Coronavirus. Beijingul a interzis consumul cărnii de animale sălbatice

DE Adina Mutăr | 26.02.2020 - 19:25

În urma cercetărilor care leagă consumul de carne de animale sălbatice cu transmiterea coronavirusului la oameni, efectuate în epicentrul de focar din Wuhan, oficialii chinezi au interzis consumul și vânzarea de carne de animale sălbatice.

SHARE

Măsurile, destinate să oprească răspândirea virusului care a infectat peste 80.000 de oameni în întreaga lume și a ucis mai mult de 2.700, dacă vor fi strict implementate pe termen lung, pot salva o serie de specii pe cale de dispariție, cum este de exemplu pangolinul sau furnicarul solzos, considerat o delicatesă în China.

„Aplaud interdicția. În sfârșit, Guvernul chinez este hotărât să schimbe o tradiție veche de mii de ani, care este atât de nepotrivită în societatea actuală", a declarat Jeff He, directorul chinez al Fondului Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW).

„Cred că interdicția este un pas important pentru conservarea faunei sălbatice din China.”

Jeff He a cerut „revizuiri mai puternice și mai progresive” ale legilor existente în domeniul protecției faunei sălbatice din China.

Beijingul a implementat măsuri similare ca urmare a izbucnirii SARS la începutul anilor 2000, dar comerțul și consumul cărnii de animale sălbatice, inclusiv lilieci și șerpi, au revenit.

„Cred că Guvernul a observat că impactul negativ asupra economiei naționale și asupra societății este mult mai mare decât beneficiile pe care le aduc afacerile cu carnea de animale sălbatice”, a spus el.

Pangolinul, cel mai traficat mamifer de pe Pământ, este apreciat pentru carnea și solzii săi, despre care se spune că au proprietăți terapeutice.

Peter Knights, CEO al organizației de caritate WildAid, a declarat că, în timp ce interdicția din China este binevenită, este necesar un efort global pentru a pune capăt declinului drastic al populațiilor de pangolin din lume.

„Sperăm că Beijingul va conduce lumea spre interzicerea acestor piețe la nivel global.”


Focarul de coronavirus ar trebui să servească drept avertisment pentru oameni, care ar trebui să protejeze natura sau vor trebui să suporte consecințe nu numai asupra sănătății, dar și asupra finanțelor naționale, a spus Knights.


Traficul ilegal de specii sălbatice este estimat de WWF la 15 miliarde de dolari anual, în special de pe piețele asiatice aflate în plină expansiune.

„S-a constatat existența unui comerț ilegal masiv de animale sălbatice având China ca țară de destinație", a declarat Ivonne Higuero, secretar general al Convenției internaționale asupra comerțului cu specii pe cale de dispariție (CITES).

Pentru Andrew Muir, CEO al Fundației Wilderness Africa, ecuația este simplă. „Animalele sălbatice pot avea viruși, dar, dacă nu le mâncăm, acestea nu ne vor face rău”, a subliniat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te