Strada din București unde viteza maximă este de cel mult 1 km/h. ”Pe jos ajungi mai repede”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.12.2023 - 15:55
Trafic aglomerat pe Calea Giulești din BucureștiFoto: amator
Trafic aglomerat pe Calea Giulești din BucureștiFoto: amator
Trafic aglomerat pe Calea Giulești din BucureștiFoto: amator
Trafic aglomerat pe Calea Giulești din BucureștiFoto: amator

Există o stradă în București unde, în intervalul orar 7.30-11.00, viteza maximă de deplasare a mașinilor este de 1 km/h. Apoi, viteza crește până la 5-10 km/h, în funcție de starea vremii. Dacă plouă sau ninge, singura alternativă civilizată este tramvaiul.

SHARE

Cartierul Giulești, din Sectorul 6 al Capitalei, este pur și simplu paralizat de mașini, în fiecare dimineață. Iar dacă ninge sau plouă, timpul pare că se oprește în loc. Nu se mișcă nimic, cu orele. 

Azi, de exemplu, pe o distanță de 1,5 km, o oră și jumătate, cu mașina. Nu este nicio exagerare. Vorbim despre porțiunea dintre intersecția Căii Giulești cu B-dul Constructorilor, până sub Podul Grant.

Strada din București unde viteza maximă este de cel mult 1 km/h. ”Pe jos ajungi mai repede”

De când s-a închis o bandă de mers a Podului Grant, pe Calea Giulești este haos. Era trafic aglomerat în fiecare dimineață și se forma coadă la bretelele de urcare pe pasaj, însă acum nici măcar aglomerație nu i se mai poate spune. Este un loc unde, dacă ai ghinionul să fii prins, trebuie să ai nervii foarte tari. 

 

Citește și: Haos în București, în prima zi după ce s-a închis circulația pe Podul Grant. Ce măsuri s-au luat

Am ales porțiunea aceasta, de la Constructorilor până la Podul Grant pentru că mai departe, doar dacă ești foarte norocos mai poți trece. După pod, la traficul de pe Calea Giulești, aglomerat de cei care intră în București, de pe Centura Capitalei, prin comuna Chiajna, se adaugă și cel de pe Calea Crângași. Astfel că doar să treci pe sub pasaj îți ia cel puțin jumătate de oră. 

La fel este și de la intersecția Calea Giulești cu Bulevardul Constructorilor, până la Metrou Crângași, pe B-dul Constructorilor. Astfel că, practic, nu ai scăpare. Trebuie să iei în piept traficul și să aștepți resemnat până, cei care se află cu 1-2 km în fața ta, să ajungă la serviciu sau cei din fața lor să ajungă la serviciu și să le facă lor loc pentru a-ți face și ei ție. 

Citește și: Primarul sectorului 6 îi „bate obrazul” lui Nicușor Dan: „La ora 17 s-a încetat munca”

Partea bună, în trafic, la ora aceasta de vârf, este că oamenii au început să se împrietenească. Practic, recunoști mașinile după numere. Aproape că citești pe buze convorbirile șoferilor cu rude, prieteni, colegi. Dacă vrei, poți ghici cu cine vorbesc, în funcție de cuvintele pe care le rostesc. 

Dacă vezi că șoferul din dreapta sau cel din stânga ta, depinde pe ce bandă te afli, rostește ”Crăciun” și pare fericit, atunci sigur îi va lua un cadou unei persoane dragi. Dacă pare îngrijorat, este posibil să-i fi anunțat la serviciu că nu li se va da primă de sărbători. 

Unii ascultă radio pentru că se aude muzica dată la maxim din mașina lor. Alții doar dau din cap sau fac playback. Alții vorbesc cu ”ceilați participanți la trafic”, pur și simplu, pe geamul deschis. 

După mai bine de jumătate de oră, unii nu mai suportă și forțează depășirea pe liniile de tramvai. Riscă amendă dar răbdarea lor a ajuns la limită. 

Citește și: Dorel a lovit din nou. A găurit o magistrală de apă, lângă Podul Grant

”S-o plătească (amenda) primarul și cine s-a trezit să repare podul iarna. Mai repede ajungi pe jos oriunde, în Bucureștiul ăsta. Nu se poate să stăm ca animalele în trafic. Pur și simplu este imposibil să ai astfel de condiții”, a strigat un șofer înainte să vireze stânga pe liniile de tramvai. 

După el au trecut și alții. Alții s-au enervat și au clacsonat. Partea proastă e că cei care au depășit se vor întoarce, la Podul Basarab, în același trafic pe care l-au lăsat în urmă. Iar șoferii care au așteptat în coloană vor fi greu de convins să îi lase în fața lor. 

Din 15 octombrie Podul Grant din București, cel care leagă sectoarele 1 de 6, a fost închis circulației pe sensul spre Băneasa. Autoritățile spun că reparațiile vor fi gata în luna martie 2024. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te