Cum s-a produs explozia de la Crevedia. Cele două ipoteze ale patronului stației GPL

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 27.09.2023 - 14:23
Cum s-a produs explozia de la Crevedia. Cele două ipoteze ale patronului stației GPL - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Ionuț Doldurea, unul dintre patronii stației GPL de la Crevedia care a explodat, a fost audiat la Parchetul General miercuri, 27 septembrie. El a declarat că nu își explică cum s-a produs explozia și a precizat că are două ipoteze: defecțiune tehnică sau manevrare greșită.

SHARE

Ionuț Doldurea, patron al stației de GPL de la Crevedia care a explodat alături de Cosmin Stângă, a recunoscut în fața procurorilor că în curtea locației era o parcare de cisterne unde se făceau transvazări de GPL. 

El a precizat, însă, că nu își explică cum s-a produs explozia și crede că a fost vorba de fie o defecțiune tehnică, fie de o manevrare greșită a unuia dintre șoferi, potrivit unor surse judiciare citate de Știrile ProTV.

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii stației GPL de la Crevedia care a explodat, arestați preventiv

Pe 6 septembrie, Doldurea şi Stângă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, însă ei au contestat această măsură, solicitând să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

Citește și: Patronii dezastrului de la Crevedia, apărați de avocatul lui Piedone, audiați abia după 10 zile

Tribunalul le-a respins contestaţia, ca nefondată, decizia fiind definitivă.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs pe 26 august explozii soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care mulţi pompieri.

De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Citește și: Firma care are depozitul GPL, ajutată de stat să ia milioane €. Gazul din Crevedia pus gaj la bancă

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de "comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate" (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de "comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate", "comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate" şi "transporturi rutiere de mărfuri".

Procurorii notează că, din legislaţia secundară, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip skid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.

Citește și: Cine sunt cei 7 vinovați moral pentru explozia de la GPL Crevedia. Au știut, dar nu au acționat

De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie.

Pe de altă parte, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te