Investigația este condusă de Cornel Mototolea, șef al Inspectoratului Județean de Poliție Galaţi, care comite, la rîndul lui, ilegalități.
Potrivit presei locale Cornel Mototolea a fost, inițial, împuternicit să ocupe acest post.
„Prin ordinul Ministrului Afacerilor Interne, începând cu data de 9 februarie 2016, comisar-şef de poliţie MOTOTOLEA CORNEL-GIORGIAN a fost împuternicit să exercite funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, până la încetarea situației care a determinat vacantarea funcției”, se specifică în comunicatul Poliției.
Un an mai târziu, Mototolea dă concurs pe post.
„Din cei trei candidați care s-au înscris la concursul pentru șefia Poliției, susținut la București, Mototolea a luat nota cea mai mare: 7,95. La concurs s-au mai inscris comisarul șef Felician Vasilescu, fost șef al I.P.J. Galați și comisarul Bogdan Carp, actualul șef al Poliției Rutiere”, scrie stiridegalati.ro pe 14 iunie 2017.
Ca un polițist corect, Cornel Mototolea își publică, trei luni mai tîrziu, „declarația de avere” din care reiese că, anul anterior, câștigase ca Șef al Poliției Galați suma de 106.662 lei, adică 2.100 de euro pe lună. Un an mai tîrziu, Mototolea își depune, din nou, declarația de avere. Deși ocupa același post de Inspector Șef la IPJ Galați, Mototolea decide să își șteargă salariul pe care îl câștigă, deși acest aspect este o ilegalitate.
La rubrica „venit anul încasat” peste suma trecută a fost aplicat un blur albastru, atât în dreptul numelui său cât și al soției. Newsweek Romnia a scris, în exclusivitate că șeful Poliție Române, șeful Poliției Rutiere și șeful Poliției de Frontieră nu și-au publicat salariile, deși legea îi obligă să facă acest lucru.
Citește și: Ilegalități. Șefii Poliției Române, cu abverile la secret
Nepublicarea veniturilor în declarația de avere este ilegală
Publicarea declarațiilor de avere este obligatorie prin lege. „Nerespectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 de lei“, potrivit Legii 76 din 2010.
Ghidul de completare al declarațiilor de avere și interese spune că persoanele responsabile „asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire” .
Anchetă în curs
„Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Galați este abilitat să comunice următoarele: Conducerea I.P.J. Galați a dispus, încă de ieri, declanșarea cercetării disciplinare față de cei doi polițiști, la finalizarea căreia, vor fi dispuse măsurile legale care se impun. Minora care apare în imagini a fost transportată la spital, de un echipaj de salvare, iar în funcție de rezultatul verificărilor și a raportului de expertiză medico-legală, se va stabili dacă aceasta a fost victima vreunei infracțiuni”, a anunțat IPJ Galați, luni dimineață.