CTP a obținut anularea amenzii primite de la CNCD pentru „pavianul cu mantie”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.06.2018 - 21:49
FOTO: Pagina de Facebook a lui Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a câștigat procesul cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru amenda primită după ce a comparat coafura premierului Dăncilă cu părul unui pavian cu mantie, a decis, marți, Curtea de Apel București (CAB).

SHARE

Cristian Tudor Popescu a fost amendat de CNCD cu 1.000 lei pentru discriminare.  „Este vorba despre o victorie a rațiunii și curajului. O victorie a rațiunii, pentru că judecătorul a ținut seama de niște elemente cât se poate de clare și de logice: faptul că eu mi-am întrerupt discursul politic, aveam un discurs de critică politică la adresa premierului, ca să fac o observație mondenă, de stilistică a părului. Nicidecum să o compar pe doamna Dăncilă cu o maimuță”, a declarat CTP, la Digi 24.

Decizia Curții de Apel București nu este definitivă. 

CITEȘTE ȘI: O nouă poziționare selectivă la CNCD: nu se sesisează pe „șobolanii” lui Dragnea

Președintele CNCD, Astztalos Csaba, a declarat, pentru Newsweek România, că așteaptă motivarea instanței, pentru a vedea cum interpretează judecătorul limita libertății de exprimare. El a fost rezervat în a spune dacă va contesta decizia CAB. 

În luna mai, șeful CNCD a precizat, într-un interviu oferit Newsweek, că a votat pentru amendarea jurnalistului pentru că asemănarea cu un pavian este un element de caricaturizare a femeii în spațiul public. 

CITEȘTE ȘI: O pesedistă explică de ce l-a amendat pe Iohannis pentru „niște penali”

„În cazul Cristian Tudor Popescu, aici din nou vorbim de elementul de caricaturizare a femeii în spațiul public. Prin asemănarea pe care a făcut-o, cu un animal ... nu a contestat capacitatea intelectuală sau capacitatea de a conduce, ceea ce este o critică deschisă, nu intră în limitele libertății de exprimare – depinde și cu ce cuvinte o faci. Și comportamentul domnului Cristian Tudor Popescu, după ce s-a făcut sesizare la CNCD, prin care a declarat că o organizație de protecție a animalelor ar fi trebuit să facă plângere .... adică a continuat... privind retrospectiv, am declarat și susțin că, în acel caz, sancțiunea de avertisment era suficientă.” 

CITEȘTE ȘI: VIDEO CNCD, noul ciocan al PSD. Cum se justifică membrii Consiliului Director

În 31 ianuarie 2018, CNCD a decis sancționarea cu amendă de câte 1.000 lei a jurnaliștilor Cristian Tudor Popescu și Cosmin Prelipceanu, după ce CTP a comparat-o pe Viorica Dăncilă cu un pavian cu mantie. Votul a fost unanim (9 voturi) – ”reprezintă hărțuire și încalcă dreptul la demnitate”, a decis atunci CNCD.  

”Încep să mă gândesc că Susănica Gâdea sau Maria Bobu erau niște lumini în guvernul lui Ceaușescu din anii 80. Cum a ajuns această doamnă? Nu pot să mă abțin… E incorect ce fac… Coafura aceasta îmi amintește de pavianul cu mantie, o specie pe cale de dispariție. Nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e așezată podoaba capilară a pavianului cu mantie”, a declarat jurnalistul atunci, la Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te