DOCUMENTE Cum poți crăpa de frig cu legea în mână în centrul Capitalei

DE Alexandru Pop, Mihai Duță | Actualizat: 12.12.2019 - 17:23
Clădirea din Știrbei Vodă nr. 68 în care îngheață 12 familii de la începutul lunii octombrie Foto: Newsweek

Doi executori judecătorești nu au putut pune în aplicare o hotărâre a instanței pentru că autoritățile pasează verificarea și remedierea unei defecțiuni la instalația de gaze a unui bloc din str. Știrbei Vodă, unde furnizarea gazelor fusese oprită acum mai bine de două luni.

SHARE

Coșmarul locuitorilor din blocul de la numărul 68 de pe stradar Știrbei a început la începutul lunii octombrie. De atunci, 12 familii, printre care se află și un bebeluș, mai mulți copii și persoane vârstnice, nu mai au căldură și apă caldă întrucât furnizarea de gaze a fost oprită la sesizarea deținătorului spațiului comercial de la parterul clădirii.

În același bloc locuia și o familie de francezi care, în urma incidentului, a ales să se întoarcă în Franța, chiar dacă asta a însemnat să-și scoată copilul din sistemul de învățământ după începerea anului școlar.

Asociaţia „Public Attitude”, care apără în instanță Asociația de Locatari din Știrbei Vodă 68 a făcut o cronologie a evenimentelor:

- 26 septembrie,ora 15.00, se prezintă domnul Dan Petcuță (mandatarul spațiului comercial de la parterul imobilului), cu un agent agreat ANRE care vrea să inspecteze centrala blocului, țeava de gaze pentru a muta contorul de gaze în afara terasei blocului. Doamna Boisnard (președinta Asociației de Proprietari) indică faptul că Asociația nu este de acord cu deplasarea contorului. Încep lucrări de montare geam termopan pe terasa blocului efectuate de domnul Petcuță, constatate prin executor judecătoresc (prin grija noastră).

- 26 septembrie, ora 16.20, apare un afiș lipit pe ușa scării, conform căruia se opresc gazele (pe timp nelimitat), pentru o "scurgere de gaze", fără a se preciza unde a fost constatată.

- 26 septembrie, ora 22.00, doamna Boisnard contactează prin e-mail ENGIE, cerând îndrumări și explicații. Gazul nu era oprit, centrala funcționa, aragazele oamenilor funcționau. Cerere rămasă fără răspuns.

- 4 octombrie, ora 20.00, proprietarii constată oprirea gazelor. Lucrările începute pe 26 septembrie se termină în aceeași zi. Terasa (spațiu comun) este închisă ermetic, cu geam termopan, astupând și aerisirile subsolului.

Accesul Asociației de Proprietari este interzis în spațiul închis de domnul Petcuță.

Depunem plângeri la disciplina în construcții, ISC pentru lucrările care au lăsat tot blocul fără gaze. Solicităm ENGIE, DISTRIGAZ să ne informeze asupra sistării gazelor. Nici un răspuns.

- 14 octombrie, introducem cerere de ordonanță președințială pentru a obliga remedierea deficienței și reluarea furnizării gazelor naturale. Depunem la secția 3 Poliție plângere pentru fals și uz de fals, obținusem în cursul judecății buletinul de sigilare, care în mod nereal pretindea că gazele au fost sistate pe 26 septembrie. Dosar nr. 11233/P/2019 pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

- 16 octombrie, depunem cerere de suspendare a autorizației de construire în baza căreia a fost  îngrădită terasa. La primul termen de judecată (24 octombrie), judecata se amână deoarece PMB depusese dosarul care a stat la baza autorizației doar în format electronic (CD).

Demersuri pe lângă Inspectoratul de Stat în Construcții și Guvernul României.

Executarea silită a ordonanței președințiale obținute începe.

- 19 noiembrie, instanța de contencios suspendă autorizația de construire. La prânz, suntem primiți la Ministerul Dezvoltării, de către Ministrul Ion Ștefan. Îl cheamă la Minister pe Nelu Stelea (Inspector General ISC).

Acesta pretinde că a găsit neregulile și că va avea grijă ca autorizația de construire să fie anulată. Solicităm urgent control ISC și să se asigure că vor fi oprite lucrările.

Controlul ISC solicitat nu rezolvă nimic. În prezența lui Nelu Stelea (la imobil), lucrările continuă nestingherite. Nelu Stelea promite că va sesiza Prefectul și că "îl dă în penal" pe proprietarul spațiului (și pe mandatar, Dan Petcuță).

Multe telefoane, e-mailuri la ISC, la Ministrul Ion Ștefan.

- 27 noiembrie, ISC trimite către Prefect cererea de anulare a autorizației de construire.

