Corespondență din Rio de Janeiro. Școlile și granițele - închise. Oamenii fac stocuri de alimente

DE Petre Bădică | Actualizat: 21.03.2020 - 20:28

Burmambet Merdin, născut în comuna 23 August din județul Constanța, este managerul unui hotel cu 137 de camere din Rio de Janeiro.

SHARE

Burmambet Merdin a vorbit pentru Newsweek România despre criza coronavirus care a făcut, în Brazilia, 11 morți.Primul caz a apărut în 13 martie, iar acum sunt 904 cazuri spune românul.

„Ieri a fost aprobată de către congresul Braziliei starea de calamitate.

Asta o să ajute guvernul să ia decizii fără autorizația Congresului. Au fost închise granițele terestre cu țările vecine, iar străinii nu au voie să mai intre în Brazilia. Așteptăm ca guvernul să ia măsuri economice legate de scăderea unor taxe. În acest moment, există câteva impozite suspendate pentru trei luni. Plățile la consumul de apa și energia electrică au fost suspendade pentru două luni.

În Rio de Janeiro s-au închis scolile și magazinele de tip Mall. 

Restaurantele au voie să lucreze la 30% din capacitate. O parte din populație a înțeles gravitatea situației, dar ceilalți și-au continuat viața fără să se preocupe de coronavirus. În aprilie o să fie vârful crizei cu multe decese. Atunci, toți o să își dea seama da situație. Hotelurile sunt goale între 15 și 25 %.  Mulți nu o să reușească să treacă prin criza asta. Ne așteptam la multe falimente.

Doar 50% din autobuze mai ies strazi. Nu ai voie să mergi în picioare, dar regula e greu de respectat. La magazine e nebunie, lumea a început să facă stocuri de mâncare. Lipsesc măștile și alcoolul”, ne-a precizat Burmambet Merdin care este managerul hotelului Atlântico Sul Hotel, din Rio de Janeiro.

A plecat la 30 de ani

La începutul anilor ‘90, Burme s-a împrietenit cu un brazilian de origine română. Acesta din urmă l-a rugat să îl însoțească în Brazilia pentru a-l ajuta în afaceri.

Burmambet nu împlinise 30 de ani. Tinerețea și faptul că în țară lucrurile nu păreau să se îndrepte într-o direcție bună, l-au făcut să se decidă repede și a trecut oceanul. Burme a reușit pentru că lucrase în turism și vorbea trei limbi străine. Prima slujbă a fost de șef la recepție, dar în numai un an, cu perseverență, a primit postul de director de hotel.

Manager în cel mai turistic oraș al lumii

Experiența lui Burme în managementul hotelier este uriașă. A fost manager la șase hotelrui.

Visconti Residence Service (General Manager între 2002  - 2008).

“Am fost manager aici timp de cinci ani. În acest hotel care avea doar 48 de camere am învățat de fapt cum să fiu general manager. Îmi amintesc că era situat într-un cartier foarte elegant, Ipanema, considerat de lux”.

Promenade Palladium Hotel (2007 - 2008)

“Timp de șase luni am condus în paralel și Visconti Residence și Promenade Palldium  Hotel. În 2007, am avut hotelul plin, cu ocazia Carnavalului, deși tarifele se dublaseră în acea perioadă ajungând la peste 300 de dolari pe noapte.  De Carnaval, toată lumea petrece, dansează, bea până în zori, se bucură, parcă vorbim de alți oameni. După cele patru zile de fiesta lucrurile revin la normal".

Paradiso All Suítes  (2008 - 2009)

“Hotelul avea 159 de camere și era situat în cartierul Barra da Tijuca, cel care a cunoscut o extraordinară ascensiune și popularitate în ultimi ani. Hotelul trecea printr-o criză, și compania Promenade mi-a cerut să fiu manager. Am reușit în puțin timp să redresez lucrurile.”

Barra First Class (2009 - 2012)

“Aici am ajuns din aceleași considerente. Hotelul tocmai fusese integrat după o achiziție și inclus în lanțul Promenade Apart Hotéis. Managerii erau nemulțumiți de gradul de ocupare al celor 234 de apartamente. Au existat multe greutăți, deoarece fiecare lanț de hoteluri are un mod propriu de administrare. Mulți dintre angajați nu au reusit sa se adapteze și a trebuit să procedez la restructurări. Am condus acest hotel din cartierul Barra de Tijuca timp de trei ani. Simțeam, însă, că 12 ani la compania hotelieră Promenade erau suficienți. Doream o schimbare.”

Ramada Hotel & Suítes – Vert Hotéis (2012 - 2013)

“Am fost chemat să deschid primul hotel din rețeaua Ramada în Rio de Janeiro. Pentru că în ziua de azi sunt apreciate persoanele care au o experiență de conducere în mai multe companii, la interviul pentru postul de manager mi s-a spus că neajunsul meu este că am stat prea mult în lanțul hotelier Promenade. Foarte interesant mi s-a părut faptul că unul dintre angajatorii mei mi-a spus la un moment dat:  <<tu nu știi, încă, ce bine este să muncești cu angajați bine plătiți.”

Atlântico Sul Hotel (2013)

Burmambet a ales acest hotel de 137 de camere și deoarece a putut semna un contract avantajos care îi permitea să se ocupe mai mult de familia sa. Hotelul este situat în fața plajei Copacabana în cartierul Recreio dos Bandeirantes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te