Cum s-a părbușit avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu? Detalii cutremurătoare din anchetă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 21.10.2024 - 10:51
Cum s-a părbușit avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu? Detalii cutremurătoare din anchetă - Foto: colaj arhivă
Cum s-a părbușit avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu? Detalii cutremurătoare din anchetă - Foto: colaj arhivă

Ancheta privind accidentul aviatic în care a murit miliardarul român Dan Petrescu și familia lui s-a încheiat. Investigația a fost una grea din cauza faptului că nu era funcțională cutia neagră a avionului.

SHARE

S-a finalizat ancheta privind accidentul aviatic din 3 octombrie 2021 în care miliardarul român Dan Petrescu și familia sa și-au pierdut viața. 

Investigațiile s-au dsfășurat cu dificultate pentru că nu era funcțional înregistratorul de zbor al aeronavei (cutia neagră a avionului). 

Pilotul nu era însă obligat să-l țină în funcțiune la acest tip de aeronavă.

Cum s-a părbușit avionul pilotat de miliardarul Dan Petrescu? Detalii cutremurătoare din anchetă

Ancheta a scos la iveală unele posibile greșeli făcute de Dan Petrescu la manșa avionului de tip Pilatus. După trei ani, anchetatorii au reușit să pună cap la cap mii de informații, care, într-un final au condus la cauza „cea mai probabilă” a tragediei în care au pierit 8 oameni, printre care și un bebeluș, scrie Gândul.ro.

Tragedia a avut loc pe 3 octombrie 2021 în apropiere de aeroportul Linate, din Milano. Avionul s-a prăbușit cu o viteză de 600 de kilometri, aproape vertical. Impactul a fost urmat de un incendiu foarte puternic. 

În acest context, potrivit raportului, „nu se pot stabili cu certitudine cauzele exacte ale accidentului”. Însă, pista cea mai probabilă a raportului este că magnatul Dan Petrescu a pierdut controlul avionului.

Raportul autorităților italiene din domeniul aviației  prezintă pas cu pas momentul decolării de pe aeroportul Linate. În primul rând, din audierea martorilor de pe aeroport, cum ar fi un pilot care a decolat la 2 minute după Dan Petrescu, a reieșit că procedura de decolare a aeronavei Pilatus YR-PDV a fost una „foarte grăbită, ceea ce înseamnă că se grăbea să ajungă la destinație”.

Petrescu decola pentru prima dată de pe Linate. Se consideră că nu cunoștea toate culoarele de zbor ale acestui aeroport. Mai mult, la scurt timp de la decolare, pilotul român a deviat de la traseul de zbor. Aspect ce reiese și din comunicarea milionarului cu turnul de control: „Now we deviate a little bit, sorry” – „Acum deviem puțin, scuze”, le-a transmis pilotul controlorilor de zbor. Aceștia, la rândul lor, i-au cerut românului să revină la traseul inițial. Ancheta mai relevă un aspect extrem de important: avionul era pilotat manual.

Citește și: Anca Surugiu, partenera de afaceri a miliardarului Dan Petrescu, îi va prelua averea

De la decolare până la prăbușire au durat trei minute. Dar pilotul nu a transmis vreo urgență tehnică. Astfel, cel mai probabil prăbușirea nu a fost urmarea unei defecțiuni. În plus aparatul de zbor avea toate reviziile la zi.

De asemenea, nici chiar vremea nu ar fi avut vreo contribuție la acest accident. 

Astfel, anchetatorii cred că pilotul a pierdut de fapt controlul avionului, iar acest lucru ar fi rezultat dintr-un nivel ridicat de stres. Adfică pilotul nu a reușit să fie atent la comenzi. Iar acest lucru ar putea fi urmarea  „canalizării atenţiei către sistemul de navigaţie, în încercarea de a recâștiga traseul corect”, se arată în raportul anchetatorilor italieni.

Acest aspect i-a afectat pilotului atenția la manevrarea avionului, iar „în acest fel aeronava ar fi intrat într-o atitudine neobișnuită”. Dar mai putea fi vorba și despre necunoașterea culoarelor de zbor, ori lipsa cunoștințelor în situații de criză. 

Alături de pilot, pe scaunul din dreapta era  Miruna Anca Wanda Lozinschi, româncă, născută în 1956, mama lui Claire Stephanie Caroline și bunica lui Raphael – toți trei pasageri în avionul care s-a prăbușit la Milano.

Acest lucru s-a stabilit ca urmare a analizei ADN a „fluidelor organice” de pe centura scaunelor

Reamintim că pe 3 octombrie 2021, la ora 13.04, avionul pilotat chiar de magnatul Dan Petrescu – Pilatus PC-12, cu un singur motor, înmatriculat YR-PDV – a decolat de pe aeroportul din Milano, având ca destinație Sardinia.

Trei minute mai târziu, la ora 13.07, aparatul de zbor s-a prăbușit, s-a lovit aproape în plan vertical de pământ și a luat foc, cei opt pasageri aflați la bordul aeronavei de mici dimensiuni neavând nicio șansă de supraviețuire.

La bordul avionului împreună cu Petrescu se aflau soția sa Regina Dorotea Petrescu Balzat, în vârstă de 65 de ani, fiul său Dan Stefan Petrescu, în vârstă de 30 de ani, și un prieten al său, Julien Brossard, cetățean canadian în vârstă de 36 de ani. Mai erau patru membri ai unei alte familii: cetățeanul italian Filippo Nascimbene, 33 de ani, soția sa Claire Stephanie Caroline Alexandrescou, 34 ani, cetățenie franceză, fiul lor de un an, Raphael, și Miruna Anca Wanda Lozinschi, 65, bunica din partea mamei a lui Raphael.

Grupul urma să aterizeze pe aeroportul Olbia de pe insula italiană Sardinia, pentru a petrece câteva zile la vila lui Dan Petrescu, unde îi aștepta mama sa în vârstă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te