Criza COVID-19 Un sfert dintre angajaţii români, nevoiţi să se reorienteze în carieră

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 13.08.2020 - 11:33

Aproape un sfert dintre angajaţii români susţin că se văd nevoiţi să facă primii paşi către o nouă carieră, deoarece domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual, reiese dintr-un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

SHARE

Datele centralizate de BestJobs arată faptul că cei mai mulţi angajaţi români (70%) îşi aleg un nou loc de muncă în funcţie de siguranţa domeniului de activitate şi rezistenţa acestuia la şocuri externe, cum este şi pandemia de COVID-19.

De asemenea, alţi 42% se orientează în carieră şi în funcţie de beneficiile extra-salariale, dar în acelaşi timp contează şi posibilitatea de a avea mult timp liber (37%), sau de a putea lucra de acasă (34%).

Potrivit sursei citate, un sfert dintre cei chestionaţi exclud complet poziţii în domenii precum HoReCa, puternic afectate de efectele pandemiei, iar 22% consideră mai sigure joburi în domenii sau companii strâns conectate la mediul online.

Domeniile considerate cel mai puţin afectate de criza sanitară actuală sunt: IT şi telecomunicaţii (54,7%), armată, pază şi protecţie (37,8%), medicină şi sănătate (37,6%), call center şi suport clienţi (35,2%).

La polul opus, se află sportul, arta şi divertismentul (5,6%), serviciile de înfrumuseţare (7,5%) sau turismul şi alimentaţia (8%).

În ceea ce priveşte reconversia profesională, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi afirmă că experienţa de până acum le permite să facă o trecere uşoară, fără să o ia de la zero (41,3%), alţi 33,3% spun că învaţă pe parcurs, 18,3% au făcut sau vor face cursuri online/offline, în timp ce 7% se vor pregăti şi vor învăţa singuri ceea ce au nevoie înainte de angajare.

La nivel general, puţin peste 20% dintre angajaţii români declară că iau serios în calcul să-şi schimbe domeniul de activitate din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, fiind inclusiv dispuşi să o ia de la zero în carieră. Totodată, aproape un sfert spun că se văd nevoiţi să facă primii paşi către o nouă carieră, întrucât domeniul sau compania pentru care lucrează sunt puternic afectate de contextul economic actual şi tot atâţia spun că vor să lucreze într-un domeniu mai sigur.

Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează, în prezent, în domenii ca: vânzări, producţie, turism şi transporturi.

Sondajul de specialitate a fost efectuat în perioada 1 - 10 iulie 2020, pe un eşantion de 1.282 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te