Criza refugiaților ucraineni: BMW Group se implică în premieră în România în programe de integrare

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 02.11.2022 - 11:21
Copiii refugiaților ucraineni merg la școală în România. / Foto: Inquam Photos / George Călin

Cum conflictul din Ucraina a generat valul de refugiați cu cea mai rapidă creștere după al II-lea Război Mondial în Europa, multe companii au decis să se implice și să dea o mână de ajutor. În premieră în România, BMW Group sprijină două programe pentru integrarea acestora.

SHARE

BMW Group a răspuns crizei generate de conflictul din Ucraina și s-a angajat în mai multe eforturi de sprijin, atât la nivel internațional, identificând mai multe proiecte în țările UE vecine cu Ucraina.

În România, BMW Group sprijină în premieră, cu 150 000 de euro, două proiecte dedicate refugiaților ucraineni, pentru integrare în societatea românească: "UA made in RO" și Centrul Comunitar "Zi de bine".

"Prin acţiunile BMW Group sperăm că întreaga societate devine mai puternică, mai stabilă, se adaugă o valoare suplimentară economiei și se promovează respectul și toleranța. Programele de integrare sunt un beneficiu pentru întreaga societate românească în aceste vremuri dificile şi tragice de conflict", a declarat Josef Reiter, directorul general al BMW Group România.

Citește și: După ce au plecat din Rusia, finlandezii de la Nokian fac fabrică de anvelope în România, la Oradea

"Societatea românească a avut un răspuns extraordinar încă din primele zile de război. Am văzut că refugiaţii sunt primiţi cu inima deschisă. Provocarea este că acest efort nu este un sprint, ci un maraton. Considerăm că proiectele de integrare sunt foarte importante, iar noi, ca societate, trebuie să păstrăm acelaşi angajament şi pe viitor. Prin acţiunile BMW Group sperăm că întreaga societate devine mai puternică, mai stabilă, se adaugă o valoare suplimentară economiei și se promovează respectul și toleranța. Programele de integrare sunt un beneficiu pentru întreaga societate românească în aceste vremuri grele și tragice de conflict.

Nu a fost uşor să selectăm doar două proiecte, întrucât am văzut multe inițiative minunate în toată România, la Galați, Sibiu, Iași, Oradea, Târgu Mureș, ca să menționez doar câteva. De asemenea, sunt mândru că știu că echipa locală este angajată în mod privat și investește timp și resurse personale pentru a sprijini dincolo de ceea ce face BMW Group. Trebuie să ducem acest efort mai departe!", a adăugat Josef Reiter.

Citește și: VIDEO Cum arată cei 13 km de pe Autostrada Sibiu-Pitești ce se deschid pe 15 decembrie. Film complet

Obiectivul proiectului "UA made in RO" este de a dezvolta o platformă de sprijinire a iniţiativelor antreprenoriale ale refugiaților ucraineni din România. Se urmăreşte selectarea și sprijinirea a 11 antreprenori pentru a se dezvolta independent în România, creând locuri de muncă, o oportunitate de a se autosusţine.

"UA made in RO" este un proiect dezvoltat de un grup de voluntari entuziaști, care a activat încă din primele zile în Gara de Nord București, şi organizat de Asociația Pentru Bine și Agenţia Next Advertising. Micile afaceri selectate vor primi un sprijin financiar de 4.000 de euro, precum și consiliere juridică și fiscală extinsă, dar și sprijin și mentorat în domeniul afacerilor. Pe termen mediu se doreşte construirea unei platforme şi a unei mişcări generale care să susţină toate proiectele antreprenoriale de acest fel, dincolo de cele 11 selectate.

Centrul Comunitar "Zi de bine" este activ din luna mai și a oferit o gamă largă de servicii, de la consiliere psihologică sau cursuri de limbi străine până la diverse activități care implică atât comunitatea de refugiați, cât și comunitatea locală din București. Este un proiect puternic care oferă atât sprijin și un spațiu sigur pentru refugiații ucraineni, dar construiește și o platformă de dialog și integrare cu comunitatea locală românească, în timp ce centrul comunitar evoluează și se deschide atât românilor, cât și ucrainenilor deopotrivă.

Conform datelor oficiale ale MAE, numărul ucrainenilor care au tranzitat România în primele opt luni de la începutul invaziei ruse este de 2,65 milioane. Iar peste 86.500 de ucraineni au ales să rămână în țara noastră.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te