Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.
Pe tot parcursul zilei de luni, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii au stat la un rând lung de zeci de metri pentru a se închina la sfintele moaşte aflate în interiorul lăcaşului de cult. Sute de oameni au trecut deja pe la raclă, cei mai mulţi dintre credincioşi purtând mască.
Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă, joi, din catedrala ieşeană şi va fi aşezată într-un baldachin împodobit cu flori amplasat în curtea lăcaşului de cult.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu a spus, luni, că ”sfinţenia nu este contagioasă”, el fiind întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.
"Sfinţenia nu este contagioasă. Pelerini sau nu, de aici înţelegem două lucruri. Primul: ceea ce este sfânt nu se află sub puterea stricăciunii, a răutăţii, a bolilor. Dimpotrivă. Cele sfinte sunt pentru creştini izvor de vindecare, de mângâiere, de întărire. Nu de azi, de ieri, ci de două milenii. Al doilea: de sfinţenie nu te poţi „molipsi”. Atingerea mecanică, atitudinea superstiţioasă nu ajută. E nevoie şi de o credinţă care, mai devreme sau mai târziu, să se vădească în fapte bune, bineplăcute lui Dumnezeu şi în folosul oamenilor. Aşadar, e nevoie de discernământ şi de evlavie înţeleaptă. Mai ales în aceste vremuri grele”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a anunţat, luni, că a cerut Ministerului de Interne să preîntâmpine, prin intermediul prefecturilor, organizarea de convoaie auto care să vină la Iaşi cu pelerini de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mihai Chirica a spus că pericolul răspândirii coronavirusului este ridicat şi că primăria nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada următoare.
Întrebat dacă este normal ca un număr mare de persoane să vină la Iaşi în perioada următoare, Chirica a răspuns: "Eu nu consider că este normal, dar nu pot eu, ca primar, să iau un drept legitim de deplasare a populaţiei. Noi ne organizăm doar într-o manieră preventivă. Noi nu încurajăm să fie sărutată racla, pentru că nu sunt condiţii fireşti de desfăşurare a unei sărbători religioase”.
Pelerinajul religios de la Iaşi din luna octombrie nu va fi anulat, pe fondul pandemiei de coronavirus, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) susţinând că vor fi luate măsuri speciale pentru a se evita aglomeraţia în jurul lăcaşului de cult.
Potrivit unui comunicat al MMB, perioada în care racla va rămâne aşezată în baldachinul din curtea Mitropoliei va fi extinsă la o săptămână, urmând a fi create culoare speciale pentru pelerini.
"Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie. Va exista un culoar de acces către sfintele moaşte care să asigure păstrarea distanţării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaşte, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. Vor fi puse la dispoziţia pelerinilor măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces şi pe parcursul rândului”, se arată în comunicatul reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
De asemenea, de-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioşii vor trece şi peste covoraşe dezinfectante.
Totodată, fiecare credincios va primi un pachet ambalat şi oferit în condiţii stricte de igienă care va conţine câte o iconiţă, un acatist al Sfintei Parascheva şi o sticluţă de aghiasmă. Intrarea şi ieşirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite şi create astfel încât să se poată respecta regula distanţării fizice.
Sfânta Liturghie va avea loc pe 14 octombrie şi va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă şi care, în număr restrâns, vor putea să intre în spaţii delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane şi să se poată păstra distanţa recomandată de autorităţi.
În acest an nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte sfinte moaşte sau relicve sfinte.
Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an, în luna octombrie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult.
Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.