Japonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi cei mai apreciaţi prieteni şi parteneri ai României, a declarat, luni, prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a adăugat că acest lucru este demonstrat de faptul că relaţiile bilaterale vor fi ridicate, în curând, la nivelul de parteneriat strategic.
"Este o mare plăcere şi onoare pentru mine să vă adresez cele mai calde felicitări cu ocazia zilei de naştere a Majestăţii Sale Naruhito Împăratul Japoniei. În numele Guvernului României, aş dori să transmit Japoniei şi cetăţenilor japonezi urări de pace, prosperitate şi succes în epoca armoniei frumoase - Reiwa. Japonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi cei mai apreciaţi prieteni şi parteneri, fapt demonstrat şi de relaţiile bilaterale dintre ţările noastre care, în curând, vor fi ridicate, la nivelul de parteneriat strategic", a afirmat Ciucă.
El a subliniat că, astfel, va fi deschis un nou capitol în istoria de secole a relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia.
"Este atât o recunoaştere a progresului constant la care am asistat de-a lungul istoriei lungi pe care o împărtăşim, cât şi un pas important către viitor. În calitate de parteneri strategici, România şi Japonia vor construi o relaţie şi mai strânsă, mai inovatoare şi mai bine adaptată în beneficiul cetăţenilor noştri", a evidenţiat prim-ministrul.
Potrivit acestuia, cele două ţări deţin un potenţial semnificativ neexploatat încă de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi în plan multilateral.
"Împreună lucrăm pentru extinderea portofoliului nostru în domenii strategice cum ar fi energia nucleară şi curată, conectivitate, cercetare şi dezvoltare. Planuri şi proiecte ambiţioase sunt în atenţia experţilor noştri. În acelaşi timp, ne îndreptăm agenda bilaterală către un curs nou, inovator, cu un accent special pe start-up-uri, robotică, inteligenţă artificială, tehnologie de ultimă oră a informaţiilor şi comunicaţiilor. Guvernul României este hotărât să-şi îndeplinească promisiunea de a finaliza aceste proiecte, cât mai curând posibil", a transmis Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a adăugat că România şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale: democraţia, statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, respectul pentru drepturile omului, dar şi provocări şi interese similare.
"Pe fondul războiului şi al tensiunilor care cresc în întreaga lume, România şi Japonia trebuie să rămână împreună, în solidaritate, mai unite ca niciodată. Anul trecut, am demonstrat, încă o dată, că ţările noastre pot lucra împreună în vremuri dificile în sprijinul poporului ucrainean afectat de război", a evidenţiat Ciucă.
El a menţionat că există şi legături simbolice între cele două ţări: "Podul suspendat peste Dunăre, care urmează să fie finalizat în curând de un consorţiu de companii inclusiv un constructor japonez, este una dintre aceste legături simbolice".
Legătura inter-umană reprezintă cel mai important atu al parteneriatului româno-japonez, a completat premierul.
"Nu există o altă legătură mai puternică în relaţia noastră decât această legătură inter-umană, creată de-a lungul anilor. Acesta este cel mai mare atu al parteneriatului nostru", a punctat Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul a transmis cele mai cordiale urări de sănătate, viaţă lungă prosperitate şi succes Majestăţii Sale Naruhito, precum şi de pace şi prosperitate poporului japonez.
"Îmi exprim încrederea că prietenia româno-japoneză se va consolida şi va fi una durabilă", a încheiat el.