O minciună care s-a răspândit rapid: Europa rămâne fără curent electric pentru două săptămâni

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 03.11.2021 - 12:44
O minciună care s-a răspândit rapid: Europa rămâne fără curent electric pentru două săptămâni. Foto Pexels..com

O campanie austriacă de conștientizare a populației cu privire la riscul unei pene masive de curent a generat o știre mincinoasă distribuită consistent de presa românească, conform căreia Europa va rămâne fără curent electric două săptămâni.

SHARE

Ministerul Apărării din Austria a lansat o campanie media de pregătire a populaţiei pentru scenariul unei pene de curent la scară largă provocată de un dezastru natural, de lipsa de electricitate sau de atacuri cibernetice/teroriste. 

Guvernul austriac nu a vorbit despre o criză iminentă sau de neevitat în Europa, ci doar a gândit un exercițiu tocmai pentru a nu fi luat pe nepregătite, pe care l-a prezentat într-un raportul anual.

Scenariul, pur virtual, a fost transformat de presa din România într-un scenariu sigur, conform căruia pana de curent masivă din Europa este iminentă. Informația mincinioasă a luat avânt când a fost prezentată ca fiind reală de către Antena 3, duminică. 

„Se anunță o pană majoră de curent în toată Europa! O țară și-a anunțat deja populația de ce o să se întâmple și a cerut ajutorul Armatei. Nici România s-ar putea să nu scape, mai ales că sistemul energetic european este integrat”, a scris apoi, de exemplu, Capital. 

Acest fake-news a fost răspândit mai departe de Evenimentul zilei: „Avertismentul care îngrozește Europa. Va urma o pană de curent ce va face ravagii pe «Bătrânul Continent». Dezastrul este inevitabil”.

Pentru ca articolele mincinoase să capete credibilitate este citat „Guvernul de la Viena” și surse militare austriece, care sunt sigure că această pană de curent se va întâmpla la nivel european în următorii 5 ani. Probabilitatea este dată ca fiind 100%, scrie Ediția de Dimineață.

Un scenariu transformat în fake-news

De fapt, Ministerul Apărării din Austria nu dat un avertisment despre o pană de curent iminentă la nivelul UE, nici nu a prezis amploarea sau durata acesteia. Klaudia Tanner, ministrul austriac al Apărării, doar a afirmat că posibilitatea unui black-out trebuie „luată în calcul”.

„Întrebarea nu este dacă va avea loc o pană de curent masivă ci când”, şi-a motivat acţiunea ministrul Apărării. 

Iar recent, guvernul austriac a început o campanie de conștientizare a populației cu privire la riscul unei pene masive de curent și ce ar trebui făcut în cazul în care aceasta are loc. Campania s-a desfășurat prin presă și prin postere de informare distribuite populației. 

„O pană de curent pe scară largă durează câteva zile sau câteva săptămâni. De aceea vă recomandăm de urgenţă să depozitaţi alimente, băuturi şi medicamente esenţiale acasă timp de cel puţin 10 zile. O cămară bine aprovizionată cu siguranţă nu este dăunătoare în viaţa de zi cu zi, iar într-o situaţie de urgenţă poate fi vitală”, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării, conform Adevărul, arătând că „în ghidurile noastre veţi găsi mai multe sfaturi şi sugestii despre cum să vă pregătiţi pentru o întrerupere care durează mai multe. zile,  informaţii despre generatoare portabile, accesorii, provizii de alimente şi apă, despre cum să gătiţi şi să comunicaţi fără electricitate, precum şi cunoştinţe de bază despre primul ajutor, prevenţie şi siguranţă medicală şi civilă”.

Penele masive de curent, care afectează regiuni întinse, una sau chiar mai multe țări nu sunt imposibile. Nord-estul Statelor Unite și provincia canadiană Ontario au fost afectate de o pană care a durat câteva ore și a fost cauzată de o eroare de software în 2003, iar în același an zeci de milioane de italieni și elvețieni au rămas fără curent electric, timp de câteva ore, în 2015 Turcia a fost afectată de o pană masivă de curent electric, Venezuela a trecut prin mai multe căderi ale rețelei la nivel național în 2019, iar exemplele pot continua, scrie Veridica.

În concluzie, Europa nu este amenințată în perioada următoare de nici o pană de curent masivă. De fapt, singurele probleme sunt legate de creșterea prețului la energie electrică. 

➜ PE URMELE FAKE NEWS este o campanie despre propaganda prorusă și antioccidentală din România. Cum funcționează,cine și de ce o răspândește, cum poate fi demontată și prevenită. Un proiect realizat de echipa Newsweek România și susținutde Asociația Inițiativa Jurnaliștilor de Investigație (AIJI).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te