duminică 26 octombrie
EUR 5.0835 USD 4.3789
Abonează-te
Newsweek România

Cum combatem risipa de alimente? Proiectul din București care a salvat mâncare de 1.200.000 €

Data publicării: 29.09.2025 • 20:50 Data actualizării: 30.09.2025 • 08:48
Femeie la cumpărături în supermarket - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Femeie la cumpărături în supermarket - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Amelia Rus, Ministerul Agriculturii - Foto:Facebook/ Banca de Alimente Sector 6
Amelia Rus, Ministerul Agriculturii - Foto:Facebook/ Banca de Alimente Sector 6
Banca de Alimente Sector 6 - Foto: facebook
Banca de Alimente Sector 6 - Foto: facebook
Conferință Banca de Alimente Sector 6 - Foto: Newsweek
Conferință Banca de Alimente Sector 6 - Foto: Newsweek

500 de tone de produse alimentare au fost salvate de la irosire, într-un singur an, de Banca Locală de Alimente Sector 6. Au fost primite din donații și valorează 1,2 milioane de euro.

Banca de Alimente din Sectorul 6 este un proiect gândit din 2015 dar a fost dat în folosință abia în octombrie 2024.
De atunci a salvat de la irosire 500 de tone de alimente. O mână de oameni au reușit să transforme aceaste produse alimentare în porții calde pentru elevii din școli, mese pentru persoanele nevoiașe și pachete de weekend pentru familiile vulnerabile. 
 
Desigur, aceste alimente au fost primite din donații dar valorează 1,3 milioane de euro. 
 

Cum combatem risipa de alimente? Proiectul din București care a salvat 500 tone de mâncare

Banca de Alimente Sector 6 este un proiect gândit în anul 2015, însă inaugurarea sa a fost posibilă abia anul trecut. 

A fost construită pe un teren pus la dispoziție de Patriarhie și este singura instituție de acest gen înființată de o autoritate locală: Primăria Sectorului 6”, a spus Gabriela Schmutzer, director general al DGASPC Sector 6.

De Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare, reprezentanții Băncii de Alimente au prezentat bilanțul. 

Conferință Banca de Alimente Sector 6 - Foto: Newsweek

Conferință de presă la Banca de Alimente Sector 6 - Foto: Newsweek

„500 de tone de produse alimentare am salvat de la irosire, în acest an. Au fost primite din donații și valorează 1,2 milioane de euro;

 Le-am transformat în 115.000 de porții calde pentru elevii din școli, în 100.000 de mese pentru persoanele nevoiașe,  în peste 38.000 de pachete de weekend pentru familiile vulnerabile și seniori!”, au transmis reprezentanții Băncii de Alimente Sector 6.

Citește și: România aruncă 2.5000.000 tone de mâncare pe an. De ce nu ajung la copiii nevoiași sau la vârstnici?

„Este un fenomen care ocupă toate guvernele lumii. Însă Ministerul Agriculturii a luat măsuri în acest sens. Din luna martie 2024, prin lege, s-a instituit obligativitatea pentru toți operatorii economici de a lua măsuri pentru a preveni risipa de alimente”, a spus Amelia Rus de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. 

Amelia Rus, Ministerul Agriculturii - Foto:Facebook/ Banca de Alimente Sector 6

Amelia Rus - Foto: Facebook/Banca de Alimente

De altfel, operatorii economici care donează surplusul de alimente au o serie de facilități fiscale, astfel că este atractiv să facă acest gest.

Aceștia beneficiază de scutire de la plata TVA pentru bunurile donate și pot deducere din profitul impozabil, cheltuielile aferente donării, în baza prevederilor Legii nr. 131/2020 și a Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015). Aceste prevederi facilitează donarea alimentelor aproape de data expirării, încurajând astfel reducerea risipei alimentare. 

Prin aceste facilități, operatorii economici sunt încurajați să doneze alimentele care nu pot fi vândute (de exemplu, cele cu termen scurt de valabilitate) în loc să le arunce.

Pe de altă parte, donarea alimentelor ajută persoanele defavorizate și contribuie la un consum responsabil și sustenabil.

Mai trebuie săus că cei care nu fac nimic pentru prevenirea risipei alimentare pot fi sancționați, Iar sumele sunt destul de mari. 

Newsweek a scris mai mult despre acest subiect mai jos.

Citește și: Amendă de 40.000 de lei pentru cine nu previne risipa alimentară. Ce trebuie să facă antreprenorii?

Banca de Alimente Sector 6, cel mai mare proiect de acest fel din România

Mai există bănci de alimente la nivel național, însă cea din Sectorul 6 e singura și cea mai mare inițiativă de acest tip din România fondată de o autoritate publică.  

Banca de Alimente Sector 6 - Foto: facebook

Clădirea Băncii de Alimente Sector 6 - Foto: Facebook / Banca de Alimente Sector 6

Are un depozit de aproape 2.000 mp, o cantină socială de 446 mp, o flotă de 11 autoutilitare, o bucătărie în care se respectă cele mai stricte norme de igienă, dar și un compostor profesional care transformă resturile în compost.

„Pentru că noi mergem pe „zero waste” până la capăt!”, au transmis reprezentanții instituției.

Ce să faci pentru a evita risipa alimentară?

Experții spun că cea mai mare risipă alimentară nu vine de fapt din zona de retail. pentru că în acest caz înseamnă „bad management”, iar managerul pleacă acasă. Producătorii și consumatorul final au un mare aport în risipa alimentară. 

Iată câteva sfaturi care te ajută să nu arunci mâncare și să economisești bani. 

Planificați-vă porțiile și cumpărați atât cât știți că mâncați;

 Integrați în rețete delicioase alimentele pe cale să expire;

 Cereți „la pachet” mâncarea rămasă la restaurant;

Dacă vă rămâne mâncare, nu o aruncați! Oferiți-o unui nevoiaș.

Toate acestea ajută mediul, ajută sănătatea, dar și bugetul familiei!

Mai multe articole din secțiunea Actualitate

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România

Newsweek România Ultima oră

Newsweek România
Ultima oră