Cursa electorală la Primăria Capitalei. Actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan (susținut de Alianța Dreapta Unită - USR, PMP, Forța Dreptei), Cristian Popescu Piedone (PUSL), Cătălin Cîrstoiu (PNL-PSD) și Mihai Enache de la AUR își dispută în 2024 scaunul de primar al Capitalei, una dintre cele mai râvnite funcții din România.
Cursa electorală la Primăria Capitalei: Cota la pariuri care indică favoritul. Cine e „outsider-ul”?
Zilnic se fac calcule și scenarii care să indice „marele câștigător”al Primăriei Capitalei.
O casă de pariuri din România a stabilit deja cotele pentru competiția la Primăria Capitalei, evidențiind atât favoriții cât și „marii pierzători” ai alegerilor din 9 iunie.
Astfel, conform cotelor la pariuri, Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei, este considerat principalul favorit, având o cotă de 1,90.
Cristian Popescu Piedone, primarul actual al Sectorului 5, se află pe locul doi în topul cotelor la pariuri, cu 2,30.
Cătălin Cîrstoiu, „alesul” scos la înaintare de Alianța PSD-PNL, pare a fi „marele pierzător” al alegerilor cu o cotă la pariuri de 7,00, mai ales că are în spate și cele mai mari două partide din România.
Candidatul AUR, Mihai Enache, care ocupă locul patru în cotele de pariere, având o cotă impresionantă de 200, ceea ce indică faptul că ar fi cu adevărat o surpriză imposibilă la acest moment.
Pronistic alegeri - Newsweek România
Nicușor Dan este considerat principalul favorit la pariuri întrucât primarul în funcție se bucură de cea mai mare cotă de încredere. Nicușor Dan, deși la început a fost deficitar în comunicare publică, în ultima vreme acesta a ieșit foarte des în spațiu public și și-a prezentat realizările.
Una dintre marile realizări ale primarului General este scoaterea Primăriei Capitalei din faliment, achiziția de tramvaie și autobuze noi, schimbarea a peste 100 de km de țevi subterane (cel mai mare număr de km de țevi schimbate din ultimii 30 de ani), introducerea benzilor de circulație cu sens unic pe unele dintre arterele intens circulate ale Capitalei, lucrări de amenajare în Parcul Cișmigiu și altele.
Mai mult, proiectele actualului primar general începute ar putea anulate, amânate sau blocate în cazul în care acesta nu va fi din nou reales și/sau nu va avea o majoritate confortabilă în Consiliul Local, iar bucureștenii vor avea de suferit cu lucrările „lăsate în paragină” ca în multe alte situații unde s-a schimbat conducerea și odată cu ea și „optica” noului venit.
Cristian Popescu Piedone ocupă locul 2 cu o cotă de 2,30. Această valoare în „lumea pariurilor” este una care ar putea indica „surpriza alegerilor”, dacă ținem seama că o bună parte dintre electoratul PSD e nemulțumit de candidatul „inventat” (Cătălin Cîrstoiu n.red) pe ultima sută de metri.
Citește și: Primăria nepoților lui Piedone: unul administrator, altul consilier local și ultimul șef la poliție
Pe de altă parte, Piedone are „mare trecere” la electoratul AUR care ar prefera să dea un vot în „tabăra câștigătoare” decât să-l risipească pe un candidat pe care nu îl cunoaște nimeni.
Piedone este un personaj controversat, încă asociat în mentalul public cu tragedia de la Colectiv, deși Instanța de Judecată l-a exonerat de orice vină, fost pesedist, actualmente susținut de Partidul lui Dan Voiculescu PU-SL, se bucură de o popularitate crescută, în special în mediul online unde activează foarte intens cu filmulețe aparent regizate unde pozează în „omul momentului” care „rezolvă pe loc” problemele comunității.
Acesta folosește un limbaj mai comun, înțeles mai rapid de românii cu studii mici și medii decât contracandidații săi - matematicianul Nicușor Dan sau medicul Cătălin Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu cu o cotă de 7,00 este clasat drept „marele pierzător” al alegerilor din Capitală, deși în spatele sau stau PSD și PNL, alianța care guvernează România în prezent.
Cîrstoiu, împins pe ultima sută de metri în lupta pentru Primăria Capitalei este în mare parte necunoscut pentru bucureșteanul de rând, deși acesta conduce Spitalul Universitar, unul dintre cele mai bune spitale din țară. El este fiul de primar, prefect și apoi deputat PD mutat la PSD și finul lui Traian Băsescu.
Cîrstoiu, poartă o „pată neagră” pe umeri venită tot din tragedia de la Colectiv, atunci când declara că „avem de toate” întrebat fiind de condițiile pentru a trata marii arși, rămânându-i pentru o perioadă această chiar această poreclă.
Această afirmație nefericită cu „avem de toate” a produs mai multe victime printre tinerii care au suferit arsuri grave la Colectiv pentru că au fost transferați prea târziu la spitalele din străinătate, potrivit ȘtirileProtv.
Mihai Enache este un personaj complet necunoscut aruncat în luptă de AUR pentru Primăria Capitalei. Acesta a lucrat 4 ani în mediul privat apoi a făcut saltul în „lumea bugetarilor”, activând în Administrația Publică. În prezent este managerul Caravenei Medicale AUR, o inițiativă bizară în contextul în care AUR a organizat zeci de acțiuni de protest în timpul pandemiei de Covid-19, demonizând actul medical - vaccinul și vaccinarea și favorizând astfel îmbolnăvirea și în multe dintre cazuri decesul unor persoane, unele chiar din anturajul AUR.
Citește și: George Simion schimbă candidatul AUR la București. Newsweek a scris că e omul primarului PSD Băluță
Sondaje și calcule - Cine va fi primarul Capitalei?
Un sondaj recent Avangarde realizat la comanda Digi24, arată că, dacă duminică ar fi organizate alegeri locale pentru Primăria Capitalei, acestea ar fi câștigate de Cristian Popescu Piedone, care ar obține 42% din voturi, urmat de Nicușor Dan, cu 30%, iar candidatul comun al PSD-PNL, medicul Cătălin Cîrstoiu, s-ar clasa abia pe poziția a treia.
Pe de altă parte, un alt sondaj realizat de Sociopol indică răstoarnă balanța în favoarea lui Nicușor Dan, care ar câștiga alegerile cu 34% din procente, Cristian Popescu Piedone ar avea 30%, Cătălin Cîrstoiu ar avea 26% și Mihai Enache ar obține doar 6 procente, potrivit Ziare.com.
O imagine clară a așteptărilor pentru viitoarele alegeri pentru Consiliul General al Municipiului București, arată în felul următor, potrivit Sociopol:
- Alianța PSD-PNL - 57%
- Alianța Dreapta Unită, USR, PMP, Forța Dreptei - 22%
- PU-SL - 10%
- AUR - 8%
- SOS România - 2%
- REPER - 1%
În ceea ce privește interesul față de alegeri, bucureștenii au răspuns în modul următor:
- 46% - foarte interesat
- 25% - destul de interesat
- 20% - foarte puțin/ deloc interesat
- 10% - destul de puțin interesat
De asemenea, 38% dintre respondenți au indicat că ar merge la vot și știu deja pentru cine vor vota, în timp ce 17% au declarat că ar participa la vot, dar încă nu au decis asupra candidatului. În contrast, 33% nu intenționează să voteze, iar 12% sunt plecați din țară.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.001 de adulți din București, în perioada 21-24 martie 2024.