Clanul libanezo-kurd Remmo, suspectat de jefuirea tezaurului dacic de la muzeul din Olanda. Poliția este pe urmele autorilor furtului Tezaurului Dacic din Muzeul Drents din Assen, sâmbătă dimineață. Aceștia ar putea fi români, dar este menționat și clanul Remmo din Germania.
Este vorba de o grupare libanezo-kurdă care a comis furturi de artă spectaculoase cam prin aceeași metodă, a detonării pereților sau ușilor, în Germania de mai multe ori în ultimii ani.
Clanul libanezo-kurd Remmo, suspectat de jefuirea tezaurului dacic de la muzeul din Olanda
Acum ancheta poliției olandeze se concentrează pe vizitatorii anteriori ai expoziției. Tâlharii de artă și bijuterii fac aproape întotdeauna recunoașteri preliminare înainte de a comite jaful. Poliția vizionează imaginile camerei și îi interoghează pe angajați. Mai mult există și 60 de informări de la cetățeni.
Citește și: VIDEO Primele imagini de la furtul Tezaurului Dacic! Hoții detonează ușa muzeului în 1 minut
Și astfel poliția are piste interesante pentru anchetă. Există și mai multe informații despre traseul vehiculului în care tâlharii s-au schimbat în apropierea orașului Rolde după ce au incendiat mașina care fusese folosită la Assen.
Din păcate există șansa ca făptuitorii să vrea să topească casca și brățările, așa că este necesară o anchetă în forță.
Cu toate asta anchetatorii nu exclud un furt la comanda unui pasionat, hoții având deja banii în buzunare.
Asigurate pentru 30.000.000 de euro
Detectivul de artă Arthur Brand urmărește îndeaproape toate evoluțiile din jurul furtului de aur. „Nu vrei să transformi un muzeu într-o fortăreață, dar te-ai putea gândi să pui pe timp de noapte acest tip de comori valoroase într-un seif. În special muzeele mai mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Brand.
Citește și: Scenariu horror: Tezaurul dacic va fi topit de hoți. De ce nu a fost păzit de gardieni înarmați?
„Țările de Jos vor face tot posibilul pentru a recupera obiectele și pentru a-i găsi și pedepsi pe făptuitori”, a declarat ministrul culturii din Olada Eppo Bruins.
Piesele de tezaur trimise în Olanda au fost asigurate pentru suma de 30.000.000 de euro, dar experții consideră că valoarea acestora nu poate fi arătată în cifre pentru că vorbim de patrimoniul național.
Obiectele făceau parte din expoziția „Dacia - Imperiul Aurului și Argintului”, al cărei ultim weekend ar fi fost acesta. Cele peste 600 de obiecte din comori de aur și argint proveneau din cel puțin 15 muzee diferite din România.