Biroul permanent a transmis, pe 5 aprilie, Comisiei juridice sesizarea PNL pentru soluţionare.
Diana Şoşoacă s-a prezentat la şedinţa comisiei. La intrare, preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a încercat să o oprească, pentru că "poartă o mască (de protecţie sanitară) neconformă". Şoşoacă a intrat în sală însă două minute mai târziu, împreună cu avocatul său, în pofida acestui avertisment.
Citește și: FOTO & VIDEO Drumul expres pe care Olguța îl promitea pentru 2016, gata în 2021. Cum arată cei 40 km
"Am venit să le dau nişte lecţii de drept constituţional. Este o discriminare ceea ce se întâmplă. Daţi-mi un exemplu de limbaj neadecvat. (...) Există căi de atac", a afirmat ea, înainte de a intra în sala de şedinţă.
Comisia Juridică din Senat, loc de circ
Diana Şoşoacă a fost aşteptată la uşa sălii de şedinţă de soţul ei şi de deputatul independent Mihai Lasca, fost AUR.
După 20 de minute, Şosoacă a părăsit şedinţa Comisiei juridice, reuniunea fiind suspendată.
Ea a explicat că toate discuţiile din comisie "au fost despre mască", însă aceasta nu trebuie purtată "dacă îngreunează respiraţia".
Citește și: Rusia și SUA trimit nave de război în Mare Neagră. Kremlinul amenință cu război „pe scară largă”
Avocatul Dianei Şoşoacă a susţinut că, refuzul membrilor Comisiei juridice de a o primi la şedinţă pe clienta sa fără o mască similară celor purtate de senatori şi de membri staff-ului, reprezintă o antepronunţare.
"Doamna Iulia Scântei încălcaţi dreptul constituţional la apărare. (...) Voi formula plângere penală împotriva dumneavoastră", i-a transmis Diana Soşoacă, din cadrul uşii, preşedintelui Comisiei juridice.
Ea i-a acuzat pe cei care blocau uşa că au lovit-o peste picior şi a precizat că sună la 112.
Ulterior, cu ajutorul soţului, Şoşoacă a tras de uşă şi a intrat, din nou, în sala de şedinţă, dar membrii Comisiei juridice au plecat.
În sprijinul senatoarei a venit şi Adriana Bahmuţeanu, care a susţinut că în faţa Palatului Parlamentului sunt mai mulţi oameni care o susţin pe Diana Şoşoacă.
Aceasta a plecat apoi împreună cu o persoană, despre care a spus că este poliţist, pentru a da declaraţii.
Ce se poate face
"Grupul parlamentar din Senat al Partidului Naţional Liberal vă propune eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă. (...) Este inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării, în care fiecare dintre noi, la fel ca şi domnia sa, este legitimat prin votul electoratului. O asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor", se arată în sesizarea senatorilor PNL, adresată grupurilor parlamentare ale USR PLUS, UDMR, PSD şi AUR.
Potrivit semnatarilor, Diana Şoşoacă "încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecţie în sala de plen a Senatului, dând în permanenţă dovadă de iresponsabilitate".
"Instigă la ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist, în loc să îşi respecte statutul de parlamentar şi să facă legi în interesul românilor şi pentru electoratul care a trimis-o în Parlament. Sunt prea multe derapaje care pun în pericol buna funcţionare a Legislativului, dar şi aplicarea şi respectarea măsurilor de protecţie. Este grav să tolerăm asemenea conduită, mai ales că există sancţiuni disciplinare, statuate clar în cuprinsul art. 207 din Regulamentul Senatului", se menţionează în documentul PNL.
Articolul 207 din Regulamentul Senatului prevede pentru abateri de la deontologia parlamentară sancţiunile: atenţionare, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, îndepărtarea din sală pe durata şedinţei şi avertisment public scris.