VIDEO A picat Guvernul condus de Maia Sandu, pe mâna comuniștilor și a democraților lui Plahotniuc

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.11.2019 - 13:22

UPDATE: Guvernul condus de Maia Sandu a picat cu 63 de voturi „pentru”, pe mâna comuniștilor și a democraților lui Plahotniuc.

SHARE

63 din cei 101 de parlamentari au votat moțiunea depusă de PSRM. Moțiunea fost votată de PSRM și PDM, partidul fondat de Vlad Plahotniuc.

Anterior, Maia Sandu a declarat, în discursul său din Parlament, că este nevoie de justiție, de o procuratură eficientă, pentru ca funcționarii corupți să fie demiși și arestați.

„Reforma justiției e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiție adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul să ajungă la închisoare. Asta își dorește întreaga societate, inclusiv alegătorii PSRM. Președintele Igor Dodon a criticat acest guvern în trei luni mai mult decât a criticat Guvernul PD în trei ani", a declarat Maia Sandu, relatează Radio Chișinău.

Ea și-a prezentat raportul de activitate al Guvernului și i-a acuzat pe deputații socialiști că își construiesc nejustificat acuzațiile împotriva miniștrilor.

„Cetățenii așteaptă să trăiască mai bine și să li se facă dreptate. Pe aceste dimensiuni s-a mișcat Guvernul. Am planificat bani în buget și am pornit o reformă serioasă a justiției. (...) Deputații socialiști își construiesc moțiunea pe false acuzații și aruncă toate pietrele în Guvern.

Singura înrăutățire a sistemului economic e pentru cei cărora li s-au oprit schemele de corupție. Ați fi preferat un Guvern docil, orb, vulnerabil? Vă sperie un Guvern care acționează doar în interesul oamenilor? Am adus în țară asistență financiară în valoare de peste 2 miliarde de lei în doar 5 luni. Acești bani au fost acordați de parteneri pentru cetățeni cu încredere. Datorită reformelor, R. Moldova urma să primească încă 600 milioane de lei din partea UE", a mai spus Maia Sandu.

În fața Parlamentului are loc o manifestație de susținere a Maiei Sandu. Manifestanții au scandat „Jos moțiunea!”, „Dodon la pușcărie”.

---

​Parlamentul moldovean are programată, marți dimineață , o ședință în care urmează să dezbată moțiunea depusă de socialiști după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe o lege care prevede că premierul este cel care propune candidații pentru șefia parchetelor.

Soarta guvernului depinde de voturile Partidului Democrat, cel care a fost la guvernare până în vara acestui an, dat jos de alianța constituită de socialiști și pro-europeni pentru ”dezoligarhizarea” țării, potrivit Hotnews.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon. Pentru a rezolva situația, Maia Sandu a propus luni să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția modificările la Legea Procuraturii, după ce socialiștii își vor retrage moțiunea de cenzură.

Maia Sandu a mai declarat că își va asuma angajamentul public să nu expedieze lista scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procuraturii înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi.

Succesul moțiunii depinde de votul parlamentarilor Partidului Democrat care s-a aflat la guvernare până în luna iunie a acestui an, când a fost dat jos de alianța neobișnuită dintre socialiști și blocul pro-european condus acum de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați. Socialiștii au 36 de parlamentari, respectiv mai au nevoie de încă 15 voturi, notează Agora.md. Deși democrații au spus, inițial, că vor susține „orice altă propunere de demitere a Executivului”, luni, deputatul PD Sergiu Sîrbu nu s-a mai arătat atât de categoric.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te