COVID-19 îngenunchează complet spitalele: pacienți ATI, tratați pe paturile de rezervă, în ambulanțe

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 05.10.2021 - 10:32
Imagine cu pacienți COVID tratați pe holuri, la Institutul Marius Nasta din București. Sursa: Facebook Institutul Marius Nasta
Imagine cu pacienți COVID tratați pe holuri, la Institutul Marius Nasta din București. Sursa: Facebook Institutul Marius Nasta

Secțiile COVID ale spitalelor sunt supraaglomerate, iar la terapie intensivă, pentru pacienții cu coronavirus, mai sunt luni doar trei paturi în secții. 37 de pacienți sunt tratați, luni, pe paturile din rezerva operațională. La Iași, pacienții așteaptă zile întregi în ambulanțe.

SHARE

Luni, la nivel național, sunt 1.444 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus, iar ocupate de pacienți critici cu COVID sunt 1.468 paturi ATI, conform celor mai recente date comunicate de Grupul de Comunicare Strategică, citând alerte.ms. 

GCS mai menționează și că, în prezent, din cele 1.444 de paturi, mai sunt libere doar trei: în Bihor, Brașov și Galați. În București nu mai sunt locuri COVID în secțiile ATI. 

Citește și: Loteria Vaccinării nu e loterie: doar câștigătorul premiului cel mare este extras | Newsweek Romania

De asemenea, GCS anunță că, la nivel național, există o rezervă operațională de 120 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, dintre care 51 sunt în București. „Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”, menționează Grupul de Comunicare Strategică. 

Astfel, 37 de pacienți sunt tratați pe paturi din rezerva operațională, conform unui calcul al Newsweek România, pentru că în unele județe secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri. 

Citește și: Șeful Spitalului „Sf. Parascheva” Iaşi: Lupta cu virusul SARS-CoV-2, pierdută din cauza nevaccinării | Newsweek Romania

„Pacienții internați la ATI nu sunt repartizați uniform la nivel național cu numărul de paturi. Sunt spitale unde sunt și pe paturile din rezerva operațională, sunt spitale unde sunt doar pe secțiile principale”, explică GCS, la solicitarea Newsweeek România. 

Autoritățile au recurs la această variantă din cauză că pacienții care au nevoie de îngrijire la ATI sunt greu transportabili: „Este o măsură mai la îndemână decât transferul pacienților între spitale sau județe”, arată GCS. 

Citește și: O seară la Urgențe în București | Newsweek Romania

Duminică a fost prima zi în care numărul pacienților cu COVID critici a depășit numărul de paturi din secțiile ATI: erau internați la ATI 1.440 de pacienți, iar numărul de paturi operaționale era de 1.431, fiind și o rezervă operațională de 118 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. 

Tot duminică, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a publicat imagini cu pacienții COVID care aveau nevoie de oxigen și care erau tratați pe hol, pentru că pe secție nu mai aveau loc: „Acum, la Marius Nasta, 104 pacienți în secția COVID la o secție de 81 de paturi și 15 pacienți în ATI COVID ... iar pacienții continuă să vină cu forme severe de insuficiență respiratorie. Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”.

Sâmbătă, în București a avut loc un protest anti-vaccin organizat de AUR, la care au participat peste 10.000 de persoane. 

Citește și: Plângere penală împotriva AUR, pentru caricaturi în care premierul Cîţu este asociat cu Hitler | Newsweek Romania

Tot mai multe spitale, transformate în unități COVID 

Acum o săptămână, ministrul interimar al Sănătății a anunțat că Spitalul Malaxa şi Spitalul Sfântul Ioan vor deveni unităţi exclusiv pentru pacienţii cu COVID. Spitalul Malaxa are 100 de paturi, din care 9 paturi sunt de ATI şi 40 de paturi cu oxigen, iar Spitalul Sfântul Ioan are 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital, autoritățile ar urma să deschidă încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi. În unitate exclusiv COVID a fost transformată și Maternitatea Bucur, la sfârșitul săptămânii trecute. 

Duminică, directorul Spitalului Orășenesc Nehoiu (Buzău) a anunțat că unitatea va deveni spital COVID pentru pacienții cu forme ușoare și medii. 

Acum două săptămâni, și Spitalul Județean de Urgență Ilfov a redevenit unitate COVID. 

Newsweek România a cerut Ministerului Sănătății, săptămâna trecută, lista tuturor spitalelor transformate în unități COVID, neprimind un răspuns până la această oră. 

În valurile anterioare, transformarea spitalelor în unități exclusiv COVID a dus la numeroase blocaje în tratamentele celorlalți pacienți cronici. 

Citește și: Complicata situație a pacienților fără COVID, în starea de urgență. „Sperăm să nu fi pierdut vieți” | Newsweek Romania

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te