CNSAS a preluat sute de mii de documente din arhiva fostei Securităţi de la SRI, SIE şi MAI

DE Alex Darvari | Actualizat: 21.04.2021 - 23:41
CNSAS a preluat sute de mii de documente / cnsas.ro

CNSAS a transmis, miercuri, că, de la preluarea mandatului actualului Colegiu, în martie 2018, au fost preluate de la siferite instituţii documente din arhiva fostei Securităţi.

SHARE

Astfel, s-au preluat documente de la SRI, SIE şi MAI, fiind stabilit un protocol de colaborare.

„De la debutul mandatului său (28 martie 2018), actualul Colegiu a reluat discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor partenere, în vederea identificării şi predării documentelor care fac obiectul activităţii C.N.S.A.S. În acest sens, au avut loc mai multe întâlniri cu specialişti ai Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, în scopul identificării acelor dosare şi fonduri arhivistice care trebuie să ajungă la C.N.S.A.S. în condiţiile prevăzute de lege. În aceste condiţii au fost preluate din 2018 până în prezent de la S.R.I. 393.927 unităţi arhivistice, 48.032 fişe cartotecă, 261.873 fişe conexare fond microfilme, 712 fişe cadre; de la S.I.E. 1.022 unităţi arhivistice, 35 fişe cadre, 79 cărţi, 6 benzi de magnetofon, 10 albume foto, 2 benzi de vinil, 184 role film; de la M.A.I.-Direcţia Paşapoarte au fost preluate 699 unităţi arhivistice”, a transmis, meircuri, CNASA, într-un comunicat de presă.

Citește și: Ioana Mihăilă, medic endocrinolog și șefa PLUS Bihor, propunerea USR-PLUS la Ministerul Sănătății

Sursa citată a precizat că, în 22 februarie, a existat o întâlnire de lucru între Colegiul C.N.S.A.S. şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, prilej cu care s-au stabilit etapele procedurale în vederea preluării documentelor din arhiva fostei Securităţi care au fost primite în custodia M.Ap.N.

 
”Colegiul C.N.S.A.S precizează că afirmaţiile domnilor Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade difuzate în spaţiul public pe tema preluării arhivei Securităţii sunt emise în nume propriu şi nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei”, a mai transmis instituţia.

 ercetătorii CNSAS Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, alături de Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, au cerut, la începutul lunii aprilie, Minsterului Apărării Naţionale să predea întreaga arhivă a Securităţii, acuzând obstrucţionarea justiţiei şi imposibilitatea de a se face dreptate victimelor.

Citește și: Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”

”A pretinde că ar exista motive întemeiate care să justifice un fapt scandalos, şi anume că ministerul continuă să blocheze predarea arhivelor Securităţii, predare instituită ca o obligaţie legală a statului român, este pur şi simplu inacceptabil”, au transmis cei trei.

În replică, Ministerul Apărării a afirmat că documentele au fost predate încă din 2006, mai puţin cele care ar putea aduce atingere securităţii naţionale, arată news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te