Ciolacu, scrisoare către Orban: Atacul la adresa CCR, mai mult decât un derapaj nefericit

DE Adelina Sahlean | 31.01.2020 - 14:33
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îi adresează o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care îl acuză că este pe cale de „a institui o practică generalizată la nivelul Guvernului în sensul exercitării puterii de stat în mod discreționar”.

SHARE

„Evoluțiile dumneavoastră din ultima perioadă arată tentația dumneavoastră de a concentra o putere excesivă. O privatizare a democraţiei româneşti cu scopul de a servi strict interesului politic al PNL şi al dumneavoastră. Vă cer așadar, în mod public, să vă revizuiți urgent comportamentul politic astfel încât să exercitați actul de guvernare în litera și spiritul Constituției României, cu respectarea instituțiilor fundamentale ale statului de drept, așa cum ați jurat în momentul învestirii că veți respecta normele constituționale și că veți apăra democrația statului român”, subliniază Marcel Ciolacu în scrisoarea deschisă.

Scrisoarea integrală a președintelui interimar al PSD:

„Domnule Prim-ministru,

Vă scriu cu multă îngrijorare în legătură cu declarațiile și acțiunile recente pe care le-ați formulat sau întreprins în calitate de prim-ministru și care au îmbrăcat deja forma unor atacuri directe la adresa Constituției și a statului de drept din România.

Mă refer în principal la trei aspecte care pot avea repercusiuni deosebit de grave asupra sistemului nostru democratic:

Atacul la adresa sistemului democratic din România. Tentativa Guvernului de a modifica intempestiv sistemul electoral din România cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tot prin angajarea răspunderii, reprezintă o încălcare inadmisibilă a standardelor europene de bună practică în materie electorală. Acest derapaj extrem de grav a provocat îngrijorări serioase la nivelul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care, cu o majoritate covârșitoare, a decis sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a analiza situația pe care dumneavoastră ați creat-o în România. Argumentul fals pe care îl invocați în această privință, anume că două tururi de scrutin ar reprezenta o lărgire a democrației și că astfel ar fi legitim să modificați regulile în timpul jocului denotă o manieră superficială în care înțelegeți să respectați principiile pe care s-au clădit toate democrațiile europene. Standardul definit de Comisia de la Veneția se referă în mod explicit la faptul că modificările privind sistemul electoral (adică inclusiv modul de atribuire a mandatelor) nu pot avea loc cu mai puțin de un an înainte de alegeri, tocmai pentru ca astfel de modificări să nu fie determinate de tentația partidelor aflate la putere de a-și crea un avantaj în competiția electorală.
Atacul la adresa Parlamentului României. Mă refer aici la abuzul de putere prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii, prin care Guvernul României își arogă o competență exclusivă a Parlamentului, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare a țării. În acest fel se încalcă în mod grav principiul separației puterilor în stat – adică unul dintre pilonii fundamentali ai democrației și ai statului de drept. Decizia recentă a Curții Constituționale care arată că Guvernul și-a depășit cu mult competențele constituționale ar trebui să vă determine să vă revizuiți urgent această manieră iresponsabilă de a guverna țara. Vă atrag atenția în acest sens că deținerea puterii politice nu înseamnă că aveți dreptul să o exercitați în mod discreționar. Dimpotrivă, vă obligă să adoptați o conduită responsabilă în raport cu principiile democratice și normele constituționale care stabilesc limitele în care trebuie să vă exercitați competențele în actul de guvernare al României.
Atacul la Curtea Constituțională a României. În același registru se încadrează și declarația pe care ați făcut-o imediat după ce Curtea Constituțională din România a apreciat că ați încălcat Constituția prin folosirea excesivă a procedurii angajării răspunderii pe anumite proiecte de lege care erau deja în faza finală a dezbaterii parlamentare. Afirmația dumneavoastră, făcută într-o notă populistă, conform căreia decizia Curții Constituționale ar contraveni voinței populare și că judecătorii constituționali nu ar fi studiat suficient speța în cauză reprezintă un atac frontal la adresa unei instituții fundamentale a statului de drept. Funcția de prim-ministru nu vă conferă în niciun caz dreptul de a invoca „voința românilor” pentru a critica deciziile Curții Constituționale și cu atât mai puțin de a pune la îndoială competența judecătorilor constituționali. Astfel de afirmații publice reprezintă acte vădite de subminare a cadrului constituțional pe care a fost clădit statul de drept din România și sunt inacceptabile atunci când sunt făcute din postura de prim-ministru al României.
Cele expuse reprezintă mai mult decât un derapaj nefericit de la normele constituționale și democratice. Aceste trei atacuri în serie pe care le-ați exercitat în ultima perioadă ne arată că sunteți pe cale de a institui o practică generalizată la nivelul Guvernului în sensul exercitării puterii de stat în mod discreționar, prin încălcarea unei limite dincolo de care democrația încetează să mai existe. Evoluțiile dumneavoastră din ultima perioadă arată tentația dumneavoastră de a concentra o putere excesivă. O privatizare a democraţiei româneşti cu scopul de a servi strict interesului politic al PNL şi al dumneavoastră.

Vă cer așadar, în mod public, să vă revizuiți urgent comportamentul politic astfel încât să exercitați actul de guvernare în litera și spiritul Constituției României, cu respectarea instituțiilor fundamentale ale statului de drept, așa cum ați jurat în momentul învestirii că veți respecta normele constituționale și că veți apăra democrația statului român.

Adresez această scrisoare deschisă și către Președintele României întrucât acesta are obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice.

Cu stimă,

Marcel Ciolacu,

Președintele Partidului Social Democrat

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te