Cum să identifici cafeaua contrafăcută? Semnele care o dau de gol. La ce să fii atent?
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume. Însă unii comercianți încearcă să-i păcălească pe clienți, cu cafea contrafăcută. Iată cum o deosebești de cea originală.
Este bine să ai cafea în casă. Poți să o savurezi pentru un plus de energie sau să îți servești musafirii. Însă ar trebui să fii un pic atent când îți cumperi cafeaua, fie că este boabe sau măcinată.
Ar putea fi contrafăcută.
Una dintre cele mai comune metode de înșelăciune este amestecarea boabelor de soia în cafea. Acestea sunt mult mai ieftine decât boabele de cafea adevărate, au un gust amar atunci când sunt prăjite și o culoare maro atunci când sunt măcinate.
Cum să identifici cafeaua contrafăcută? Semnele care o dau de gol. La ce să fii atent?
Acest lucru are un impact negativ asupra gustului și aromei cafelei, deoarece boabele de soia nu posedă aceeași aromă și proprietăți aromatice ca și cafeaua. Această practică induce în eroare consumatorii și dăunează industriei cafelei.
Citește și: Ce se întâmplă dacă încetezi brusc să bei cafea. Au loc schimbări bruște în organism
Calitatea cafelei poate fi evaluată în diverse moduri, începând cu culoarea, aroma și textura sa. Aceste caracteristici dezvăluie nu doar prospețimea cafelei, ci și originea și procesarea acesteia. Atunci când evaluăm calitatea cafelei, este important să acordăm atenție detaliilor precum aroma, forma, dimensiunea, culoarea și textura, deoarece toate aceste caracteristici sunt cruciale pentru a determina dacă o cafea este proaspătă, de înaltă calitate și lipsită de impurități.
Diferențele dintre cafea și soia
Boabele de cafea sunt caracterizate de o aromă distinctă, ușor de recunoscut. Parfumul boabelor de cafea proaspete, neprăjite, amintește adesea de iarbă, fân sau pământ. Boabele proaspăt prăjite, pe de altă parte, emană un parfum intens, aromatic. Acest parfum este adesea descris ca fiind cald și ușor dulce. Boabele de soia nu posedă aceste calități - aroma lor este pământie și slabă.
Forma și dimensiunea lor diferă, de asemenea. Boabele de cafea sunt relativ mari, cu caneluri mai adânci, care pot fi drepte sau curbate, în funcție de soi. Boabele de soia sunt semnificativ mai mici și mai ușoare, iar canelurile lor sunt drepte.
Cum îți dai seama de cafeaua contrafpcută când e deja măcinată?
Verificarea calității cafelei măcinate este mai dificilă, dar mirosul poate fi totuși util. La deschiderea unui pachet de cafea proaspăt măcinată, ar trebui să se observe o aromă puternică și plăcută. Dacă mirosul este slab sau plat, ar putea indica faptul că este o cafea veche, amestecată cu impurități sau nu este etanșă.
Este disponibilă și cafea măcinată cu arome și arome adăugate, dar chiar și cu acest tip de cafea, aroma naturală de cafea ar trebui să fie caracteristica principală.
Un alt aspect important atunci când evaluezi cafeaua este culoarea acesteia. Chiar și boabele ușor prăjite au o culoare maro relativ intensă, așa că cafeaua măcinată ar trebui să fie suficient de închisă la culoare. Dacă este prea deschisă la culoare, acesta ar putea fi un semn că conține impurități.
Citește și Care este legătura dintre colagen și cafeaua de dimineață? Încetinește sau nu îmbătrânirea?
Textura cafelei măcinate este, de asemenea, importantă. Când măcinați boabe de soia, veți constata că sunt foarte fine și asemănătoare făinii. Când adăugați apă fierbinte, acestea o absorb rapid și se scufundă imediat. Cafeaua de înaltă calitate are o consistență puțin mai groasă și nu este la fel de fină. De asemenea, durează mai mult să se infuzeze, deoarece se scufundă mai lent.
Un alt aspect important este cunoașterea producătorului de cafea.
Sandra Globienė, șefa grupului de produse „Coffee Friend”, explică faptul că satisfacția clienților și, mai presus de toate, calitatea înaltă a produselor sunt primordiale pentru companie. Prin urmare, se străduiesc să mențină relații strânse cu prăjitorii și fermele de unde provine cafeaua. Fiecare iubitor de cafea ar trebui să știe ce fel de cafea bea, de unde provine, profilul său aromatic și calitatea acesteia.
De asemenea, ea subliniază importanța comunicării cu clienții – aceștia le ascultă întotdeauna reclamațiile și le analizează individual. Acest lucru îi ajută să se îmbunătățească și asigură că toți clienții se pot bucura de o cafea de cea mai înaltă calitate.
De ce este cafeaua atât de scumpă?
Potrivit reprezentanților companiei „Kavos draugas”, cafeaua a devenit semnificativ mai scumpă în ultimii ani din mai multe motive principale. În primul rând, schimbările climatice, inclusiv secetele și condițiile meteorologice nefavorabile, au redus drastic recoltele de cafea, în special în principalele regiuni de producție. Acest lucru a dus la o scădere a ofertei, în timp ce cererea globală de cafea a continuat să crească, făcând prețurile și mai mari.
Problemele de transport și logistică, perturbările lanțurilor de aprovizionare și creșterea costurilor energiei și transportului au crescut, de asemenea, costurile de producție a cafelei.
În plus, inflația și creșterea costurilor pentru fermieri, cum ar fi costurile mai mari cu forța de muncă, îngrășămintele și energia, se reflectă direct în prețul final al cafelei. Fluctuațiile piețelor globale și speculațiile influențează, de asemenea, prețul cafelei. Din cauza acestor factori, cafeaua a devenit o marfă mai scumpă, iar această tendință ar putea continua în următorii ani, scrie morgenpost.de.