- 2 decembrie, depunem la PMB cerere să desființeze lucrările ilegale. Nici un răspuns.

- 4 decembrie, depunem la Prefect cerere de anulare a autorizației de construire, din noiembrie s-a schimbat Legea 50/1991, Prefectul poate anula autorizația, nu numai instanța. Prefectul spune că nu a primit normele metodologice, nu știe cum să anuleze autorizația.

Alte corespondențe cu Ministrul Dezvoltării, plângere împotriva domnului Stelea, fără răspuns.

- 10 decembrie, executarea silită a titlului executoriu eșuează. În prezența poliției, a lăcătușului, și a doi executori, ENGIE nu se prezintă la fața locului cu toate că avea o cerere depusă de către asociația de proprietari din 29 noiembrie, cu somație de la executor din 9 noiembrie să se prezinte pe data de 10 decembrie, ora 15.00 pentru remedierea defecțiunii.

 

ISC spune că autorizația de construire a fost emisă cu încălcarea legii

Newsweek România a solicitat un punct de vedere Inspectoratului de Stat în Construcții de la care am primit următorul răspuns:

„Pentru imobilul situat în București, sector 1, Str. Știrbei Vodă, nr. 68, Primarul General al Municipiului București a emis Autorizația de Construire nr. 338/1723985 din 14.06.2019, lucrările autorizate constând în „refacere tâmplărie exterioară la spațiul comercial de la parterul imobilului existent având Rh=S+P+7E”.

Ca urmare a acordului de specialitate efectuat, s-a constatat că Autorizația de Cosntruire nr. 338/1723985 din 14.06.2019 a fost emisă cu încălcarea prevederilor Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Față de cele prezentate mai sus și având în vedere prevederile art.12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, instituția noastră a înaintat Instituției Prefectului Municipiului București documentele încheiate, în vederea aplicării prevederilor articolului de lege mai sus menționat”.

De asemenea, am solicitat Prefecturii Municipiului București un punct de vedere, dar nu am primit încă un răspuns.

Din partea Distrigaz Sud Rețele am primit următoarea precizare:

"În data de 26.09.2019, în urma unui apel primit în Centrul de Apeluri Urgențe al Distrigaz Sud Rețele care reclama miros de gaze naturale, un agent de intervenție s-a deplasat la imobilul din strada Știrbei Vodă, nr 68 și a constatat existența unor scurgeri de gaze naturale pe instalația de utilizare a imobilului. Conform legislației în vigoare, din motive de siguranță, Distrigaz Sud Rețele a luat măsura sistării alimentarii cu gaze naturale a imobilului respectiv și a recomandat Asociației de Proprietari să efectueze remedierea deficiențelor tehnice constatate cu un operator economic autorizat de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Precizăm că în acord cu legislația în vigoare, Normele Tehnice în vigoare NTPEE - 2008 aprobate prin Ordinul A.N.R.E 5/2009 publicat în Monitorul Oficial nr. 255 bis, partea I/16.04.2009), responsabilitatea verificării şi a reviziei instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aparţine clientului. În acest caz, pentru remedierea defectelor tehnice și efectuarea reviziei tehnice a instalației de gaze naturale, Asociația de proprietari are posibilitatea să aleagă orice operator economic autorizat ANRE, astfel încât să poată fi reluată alimentarea cu gaze naturale. Litigiul existent pe rolul instanței de judecată este de natură strict locativă, nu privește companiile Distrigaz Sud Rețele sau ENGIE Romania și nu stabilește nicio obligație care să revină acestora".

Spațiul comercial, scos la vânzare pentru 1,36 milioane euro

Pe un site de vânzări imobiliare, apare anunțul de vânzare al spațiului comercial din Știrbei Vodă , nr. 68, anunț care nu mai este activ în momentul de față. Prețul cerut este de 1.360.000 de euro.

La „Specificații” apar următoarele date:

„Recomandare: pentru investitie

1) OPORTUNITATE + RENTABILITATE + POTENTIAL (ultracentral,intersectie,artera principala,trafic intens,acces fluid/rapid/facil,toate utilitatile,arhitectura deosebita,popas istoric Dracula-Vlad Tepes,vezi Google-Earth,etc.)
Posibilitate generoasa de parcare.
2) Datorita inaltimii mari se poate dubla suprafata parterului prin executia unui semietaj interior din profile demontabile (metal+lemn).
3) Avand in vedere pozitia si incarcatura istorica a zonei se poate crea un brand international celebru”

În cadrul aceluiași anunț se specifică la „Utilități” că imobilul are: Sistem încălzire (Centrală proprie ); Utilități generale (Curent, Curent trifazic, Apă, Canalizare, Gaz, CATV, Telefon ); Climatizare (Aer condiționat );

Precizări și amenințări

Contactat de Newsweek România, Dan Petcuță, mandatarul spațiului de la parterul clădirii din Știrbei Vodă Nr. 68 ne-am trimis câteva precizări, dar și câteva amenințări:

„Stimate Domn, înainte de toate, poate nu ați avut acces la toate informațiile, chestiunea în discuție se referă la o instalație veche, neautorizată (solicitați autorizația din partea Asociației de Proprietari), realizată defectuos și care tranzitează fără acord o proprietate privată.

