Cum este viața post-carantină la Wuhan

DE Deutsche Welle | 13.04.2020 - 19:48

Locuitorii din Wuhan, fostul epicentru al COVID-19, povestesc pentru DW că, deși tânjesc după normalitate, este prea devreme pentru a se simți în siguranță. Teama și optimismul prudent plutesc deasupra întregului oraș.

SHARE

După ce, săptămâna trecută, guvernul chinez a anulat măsurile de izolare totală de 76 de zile, impuse la Wuhan, platformele de socializare chineze s-au umplut rapid de înregistrări video care surprind traficul înviorat în oraș. După două luni de străzi goale, mulți oameni au descris situația drept o revenire la „Wuhanul de altă dată".

„Sunt atât de afectată de această imagine atât de familiară a blocajelor în trafic încât îmi vine să plâng", a scris cineva pe Weibo, o populară platformă de microblogging în China.

„Am plătit un preț atât de greu pentru a reveni la viața obișnuită în Wuhan", mai scrie utilizatorul.

Există însă localnici care spun că sfârșitul blocajului nu înseamnă că orașul va reveni imediat la modul de viață normal. Multe cartiere din Wuhan solicită în continuare rezidenților informații despre starea de sănătate și permisiunea oficială de a se întoarce la muncă, înainte de a părăsi zona.

Închidere, dar nu pentru toată lumea?

„Sfârșitul blocajului înseamnă pur și simplu că oamenii care au primit aprobarea guvernului de a se întoarce la muncă își pot recăpăta libertatea de mișcare", a declarat pentru DW o femeie pe nume Li.

Cu toate acestea, mai spune ea, cele mai multe activități comerciale rămân suspendate. Excepție fac supermarketuri, magazinele de cosmetice și magazinele de telefoane mobile.

Deși imaginile cu blocajele din trafic circulă deja pe rețelele de socializare, Li estimează că numărul de mașini de pe șosele este probabil de două ori mai mic decât înainte de declanşarea epidemiei. "Cred că situația se va schimba pe măsură ce lumea se va întoarce la muncă", spune Li.

Un tânăr pe nume Lin, care locuiește la marginea Wuhanului, relatează că nu are o mașină și trebuie să ia autobuzul în fiecare dimineață pentru a ajunge la serviciu.

El a declarat pentru DW că autobuzele și metroul sunt încă goale, deoarece guvernul chinez a permis doar oamenilor care lucrează în anumite branșe industriale să revină la muncă.

Oamenii din Wuhan îşi pot relua călătoriile cu trenul (Reuters)

Oamenii din Wuhan îşi pot relua călătoriile cu trenul

Pentru a se proteja de contractarea coronavirusului, mulți navetiști folosesc măști, ochelari și alte obiecte de protecție, cum ar fi măștile de gaze sau pelerinele impermeabile. De altfel, oamenii nu prea vorbesc unii cu ceilalți în mijloacele de transport în comun, spune Lin.

Epidemia nu a luat sfârșit

În timp ce oamenii din China și-au exprimat optimismul cu privire la sfârșitul blocajului de două luni de la Wuhan, rezidenții au declarat că sunt îngrijorați de un al doilea val de infecții cu COVID-19 dacă restricțiile sunt ridicate prea curând.

„Oamenii din afara orașului Wuhan sunt foarte încântați de sfârșitul limitărilor, dar noi care trăim aici am devenit de fapt cam amorțiți în toată situația", a spus Yuan, care a decis să rămână acasă, de vreme ce școala la care predă este închisă.

„Oricine dorește să iasă afară a găsit deja o scuză pentru a face acest lucru. Cei care rămân prinși acasă s-au obișnuit cu ritmul vieții în vremea carantinei", crede Yuan.

Pe de altă parte, Lin spune că atmosfera actuală din Wuhan îi amintește de starea de spirit din ianuarie, când părea că coronavirusul va lua în stăpânire întregul oraș.

„Persoanele care sunt precaute rămân în alertă ridicată, dar cei care sunt mai relaxați ar putea crede că sfârșitul blocajului înseamnă că sunt în siguranță totală atunci când își părăsesc locuințele", a opinat Lin pentru DW. "Singura diferență este că mai puțin de 10 la sută din populația din Wuhan purta măști în ianuarie. Acum, mai puțin de 10 la sută din populație nu mai poartă măști".

Amintirile proaspete ale vremurilor traumatizante

Deoarece mulți oameni din Wuhan își pot aminti încă în mod pregnant ororile care au cuprins orașul în ianuarie, Li crede că multe persoane vor prefera să rămână prudente în următoarele săptămâni.

În Wuhan şi-au reluat activitatea şi frizerii (Getty Images/AFP/N. Celis)

În Wuhan şi-au reluat activitatea şi frizerii

„Am o listă lungă de lucruri pe care mi-aș dori să le fac, dar după o analiză ulterioară am decis să las aceste dorințe deoparte, cel puțin deocamdată", a spus Li, în opinia căreia nu ar fi un lucru bun să îți asumi riscuri inutile în acest moment.

Măsurile dure impuse de autoritățile chineze la Wuhan nu au schimbat doar fundamental modul de viață al oamenilor. Ele au lăsat multe familii și fără venituri. 

De pildă, Lin obișnuia să vândă fructe într-o piață locală care se afla la doar câteva blocuri de piața fructelor de mare din Huanan, unde se crede că ar fi apărut focarul de coronavirus.

Deoarece guvernul intenționează să închidă permanent piața fructelor de mare, Lin se teme că și piața sa ar putea fi vizată de o măsură similară a autorităților. Cu toate acestea, la fel ca mulți oameni din Wuhan, el nu a împărtășit aceste opinii negative pe Internet.

„Oamenii din Wuhan nu sunt obișnuiți să împărtășească experiențe negative pe rețelele de socializare, așa că oamenii din alte părți ale Chinei au avut impresia că tot ce facem noi este să stăm în pat toată ziua", a spus Lin.

„Astfel de percepții greșite ne întristează".

Cum viața va reveni treptat la normal în Wuhan, Li crede că locuitorii orașului vor avea nevoie de cel puțin câteva luni pentru a depăși experiențele traumatizante din timpul carantinei.

Pe măsură ce mai multe țări din întreaga lume încep să impună o anumită formă de blocare a vieții cotidiene, Li îndeamnă toată lumea să găsească modalități de a utiliza în mod înțelept această perioadă.

„Indiferent unde locuiți, important este să rămâneți sănătoși, să evitați panica și să găsiți o modalitate de a vă ridica moralul în această perioadă în care lumea voastră pare să se fi oprit complet", recomandă Li.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te