Cum numesc, neoficial, bulgarii „România” ? Are legătură cu o mâncare tradițional pe care o adorăm

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.12.2023 - 20:31
Cum numesc, neoficial, bulgarii „România” ? Are legătură cu o mâncare tradițional pe care o adorăm - Foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Neoficial, bulgarii numesc „România” într-un fel nu prea măgulitor. Numele pe care ni-l dau are legătură cu o mâncare tradițională pe care o adorăm.

SHARE

Cum numesc, neoficial, bulgarii „România” ?, este o întrebare la care a răspuns un etnolog. Are legătură cu o mâncare tradițional pe care o adorăm.

Gheorghiță Ciocioi, etnolog, publicist, traducător român, doctor în filologie al Universității din București, explică, pe contul său de FB ”Care este numele României în „limbaj secret“ în Bulgaria”.

Care este numele României în „limbaj secret“ în Bulgaria

„Poate fi auzit în mai multe zone ale țării vecine, fiind înregistrat de dicționarele academice bulgare. Numele României este  Kacemakliata. În tălmăcire: Mămăligia.

Că suntem/ am fost mari consumatori de mămăligă, e limpede nu doar pentru țările din Balcani.

Bulgarii numesc mămăliga cu un termen turcesc: „kaceamak". În turcă, „kaçamak" este format din „kaç", care are legătură cu fuga/ verbul a fugi și terminația „(a)mak" , prezentă în mai multe cuvinte turcești, având cel mai adesea înțelesul de aliment, produs, mâncare. Prin urmare, ceva preparat pe fugă, un terci fiert în 8-10 minute.

Cum numesc, neoficial, bulgarii „România” ? Are legătură cu o mâncare tradițional pe care o adorăm

Că vlahii/românii sunt socotiți de bulgari „mămăligari", nu e, așadar, o noutate. În „termeni preciși" însă: ajunși în restaurantele bulgărești, românii sunt numiți uneori „kacemaceari"”, a scris etnologul pe FB.

De ce ne numim români?

Puțini sunt cei care știu de ce țara noastră se numește România. Istoricii au dezvăluit cum s-a ajuns să purtăm numele de români. Mulți ar crede că ar avea legătură cu romanii însă se pare că denumirea țării nu este atât de veche. 

România a apărut ca stat, condus de Alexandru Ioan Cuza, în 1859, prin unirea dintre Moldova și Țara Românească, păstrând autonomia și statutul de stat tributar față de Imperiul Otoman, pe care-l aveau cele două principate.

Numele „România” vine de la „român”, cuvânt derivat din latinescu „romanus”, care înseamnă „cetățean al Romei”. Cel mai vechi indiciu care arată existența numelui de „român” ar putea fi conținut de „Cântecul Nibelungilor” din secolul al XIII-lea.

Citește și: Test de cultură generală: Cine a avut cea mai scurtă domnie din Istoria românilor. Cât a condus

„Ducele Ramunch din țara Valahilor / cu șapte sute de luptători aleargă în întâmpinarea ei / ca păsările sălbatice, îi vedeai galopând.

Pe larg mai jos:

Citește și: De unde vine numele României și de ce ne numim români? Istoricii vin cu explicații

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te