Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, pentru Newsweek România, că numărul mare cazuri zilnice de infectare cu coronavirus din ultimele zile este explicabil și prin începerea anului universitar, dar și prin faptul că bucureștenii nu respectă nici o regulă: nu stau la distanță unii de alții în spațiile publice și nu poartă mască de protecție.
Gheorghe Cojanu a mai spus că în următoarele zile vor fi intesificate controalele Poliției și vor fi date amenzi celor care nu respectă măsurile de protecție, iar cei prinși că au încălcat regulile izolării vor avea dosar penal.
Legat de nemulțumirile vehiculate miercuri în spațiul public de industria ospitalității, prefectul Capitalei a precizat că în restaurante există un risc crescut de infectare cu coronavirus și că din acest motiv s-a luat decizia închiderii.
Astăzi, în Capitală au fost peste 500 de cazuri noi, de aproape cinci ori mai multe cazuri decât în oricare județ al țării, iar 14 școli, licee și grădinițe funcționează în scenariul roșu (școala online).
În ultimele două zile, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a decis să închidă restaurantele, cafenelele, sălile de spectacol, cinematografele, spațiile unde se organizează evenimente, dar și sălile de jocuri de noroc. Masca de protecție devine obligatorie pe o distanță de 50 de metri de la poarta școlilor, între orele 07.17 și 21.15. Citiți lista completă cu măsurile luate marți și miercuri.
Măsurile sunt adoptate în contextul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu coronavirus - incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de 1,86/1000 locuitori.
Citește și: Cum a ajuns Bucureștiul campionul absolut al îmbolnăvirilor de COVID. Evoluția în ultimele 14 zile
Newsweek România: În legătură cu situația din București - cum se explică faptul că acum câteva săptămâni aveam 2-300 de cazuri și acum sunt peste 500 de cazuri pe zi?
Gheorghe Cojanu: Ar trebui să vă explice DSP-ul de ce, dar chiar acum am terminat o videoconferință și am primit o explicație: lumea nu se protejează din punct de vedere sanitar, nu poartă mască, stau foarte apropiați. În momentul de față, au venit foarte mulți studenți, după data de 1 octombrie, chiar ni se spunea despre cazul unui student care a fost depistat pozitiv și întrebat fiind cum a venit în București, cum a călătorit, a zis că în mașină cu alți patru colegi; acum și aceia sunt suspecți. Cam din cauza asta.
Deschiderea anului universitar ar putea fi o explicație și – protejarea sanitară și distanțarea fizică – oamenii nu respectă nimic, dacă vă uitați în stațiile de autobuz, pe peroanele gărilor, nu respectă nimic, am fost și în Centrul Vechi, nimeni nu se mai protejează, chiar astăzi am dispus măsuri mai riguroase din partea Poliției, pentru că Poliția coordonează Poliția Locală, Jandarmeria și celelalte deconcentrate – ITM, Protecția Consumatorului, Direcția de Sănătate – să dispună măsuri mai ferme, care să se soldeze și cu amenzi și, Doamne ferește, când descoperim cazuri de persoane care nu respectă izolarea, chiar și cu dosare penale.
Așa, mai cu blândețea, nu înțeleg oamenii și atunci mai trebuie să faci și acțiuni de genul acesta. O să vedeți în zilele următoare că se vor desfășura acțiuni mai riguroase ale Poliției în colaborare cu celelalte structuri.
Newsweek România: Dar aveți idee, câte focare sunt active în momentul de față, v-au comunicat cei de la DSP?
Gheorghe Cojanu: Să știți că focare active nu sunt, un focar într-o școală – trei elevi – se consideră un focar, automat școala trece în sceanriul roșu, scenariul online, focarul este practic lichidat, posibilitatea extinderii este limitată la zero când i-ai izolat pe cei trei și școala se face de acasă. Ele se descoperă focare – 24-48 de ore, după care focarele sunt anihilate.
Newsweek România: Legat de HORECA, pentru că există acum în spațiul public o nemulțumire legată de închiderea restaurantelor și cafenelelor, la fel și cei din domeniul jocurilor de noroc, ei spun că nu se impuneau aceste măsuri – cum comentați?
Gheorghe Cojanu: Legat de HORECA, am văzut la un post de televiziune au emis un tabel în care HORECA reclama că are un singur focar și că de ce îi închidem pe ei. Păi, aici este expusă problema greșit, focar înseamnă să ai într-un singur loc o manifestare de grup – a fost un caz cu trei ospătari și doi bucătari, acela a fost un focar și s-a anihilat, în sensul că s-a închis rapid, cei cinci au trecut în izolare și sunt tratați. Este vorba despre mediul în care se poate răspândi, ceea ce este total diferit de ce spun ei.
„Ospătarul care servește poartă mască, într-un local, pot să fie toți clienții infectați, dar el poartă mască și nu se infectează” – asta explicau cei de la HORECA – dar eu sunt interesat, de fapt, DSP-ul ne-a dat lista cu recomandările, de propagare – că dacă sunt doi-trei infectați dintre clienți, încing o horă sau îi șoptește cineva altcuiva la ureche, pleacă de acolo 10 infectați care ajung în zonele lor și fiecare – este o chestie piramidală.
Noi acum încercăm să anihilăm în zonele unde se poate propaga virusul, eu am înțeles – ei au încercat să speculeze în favoarea lor, că a fost un singur focar, eu n-am această evidență, dar, repet, vorbim de mediul de răspândire.