Cum îți poți schimba furnizorul de gaze după liberalizarea pieței

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 23.06.2020 - 12:02

Liberalizarea pieţei gazelor va conştientiza consumatorii şi îi va impulsiona să se implice mai mult, să compare preţurile din piaţă şi să analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte, având în acelaşi timp dreptul de a-şi schimba oricând furnizorul.

SHARE

Potrivit unui al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres, de la 1 iulie, piaţa gazelor din România va fi liberalizată complet. Autorităţile de la Bucureşti şi-au asumat acest termen în faţa Comisiei Europene pentru a pune capăt unei proceduri de infringement care ar fi trimis ţara noastră în faţa Curţii Europene de Justiţie.

ANRE a enumerat care sunt avantajele liberalizării pentru consumatorii casnici, ca urmare a creşterii concurenţei pe piaţă.

"Un rol important, determinant chiar, cu impact semnificativ asupra gradului de dezvoltare a unei pieţe concurenţiale funcţionale, îl reprezintă participarea activă a clienţilor finali. Dreptul de a-şi alege furnizorul este unul dintre principalele avantaje pe care îl are clientul final, acesta având posibilitatea să negocieze direct cu furnizorii termenii şi condiţiile privind furnizare gazelor naturale", spun specialiştii ANRE.

Aceştia se aşteaptă ca, de la 1 iulie, furnizorii să îşi diversifice ofertele de preţ, care vor fi personalizate şi adaptate nevoilor clienţilor, crescând astfel calitatea şi reducând preţul.

Pe termen lung, liberalizarea reprezintă un avantaj pentru întreaga piaţă de energie, iar cu o informare corectă şi permanentă a clienţilor finali piaţa se va putea maturiza în mod competitiv, cu beneficii atât pentru furnizori, dar mai ales pentru clienţi, a precizat ANRE.

Deocamdată, Engie şi E.ON, cei mai mari furnizori de gaze din ţară, care deţin împreună 90% din piaţă, au trimis consumatorilor oferte la acelaşi preţ ca până acum. ANRE a admis că pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei de gaze naturale, atât de către unii furnizori, cât şi de către unii clienţi finali.

Pentru a da posibilitatea clientului final de a compara mai multe oferte şi de a avea acces la cât mai multe informaţii, ANRE a pus la dispoziţie, pe pagina proprie de internet, o aplicaţie web denumită "Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale".

De asemenea, oamenii trebuie să ştie că îşi pot schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare, chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă.

În cazurile în care un client final ajunge în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale de către furnizorul actual al acestuia, ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă care are obligaţia de a-l prelua şi de a-i furniza temporar gaze naturale la un preţ aprobat de ANRE, clientul având posibilitatea, ulterior, să-şi aleagă un alt furnizor.

În cazul unei întreruperi în alimentare, clientul final se poate adresa atât operatorului de distribuţie, cât şi furnizorului.

ANRE a pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi o linie telefonică gratuită dedicată informării consumatorilor de gaze naturale şi energie electrică 021 9782.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te