Cum vor circula românii în Spațiul Schengen, din 31 martie. Condiții de călătorie pentru copii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.03.2024 - 12:02
Românii nu vor mai trece pe la Poliția de Frontieră de la 31 martie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Românii nu vor mai fi controlați de polițiștii de frontieră, din 31 martie, pe aeroport, aceștia urmând să meargă direct la porțile de îmbarcare. De asemenea, în cazul minorilor nu sunt impuse măsuri suplimentare.

SHARE

Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, Cornel Laurian Stoica a prezentat condiţiile în care cetăţenii români vor călători spre ţări din Spaţiul Schengen începând din 31 martie, pe aeroport.

Conform noilor reguli,  aceştia nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră, ci vor merge direct spre porţile de îmbarcare. El a precizat însă că poliţiştii de frontieră se vor afla în aeroporturi pentru a face verificări inopinate. Au fost prezentate şi condiţiile de călătorie pentru cetăţenii români minori.

Cum vor circula românii în Spațiul Schengen, din 31 martie. Condiții de călătorie pentru copii

 
”Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen.
 
De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră.
 
 Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră.
 
 Concret, nu se vor mai opri la tonetele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare.
 
 
Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a declarat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră, duminică.
 
În continuare, poliţoştii de frontieră se vor afla în aeroporturi şi vor face verificări, dacă au unele suspiciuni.
 
”Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.
 
Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative.
 
Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria.
 
 
Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale. Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni - deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali - li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a transmis inspectorul general al Poliției de Frontieră,  Cornel-Laurian Stoica.

Cum vor circula copiii din 31 martie

Au fost prezentate şi condiţiile de călătorie pentru minori, începând cu 31 martie.
 
”În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare.
 
 Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent”, a Cornel Laurian Stoica.
 
Șeful IGPF a reamintit care sunt documentele necesare la ieşirea din ţară în cazul cetăţenilor români minori.
 
 
”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare:
 
document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi;
acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; 
 
doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens;
doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
 
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a arătat Stoica.
 
Pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului. 
 
”Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.
 
Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.
 
Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.
 
Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a precizat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră.
 
Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.
 
Anul trecut, Aeroportul Otopeni a fost tranzitat de aproximativ 15 de milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te