Cine fură 1.000.000 € și e prins nu mai merge la pușcărie dacă pune banii înapoi

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.12.2023 - 18:48
Cine fură 1.000.000 € și e prins nu mai merge la pușcărie dacă pune banii înapoi - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cine fură 1.000.000 € și e prins nu mai merge la pușcărie dacă pune banii înapoi.

SHARE

Parlamentul a adoptat, marţi, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

S-au înregistrat 182 de voturi „pentru”, 80 „împotrivă” şi două abţineri. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Cine fură 1.000.000 € și e prins nu mai merge la pușcărie dacă pune banii înapoi

În continuare, în proiectul de lege dezbătut la Camera Deputaților, în raportul comisiei de specialitate articolul 10 prevede:

„(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește.

Citește și: Ce amendă uriașă plătești dacă dai cu petarde. Se poate ajunge și la închisoare

În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.

(2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”.

O altă prevedere permite încetarea oricărei proceduri judiciare penale împotriva celui care produce evaziune fiscală sub 1 milion de euro (cazier curat), dar achită integral suma plus 25% (în cursul urmăririi penale), 50% până la pronunțarea în primă instanță sau 100% până la pronunțarea hotărârii definitive.

„În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art. 6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”, se arată în modificările noi efectuate.

Totodată, în proiectul de lege apare o nouă infracțiune pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani: „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

Citește și: Ce poți primi dacă raportezi evaziunea fiscală? Încercare disperată a statului de a fi în legalitate

Proiectul de lege inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă și amendat în Parlament a fost adoptat. Dacă nu va fi contestată la Curtea Constituțională, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te