Soluțiile de remediere, prezentate inclusiv Asociației de Proprietari, presupune refacerea integrală și retehnologizarea acesteia, ceea ce transformă o simplă acțiune într-o operațiune complexă. Asociația de Proprietari a avut acces în spațiu ori de câte ori a dorit. Nu v-ați pus întrebarea ? De ce a apărut acest deferent acum, deșii proprietari spațiului dețin acest imobil încă din anul 2013. Timp de 6 ani totul a fost în regulă și într-o lună au apărut problemele. Răspunsurile le gășiți la Asociația de Proprietari.

Lucrările autorizate și suspendate de Tribunalul București se refereau la înlocuirea tâmplăriei exterioare. În ceea ce privește lucrările de amenajare, acestea sunt de renovare, și din cunoșțînțele mele pentru renovarea interiorului unui imobil proprietate privată și care nu este monument de importantă istorică, nu iți trebuie autorizație. Domnia voastră dacă își zugrăvește apartamentul se duce las Primăria corespondență pentru a obține autorizație de construire ?

Stimate Domn, nu eu am întrerupt alimentarea cu gaze. Această operațiune a fost realizată de personalul specializat al Distrigaz.

 Referitor la acuzațiile de fals și uz de fals, având în vedere că este constituit un dosar de cercetare penală la acest moment, anchetă penală este secretă potrivit codului de procedura penală, doresc să las autoritățile competențe să facă lumina în această situație”

„O DEFECȚIUNE NU TE PREVINE ȘI NU-ȚI CERE VOIE CÂND S-APARĂ, însă din respect pentru publicația respectivă vă spun că : ZONA DEFECȚIUNII ESTE PROPRIETATE PRIVATĂ ȘI NICIDECUM ZONA COMUNĂ A BLOCULUI.

Procedura de sesizare a scurgerii de gaze a urmat cu fidelitate instrucțiunile prezentate de https://www.distrigazsud-rețele.ro/wp-content/uploads/2018/10/DGSR_campanie_constientizare.mp4. 

ORICE PROPRIETAR ESTE DATOR SĂ-ȘI PROTEJEZE PROPRIETATEA PRIVATĂ (PROTECȚIE FONO-ENERGETICĂ-ANTIEFRACȚIE). Lucrările autorizate au fost realizate exclusiv pentru proprietatea privată.

...ORICE SOLUȚIE TREBUIE SĂ FIE ÎN PRIMUL RÂND LEGALĂ ȘI APOI OMENEASCĂ, DAR LOCATARII REFUZĂ SOLUȚIA LEGALĂ (CUNOSCUTĂ) ȘI PREFERĂ O PASIVITATE TOTALĂ ȘI PAGUBOASĂ (de 2 luni).

NU VĂD CE SOLUȚIE OMENEASCĂ AȚI GĂSI DUMNEAVOASTRĂ DACĂ UN VECIN AR AVEA CONTORUL SĂU DE GAZE ÎN APARTAMENTUL DUMNEAVOASTRĂ ȘI PENTRU ASTA AR TREBUI SĂ VĂ DESFIINȚAȚI NIȘTE FERESTRE, DAR CRED CA-ȚI FI FOARTE BUCUROS.

Reiterez să aveți în vedere că sunt subiect protejat de Legea nr. 190/2018 și de Regulamentul (UE) nr. 2016/679. În acest sens mă voi și adresa autorităților competențe pentru reglarea expunerii mele în media.

Invederez că țin răspunzător pe oricine îmi folosește datele personale fără acordul meu.

1) Instalația de gaze a blocului este ILEGALĂ (tranzitează o proprietate privată), UZATĂ (ruginită), IMPROVIZATĂ (multe modificări neautorizate, flanse și obturații inutile), PROVIZORIE (fără verificări+avize ISCIR la fiecare 2 ani), motiv pentru care NIMENI nu-și poate asumă RISCUL funcționarii ei în situația actuală.

2) Intrarea în deplină legalitate presupune relocarea centralei termice a blocului, situată în prezent la subsolul nr.2 al blocului, într-o încăpere deloc vitrată.

Conform normelor legale, încăperea unei centrale termice trebuie să fie obligatoriu vitrată, iar suprafață vitrată se calculează în funcție de volumul încăperii + debitul + presiunea + consumul de gaze, căci altfel e vorba de o reală bombă.

