Cum arată o pană de curent electric care durează mai multe zile

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.11.2021 - 12:48
Cum arată o pană de curent electric care durează mai multe zile. Foto Getty Images

O știre falsă, despre o pană de curent electric masivă în Europa, i-a speriat pe români. În realitate, era vorba doar de o simulare a guvernului austriac. Cum arată, totuși, viața în timpul unei pene de curent prelungite?

SHARE

O campanie austriacă de conștientizare a populației cu privire la riscul unei pene masive de curent a generat o știre mincinoasă distribuită consistent de presa românească, conform căreia Europa va rămâne fără curent electric două săptămâni.

Ministerul Apărării din Austria a lansat o campanie media de pregătire a populaţiei pentru scenariul unei pene de curent la scară largă provocată de un dezastru natural, de lipsa de electricitate sau de atacuri cibernetice/teroriste. 

Guvernul austriac nu a vorbit despre o criză iminentă sau de neevitat în Europa, ci doar a gândit un exercițiu tocmai pentru a nu fi luat pe nepregătite, pe care l-a prezentat într-un raportul anual.

Scenariul, pur virtual, a fost transformat de presa din România într-un scenariu sigur, conform căruia pana de curent masivă din Europa este iminentă.

Citește și: O minciună care s-a răspândit rapid: Europa rămâne fără curent electric pentru două săptămâni

 

Cum arată o pană de curent electric care durează mai multe zile

Dincolo de acest fake-news, pene de curent care să afecteze teritorii mari au fost înregistrate în istoria recentă a României. Nord-estul Statelor Unite și provincia canadiană Ontario au fost afectate de o pană care a durat câteva ore și a fost cauzată de o eroare de software în 2003, iar în același an zeci de milioane de italieni și elvețieni au rămas fără curent electric, timp de câteva ore, în 2015 Turcia a fost afectată de o pană masivă de curent electric, Venezuela a trecut prin mai multe căderi ale rețelei la nivel național în 2019.

Dragoș Vana, fondatorul Graphs.ro, o platformă care face măsurători pe teme care interesează societatea românească, a povestit cum a trecut prin criza din nordul SUA, în 2003.

„Eu am trăit printr-o pană generală de curent de 3 zile, în anul 2003, în Statele Unite, când aveam 16 ani. Eram în Detroit, Michigan.

În primul rând m-a prins fix la serviciu, când eram la toaletă şi vă las pe voi să vă imaginaţi cum s-a terminat asta...

Totuşi, norocul a fost că fix în ziua respectivă am primit salariul cash 500$ şi am să vă explic şi de ce (eu lucrez de la 16 ani btw).

Am mai stat vreo 2 ore pe la muncă, uitându-mă la monitorul închis până când ne-au zis să mergem acasă că probabil e groasă. Afară găsesc lumea cu susul în jos”, a povestit Dragoș Vana.

Prima problemă, în cazul unei pene de curent, e traficul rutier.

„Nu merg semafoarele, în intersecţii e haos. Oameni simpli împreună cu poliţişti s-au pus în intersecţie şi au început să dirijeze maşinile.

Nu merge aerul condiționat și încălzirea.

După câteva ore, nu mai curge apa. Apa are presiune din turnuri de apă/pompe electrice, în caz că nu ştiaţi. Asta înseamnă că nu puteţi trage apa la budă 3 zile. Şi nu aveţi nici ce să beţi. Nu mai zic de duș, spălat pe mâini, luxuri din astea. Şerveţele umede şi dezinfectant pe vremea aia nu prea erau ca şi acum pe toate gardurile.

Nu puteţi cumpăra benzină pentru că pompele sunt electrice. Oamenii îşi lăsau maşinile în mijlocul drumului.

Toată economia devine brusc economie cash. Dacă nu ai cash, mori de foame şi de sete. Majoritatea magazinelor alimentare s-au închis de frica spargerilor (sistemele de supraveghere şi anti-furt sunt electronice) şi au rămas doar magazinele de colţ.

Am fost la un magazin în care era coada de 100 de persoane afară. Se intră doar câte un om, puteai plăti doar cash, evident, iar proprietarul mergea în spatele tău cu puşca, să nu furi. Puteai să cumperi un singur bidon de apă de 3.5L (un galon) ca să ajungă la cât mai multă lume şi doar ce puteai duce în braţe de mâncare”, a povestit Dragoș Vana.

Spitalele rămân și fără generatoare 

Acesta a amintit că nu mai merg nici frigiderele și congelatoarele, așa că toată carnea şi produsele congelate încep să se strice, iar lumea stătea în faţa casei şi făcea grătare.

„Dacă nu ai un radio cu baterii eşti deconectat total. Eventual poţi încerca să asculţi ştirile la radio din maşină. Telefoanele mobile nu mai mergeau, internet, cablu tv, tot pa.

În câteva zone au fost inundaţii din cauză că pompele care scoteau de obicei apa freatică nu mai mergeau. Metrou, tramvai, etc. să vă luaţi gândul.

Lumea începe să folosească lumânări şi au apărut incendii. Incendii pe care nu poţi să le stingi fără apă iar hidrantele nu mai dădeau apă.

Nu puteai ieşi din casă după 10 noaptea. Au instiuit asta de frica spargerilor, pentru că la o pană anterioară avuseseră mari probleme cu asta”, a arătat tânărul.

După o zi, a auzit la radio că spitalele începuseră să rămână fără motorină pentru generatoare şi rugau populaţia să se ducă să doneze combustibil.

„Concluzia e că nu ştii cât de mult ai nevoie de curentul electric până când nu îl mai ai. E bine să avem şi noi un plan individual ca sigur nu o să aibă nimeni grijă de noi, sper că vă daţi seama”, a povestit Dragoș Vana.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te