN-uri şi descrisă la fel ca toate experienţele ciudate consemnate anterior de Sift în reviste şi cărţi de specialitate din toată lumea.

De altfel apariţiile OZN-urilor în pădurea Hoia-Baciu a fost constant semnalate. Inclusiv biologul Sift remarca faptul că a văzut un obiect zburător ciudat survolând zona. 

Citește și: VIDEO Șefa ICR Londra, revocată din funcție în Parlament după ce a făcut show cu manele

Profesorul universitar Adrian Pătruţ preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, un cercetător care a studiat pădurea Hoia Baciu spune că urma acelui obiect văzut de Sift a persistat într-o poiană până în anul 2009.

Este vorba de celebra Poiană Rotundă, acolo unde au fost sesizate cele mai multe apariţii ale unor presupuse OZN-uri, considerat şi loc de aterizare.

Mai ales după anii 90 a început o adevărată vânătoare de OZN-uri în acest loc, mii de pasionaţi din domeniul ufo-ologiei din toată lumea venind în apropiere de Cluj să surprindă „farfuriile zburătoare”. 

Hoia Baciu, mit sau adevăr?

Deocamdată nimeni nu a fost capabil cu adevărat să se pronunţe cu privire la veridicitatea celor petrecute în pădurea Hoia Baciu. S-a făcut inclusiv un documentar prin care se încearcă explicarea pe cale ştiinţifică a fenomenelor de la Hoia Baciu, iar numeroşi specialişti au oferit posibile explicaţii.

Citește și: Ucrainenii anunță contraofensiva: Pregătită pe mai multe direcţii, ar putea avea loc în aprilie-mai

Se vorbeşte inclusiv de un câmp electromagnetic anormal dar şi de un soi de ”cancer„ al copacilor care le-a curbat trunchiurile. Cert este că la Hoia Baciu vin turişti din toată lumea, mulţi amatori de paranormal.

La fel de mulţi pleacă dezamăgiţi fără să fii simţit ceva special, dar sunt şi cei care sunt convinşi că au avut parte de experienţe extrasenzoriale sau au văzut OZN-uri şi humanoizi ciudaţi. 

Inclusiv Adrian Pătruţ preciza că ”nu e nimic sigur. Sunt fenomene care nu pot fi explicate”. În pădurea Baciu după numeroase tipuri de cercetare s-au găsit inclusiv urmele unei bătălii din Primul Război Mondial, potrivit adevărul.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te