Așadar, chiar dacă s-ar rezolva situația de la suprafață, nu se va relua furnizarea gazelor naturale până când nu va intra în legalitate întreagă instalație de gaze a blocului (inclusiv relocarea centralei termice amplasată ilegal).

3) Ar fi păcat să optați pentru o aventură într-o zona crepusculară, indiferent cat de mult v-ar place adrenalina”

Acestea au fost răspunsurile lui Dan Petcuță pe care le-am păstrat în formă trimisă de acesta. Datele lui Dan Petcuță sunt însă publice, întrucât are anunțuri imobiliare pe mai multe site-uri. Așa am găsit mai multe anunțuri publice ale unor executori judecătorești în care apărea numele lui Dan Petcuță.

Scrisoarea deschisă a lui Andrei Vieru

Printre locatarii imobilului se află și mama pianistului și eseistului Andrei Vieru, nevoită acum să trăiască fără căldură și apă caldă la vârsta de 92 de ani.

Andrei Vieru a dat publicității o scrisoare deschisă despre acest caz:

Aflu că în țara mea de obârșie s-a vorbit mult în ultima vreme de “o Românie normală”.

Îmi permit să vă aduc la cunoștință un caz care numai a țară normală nu aduce. În plin centrul Bucureștiului — mai precis în imobilul de 7 etaje cu două scări situat în strada Știrbei Vodă la nr. 68 — cineva care s-ar zice că posedă iarba-fiarelor a hotărât să scoată din uz sistemul de încălzire a blocului și, totodată, a apei calde.

Citez dintr-una din hotărârile judecătorești privind cazul semnalat: Din acea dată, pârâtul a interzis accesul asociaţiei de proprietari şi al administratorului blocului la contorul de gaze comun al blocului, îngrădind cu geam termopan toată terasa blocului. La aceeaşi dată pârâtul Dan Petcuţă a pretins a fi simţit scurgeri de gaze în incinta spaţiului comercial, sistând furnizarea cu gaze către toţi proprietarii blocului. Lucrările întreprinse de către Petcuţă Dan de îngrădire a terasei pe care este situat contorul de gaze al clădirii au continuat, fără a beneficia de o minimă aparenţă de legalitate.

Ca urmare a situației create, mama mea în vârstă de 92 de ani, văduva lui Anatol Vieru, unul din cei mai importanți compozitori români alături de George Enescu, laureat printre altele al Premiului Herder, al Premiului Reine Marie-José și al Fundației Serge Koussevitzky, locuiește acolo de peste două luni în frig și fără condiții sanitare elementare. Mai locuiesc în acea clădire și câțiva bebeluși. Viața lor este, evident, în pericol.

O familie de locatari francezi a părăsit blocul, după unele zvonuri ar fi părăsit chiar România. Motivațiile posibil xenofobe sau cupide ale faptelor penale pe care vi le aduc la cunoștință rămân neclare, dar o anchetă suplimentară ar putea fi de natură s-o stabilească. Menționez că nu sunt singurii locatari ai blocului cu cetățenie străină sau/și de etnii minoritare. Anexez documente care descriu mai amănunțit faptele penale care au dus la situația despre care vă vorbesc.

Justiția a fost sesizată, verdictele sunt favorabile Asociației locatarilor din strada Știrbei Vodă 68, dar căldură tot nu este.

Fiind vorba de norme recunoscute internațional privitoare la condiții minimale de supraviețuire, îmi rezerv opțiunea de a sesiza, la nevoie, și forurile internaționale, începând cu Comisia Europeană, Parlamentul european și CEDO.

Mă întreb: ce așteaptă autoritățile naționale și municipale care sunt de multă vreme la curent cu samavolnicia despre care vă vorbesc? Să se creeze un nou caz asemănător cu cazul “Caracal”, care, din cauza tergiversărilor autorității publice, a condus la tragedia care astă-vară a zguduit România? Vă rog să binevoiți a dispune toate măsurile necesare pentru ca în cel mai scurt timp văduva lui Anatol Vieru și ceilalți locatari ai imobilului să poată continua să trăiască în condiții NORMALE.

Cu stimă,

Andrei Vieru

Laureat al Premiului Nadia et Lili Boulanger acordat de Académie des Beaux-Arts

Laureat al Premiului Casanova acordat scriitorilor europeni de limbă franceză

P.S. Nu știu dacă clădirea are sau nu statut oficial de monument istoric, cert este că e o clădire Art Déco (anii 1930-1940), proiectată de arhitectul Octav Doicescu, cel care a proiectat și Opera Română. După cum bine se știe, în lipsa unei încălziri corespunzătoare, clădirea riscă să se degradeze.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te